Betaal jij te veel zorgpremie? Zo bespaar je op jouw zorgverzekering!

De zorg is de laatste jaren steeds duurder geworden. Als consument ondervind jij hier de gevolgen van. De stijging van deze kosten wordt namelijk aan jou doorberekend. Vind je dat jouw zorgkosten inmiddels te hoog zijn? Dan overweeg je mogelijk over te stappen naar een andere zorgverzekering. Mogelijk kun jij je elders wel goedkoper verzekeren. Maar hoe bespaar je eigenlijk op jouw zorgverzekering? Wij geven je hier een aantal handvatten.

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Wil je het vrijwillige eigen risico van jouw zorgverzekering niet verhogen? Dan betekent dit niet dat je niet kunt besparen op jouw zorgverzekering. Je moet namelijk weten dat niet iedere zorgverzekeraar dezelfde premie hanteert voor een basisverzekering. Om te kijken wat in jouw geval de goedkoopste zorgverzekering is, vergelijk je verzekeringen met elkaar. Probleem is alleen dat veel Nederlanders niet staan te springen om hier tijd en/of moeite in te steken.

Gelukkig kun je tegenwoordig betrekkelijk eenvoudig een goedkope zorgverzekering vinden. Er zijn namelijk verschillende sites die jou het werk uit handen nemen. Je vult hier simpelweg in wat je verlangt van een zorgverzekering en de site gaat voor je aan de slag. Binnen een paar tellen krijg je een overzicht met de goedkoopste zorgverzekeringen. Hierdoor zie je direct of jij kunt besparen op een zorgverzekering.

2. Kijk kritisch naar jouw verzekering

Veel Nederlanders denken dat zij alleen kunnen besparen op een zorgverzekering door over te stappen. Toch is overstappen niet altijd nodig om jouw zorgpremie te verlagen. Nee, bekijk jouw huidige zorgverzekering allereerst eens kritisch. Mogelijk ben je nu wel verzekerd voor zaken waar je niet of nauwelijks gebruik van maakt. We doelen in dit geval op de aanvullende verzekeringen. Door deze extra verzekeringen vallen jouw zorgkosten mogelijk onnodig hoog uit.

Ben je bijvoorbeeld aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, maar ga je hier eigenlijk nooit naar een fysiotherapeut? Overweeg dan om deze aanvullende verzekering te laten vallen. Jouw premie daalt hierdoor, want je zorgverzekering is minder uitgebreid. En zo zijn er mogelijk ook nog andere aanvullende verzekeringen die je (vrijwel) niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering. Ga je hier jaarlijks alleen voor controle heen? Kijk dan of de premie in verhouding staat met de kosten voor deze afspraak. Dit is meestal niet het geval.

3. Kies voor een maximaal eigen risico

Bij iedere zorgverzekeraar is het verplichte eigen risico 385 euro. Omdat dit overal hetzelfde is, kun je hier niet op besparen. Toch staat het eigen risico niet vast. Je kunt dit bedrag weliswaar niet verlagen, maar wel verhogen. Het gaat in dat geval om het vrijwillige eigen risico. Bij iedere zorgverzekeraar kun je dit met 100, 200, 300, 400 of 500 euro verhogen. Jouw eigen risico kan hierdoor maximaal 885 euro zijn.

Het verhogen van dit bedrag brengt een risico met zich mee. Als je zorg nodig hebt, draai je namelijk zelf voor een groter deel van de kosten op. Bij een maximaal eigen risico betaal je de eerste 885 euro van de rekening zelf in plaats van de eerste 385 euro. Toch heeft een maximaal eigen risico ook een groot voordeel: jouw zorgkosten dalen flink. Je neemt zelf meer risico, en dat wordt door een zorgverzekeraar beloond met een lagere premie. Je bespaart dus op jouw zorgverzekering door jouw vrijwillig eigen risico te verhogen.

Dit is een samenwerking met Zilveren Kruis

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!