Zeven redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is
Nu we veel meer thuis zijn dan anders is het heerlijk om een frisse neus te halen. Even achter je laptop vandaan en energie opdoen om weer verder te gaan. Een wandeling van minstens dertig minuten levert je behoorlijk wat gezondheidsvoordelen op. Welke dat zijn lees je hier.
- Beter voor je hart
Door te wandelen verlaag je je bloeddruk en wordt de circulatie van je bloed gestimuleerd. Hierdoor heb je minder kans op problemen met je hart. Met name vrouwen verminderen het risico op een hartinfarct met 43 procent. Dat is nogal wat! Bovendien stijgt de temperatuur van je lichaam en krijg je lekkere warme handen en voeten.
- Gezond voor je hersenen
Niet alleen is het fijn voor je geest om een wandeling te maken, maar het is ook erg gezond voor je hersenen. Wanneer je een half uurtje per dag wandelt verlaag je de kans op Alzheimer. Bovendien slaap je beter wanneer je wandelt. Dat komt omdat je lichaam moe wordt door het wandelen en je je hoofd leeg kan maken tijdens de wandeling. Hierdoor voel je je meer ontspannen. Een goede nachtrust is positief voor je hersenen.
- Goed voor de spijsvertering
Na het eten is het een mooi moment om de deur uit te gaan. Een wandeling is bevorderend voor je spijsvertering en gaat obstipatie tegen. Dat komt omdat je darmen geactiveerd worden als je een ommetje maakt. Hierdoor kan je lichaam het voedsel sneller verwerken en wordt de kans op opstopping of brandend maagzuur kleiner. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het de kans verkleint op diabetes en darmkanker.
- Vet verbranden
Er zijn experts die zeggen dat je beter iedere dag kan wandelen dan iedere week een keer intensief sporten in de sportschool. Maar niet alle experts zijn het daarover eens. Wat ze allemaal wel aangeven is dat wandelen de grote spiergroepen aan het werk zet en hierdoor ga je vet verbranden. Wanneer je vijf kilometer gaat wandelen verbrand je ongeveer 240 calorieën. Bovendien verbeter je je conditie. Met name wanneer je stevig doorwandelt.
- Minder kans op rugklachten
De rug is voor veel mensen een zwakke plek. Zeker nu we door de corona crisis zoveel thuiswerken. Je kan je rug sterker maken door iedere dag dertig minuten te wandelen. Het verbetert je houding en de bloedcirculatie in je ruggenwervel. Volgens onderzoeker Michal Katz-Leurer werkt wandelen hetzelfde als wanneer je spierversterkende oefeningen zou doen. Het voordeel is dat je voor een wandeling geen begeleiding nodig hebt of speciale apparaten.
- Het verbetert je humeur
Heb je een vervelende dag achter de rug en ben je blij dat je laptop in de laptoptas zit? Tijd om de wandelschoenen te pakken en de natuur in te trekken. Uit onderzoek blijkt dat je positiever bent als je vaak loopt. Daarbij geldt wel dat je echt naar buiten toe moet, lopen op de loopband telt niet mee. Wanneer je buiten loopt maak je het gelukshormoon serotonine aan. Dit wordt aangemaakt wanneer je mooie dingen ervaart of als je in beweging bent. Een wandeling buiten is perfect om je humeur te boosten.
- Blijf niet op de bank liggen
Je lichaam is niet geschikt om uren achter een bureau te zitten. Het wil in beweging. Wanneer je na het werk je laptop in je laptoptas stopt ga dan niet meteen op de bank liggen, maar ga op pad. Zo maak je minder kans op pijn aan je gewrichten of andere blessures. Heb je tussen de middag de tijd om je werk even in de steek te laten? Ga dan ’s middags, want dan krijg je meteen vitamine D binnen en dat is goed voor sterkere botten.