Vijf voordelen als je eet volgens de seizoenen 

De hele winter door aardbeien eten en boerenkool eten in de zomer? Wanneer je in de supermarkt rondloopt heb je nogal wat keuze. Seizoensgroente, wat is dat? Aardpeer, nog nooit van gehoord. Toch is het beter om groenten te eten die bij de seizoenen horen. Hierbij vijf redenen waarom.

  1. Gevarieerd eten

Door te koken met de groenten die bij het seizoen horen wordt je creatiever. Je wilt niet altijd broccoli of bloemkool eten en daarom ga je op zoek naar leuke recepten. En is je lievelingsgroente eindelijk in het seizoen dan ben je daar veel meer bewuster van. Je leert eten meer waarderen.

  1. Weersomstandigheden  

In de winter is het koud en daarom vraagt je lichaam om eten wat goed vult en warm is. In de zomer wanneer het warm is zijn salades en lichte maaltijden makkelijker verteerbaar voor je lichaam. Groente die bij het seizoen past sluiten hier perfect op aan. In de zomer is het heerlijk om smoothies van aardbeien te maken en in de winter smaakt een stamppot boerenkool heerlijk. Bovendien zie je in de zomer de aardbeien in je eigen tuin of in die van de buurman groeien en in de winter velden met boerenkool. Op die manier heb je automatisch meer feeling met die groenten.

  1. Geld besparen

Voor de krenterige Nederlanders is er nog een reden om seizoensgroenten te kopen. Ze zijn minder duur en daardoor hou je op jaarbasis zelfs geld over voor een nieuwe jongensfiets 14 inch of jongensfiets 16 inch. De groenten zijn goedkoper, omdat de teler geen kas hoeft aan te schaffen om de groente of het fruit te kweken. Of het hoeft niet vanuit het buitenland te komen.

  1. Beter voor het milieu 

Omdat de groente of het fruit niet vanuit het buitenland hoeft te komen help je het milieu een handje. Het betekent minder CO2-uitstoot en ook alle kunstmatige ingrepen die nodig zijn om groente en fruit buiten het seizoen te laten verbouwen kost geld en is niet goed voor het mileu.

  1. Vers en lekker 

Een laatste voordeel van minder gereis is dat de producten die je koopt veel verser zijn. Ze hebben niet dagenlang gereisd en dat komt de vitaminen ten goede. De smaak is zoveel lekkerder dan van ingevoerde groenten. Twijfel niet langer en stap met je boodschappentas op je omafiets en koop groenten en fruit in het seizoen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!