Gezond eten in 5 duidelijke stappen
Dat gezond eten de sleutel is tot het voorkomen en genezen van ziektes, is niet iets wat wij jou nog hoeven te vertellen. Maar hoe doe je dat dan? Gezond eten? Een jungle aan informatie vliegt recht op je af wanneer je de zoekvraag aan Google stelt. Een eenduidig antwoord? Die krijg je vaak niet.
Toch is het wel mogelijk. Eén antwoord, in 5 kernregels samengevat. Met deze 5 stappen eet je gezond. Onafhankelijk van je leeftijd, gezondheid of het dieet dat je volgt. Of het je nu gaat om gezonder worden, afvallen of allebei, gewapend met deze regels, kom je beslagen ten ijs tijdens je volgende supermarktuitje!
1. Eet zo puur mogelijk en blijf dicht bij de natuur
Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om zonder pakjes en bakjes te koken. Hoe minder bewerking je ingrediënten hebben doorstaan, des te meer voedingsstoffen zijn er overgebleven.
Niet overtuigd van je eigen creativiteit in de keuken? Zoek een nieuw recept op of vraag je oma hoe je zelf de beste pastasaus brouwt. Daag je zelf uit en je zult al snel merken wat een voldoening het geeft! Bovendien scheelt het een duit!
2. Kies voor minstens 3 kleuren op je bord
De natuur bedacht het niet zonder reden, al die kleuren rood, groen, geel of paars… Elke kleur heeft zijn eigen specifieke functie voor de gezondheid, bescherming of voortplanting van de plant. En voor ons werkt dit exact hetzelfde!
Maak een prachtig palet van kleuren op je bord. Zo zorg je bij elke maaltijd voor een mix aan fytonutriënten, piepkleine stofjes met superpowers. Door minimaal 3 kleuren per maaltijd te eten, zorg je voor een ijzersterke bescherming voor je lichaam.
3. Eet voldoende vezels; Kies volkoren!
Of je nu gaat om pasta, brood of rijst, kies altijd voor de volkorenvariant. Deze bevat veel meer vezels dan de witte. Wist je dat er ook veel vezels in groente en peulvruchten voorkomen? Het is veelal onderschat hoeveel vezels je kan binnenkrijgen terwijl je je dagelijkse bammetje laat staan.
Vezels zijn koning. Punt. Ze beschermen je weerstand, geven je een voller gevoel en zorgen ervoor dat je minder pieken en dalen in je bloedsuiker krijgt. En je raad het vast al: Juist. Dat wordt minder snaaien!
4. Zorg dat elke maaltijd uit min. 80% plantaardige producten bestaat
Je hoeft echt niet het vegetarische of veganistische pad te bewandelen als dat niet goed voor jou voelt. Even losgezien van het ethische aspect, bevatten dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel simpelweg veel verzadigde vetten, cholesterol en ontstekingsbevorderende eiwitten.
Als je zorgt dat in elk geval 80% van elke maaltijd bestaat uit plantaardige producten, dan krijg je in elk geval je mineralen, vitamines, gezonde vetten, vezels en fytonutriënten binnen die je nodig hebt om gezond te blijven.
5. Kies de juiste bereidingswijze
Ook al volg je alle 4 bovengenoemde stappen, maar laat je je groente-omelet aanbranden, of gebruik je lijnzaadolie in je ovengerecht? Dan doe je jezelf echt tekort. Sterker nog, een onjuiste bereidingswijze kan ernstige schade opleveren aan je gezondheid. De structuur van de voedingsstoffen kan door een te hoge temperatuur zodanig veranderen dat het giftig wordt.
Informeer jezelf daarom over de juiste bereidingswijzen. Vraag je af wat de beste olie om in te bakken is. En hoe vitamines verloren gaan als je ze te lang verhit. En hoe licht invloed heeft op voedingsstoffen. Weet wat je eet!