Borstvoeding en Voedingsbeha’s

Voedingsbh met spacerschalen in witWat is een voedingsbh?

Een voedingsbh grote maat is, net als een zwangerschaps bh, gemaakt van een rekbare, ademende stof. Er zijn verschillende modellen om uit te kiezen. Voedingsbh’s waren vroeger behoorlijk basic en saai, maar tegenwoordig zijn ze er, net als gewone bh’s, in allerlei kleuren, met en zonder prints, met en zonder voorgevormde cups en in verschillende pasvormen.

Er zijn tegenwoordig ook voedingsbh’s te koop beugel. Een beugel wordt weleens afgeraden omdat het de melktoevoer zou afremmen, maar dat is met de bh’s van nu geen probleem meer. Een beugel biedt extra steun, wat als je grote borsten hebt heel prettig kan zijn. Met een beugel bh slapen is daarentegen geen aanrader, omdat de beugel kan irriteren en vervormen als je erop ligt.

Het verschil tussen een voedingsbh en een zwangerschaps bh
Het verschil met een zwangerschaps bh is dat de cups van een voedings bh afhankelijk van elkaar met een simpele beweging kunnen worden losgemaakt, zodat je de bh niet helemaal hoeft uit te trekken op het moment dat je wilt voeden. Zo zit je er tijdens het voeden niet te bloot bij en blijft je andere borst ondersteund. Bovendien hebben de cups een voering van zacht materiaal dat snel droogt en afgewerkte naden die de gevoelige huid niet irriteren. Een shock absorber sport bh kan ook handig zijn tijdens het begin van je zwangerschap.

Waarom een speciale borstvoedings bh
Mocht je de eerder genoemde voordelen van een voedings bh niet zo belangrijk vinden, er zijn nog andere redenen dat het aanschaffen van een echte voedings bh een aanrader is. Een normale bh groeit niet met je mee tijdens en na je zwangerschap, terwijl je borsten constant van omvang veranderen. Zeker als je borstvoeding geeft. Een normale bh kan gaan knellen, waardoor de melkkanalen verstopt raken en je het risico loopt een borstontsteking te krijgen.

Een voedings bh als je borstvoeding geeft
Sommige vrouwen dragen al een voedings bh in de laatste weken of maanden van hun zwangerschap, maar het is pas echt nódig op het moment dat je borstvoeding geeft. Een voorgevormde sport bh kan ook helpen in de eerste maanden van je zwangerschap tijdens sporten.

De eerste dagen na de bevalling zullen je borsten gaan stuwen; ze zullen groter en harder worden dan ooit en sommige vrouwen vinden geen enkele bh dan prettig zitten. De eerste paar dagen na je bevalling is geen bh dragen of een zacht topje dan ook een optie. Als je borsten wat zachter zijn geworden, kun je dan alsnog een voedings bh gaan dragen. Die kun je ook gewoon ’s nachts aanhouden. Dit is vaak ook prettig omdat je zo lekken kunt voorkomen. Doe ’s nachts zoogkompressen in je bh als je hier last van hebt. Een exemplaar met beugel is niet zo’n goed idee, omdat de bh kan vervormen doordat je erop ligt en een beugel vervelend kan aanvoelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!