Dit moet je weten over het 3D printen van voedsel

We schreven er al eerder over, inmiddels kan een 3D printer gebruikt worden voor het creëren van voedsel. De technologische ontwikkelingen zijn op het gebied van 3D printen dus echt niet te stoppen, wat niet alleen het geval is op het vlak van eten. 3D printen Amsterdam kan namelijk ook al ingezet worden voor het produceren van menselijke organen die het tekort aan organen voor transplantaties op moet lossen. Uiteraard werkt dit in ons voordeel, wat ook zeker het geval is bij het 3D printen van gezond voedsel. Maar, is het eten dat uit de 3D printer komt überhaupt wel gezond? 

Hoe werkt het 3D printen van voedsel?

Op het moment is het nog ietwat beperkt qua capsules die er op de markt zijn met basisproducten. De kans is zeer groot dat dit in de toekomst een stuk uitgebreider zal worden. Het zou zelfs mogelijk moeten worden om zelf je eigen capsules te creëren. Het eten zal dan dus niet meer gekookt worden. In plaats daarvan wordt het juist in een leuke vorm geprint, terwijl het ook nog eens uit diverse materialen kan bestaan. Vervolgens moet je dit zelf koken of bakken in bijvoorbeeld een oven of op het gasfornuis. Dit is dus een beetje anders dan hoe we op het moment nog eten maken.

Wat is de bekendste 3D printer op het gebied van eten?

In de toekomst zou het mogelijk moeten zijn dat je een persoonlijk dieet of leefwijze invult in een besturingssysteem. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat alle maaltijden hier perfect aan voldoen. Op het moment is de Foodini de bekendste 3D printer als het gaat om het printen van eten. Deze machine werkt met bestaande capsules, maar kan ook werken met capsules waarin je verse ingrediënten kunt stoppen. Vervolgens zal de 3D printer één ingrediënt per keer maken, al kun je ze ook combineren. Het is dus mogelijk om een bord met meerdere ingrediënten te bereiden. Zo zou je bijvoorbeeld een pizza kunnen 3D printen.

Is het 3D printen van eten gezond?

Veel mensen eten tegenwoordig voorgefabriceerd voedsel. Hierdoor weet je niet precies meer wat er in je eten zit. Meestal is het eten zelfs niet eens voeding maar juist vulling. Door gebruik te maken van een 3D printer kun je zelf bepalen wat er in je eten komt te zitten, waardoor je je eten dus zo gezonder kunt maken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!