Dit gaan we volgens experts eten in de toekomst

Op het moment leven we in een wereld waarin de natuur en het klimaat steeds meer aandacht krijgt. Ditzelfde geldt ook zeker voor onze eigen gezondheid. In de toekomst moet hier dus een perfect balans in gevonden worden. Mogelijk kan dit gedaan worden met behulp van 3D printing, wat tegenwoordig al gebruikt wordt voor het produceren van voedsel. Hierbij worden diverse technologieën ingezet, zoals bijvoorbeeld SLS. Of 3D printen in de toekomst veel gebruikt zal worden voor het produceren van eten is nog maar de vraag. Volgens experts gaan we het onderstaande wel sowieso eten. 

Veganistische snacks 

Zo zullen snacks in de toekomst steeds minder dierlijke producten bevatten. Deze verandering lijkt nu al ingezet te zijn. Zo kun je al bitterballen kopen waarin geen vlees zit maar juist rode biet of oesterzwam. Bovendien hebben de grootste fastfoodketens er al voor gekozen om veganistische snacks aan te bieden. Dit geldt onder andere voor McDonald’s en KFC. Daarnaast zijn studenten in Leeuwarden bezig geweest met het creëren van een fruitkroket en een fruitburger. Hierbij worden snijresten van meloen en ananas gebruikt als basis. Op het moment zijn deze snacks nog niet te koop, maar hier is wel een bedrijf mee bezig.

3D printing

Het werd net al even genoemd: het 3D printen van eten. Hedendaags zijn dit soort voedingsproducten al beschikbaar op de markt, waarbij je onder meer aan pasta en chocolade denken. Deze producten hebben eigenlijk ongekende mogelijkheden, wat komt door een mix van genot, beleving en gezondheid. Hierbij kun je onder andere denken aan mensen met slikproblemen. Nu moeten ze nog een onooglijk papje drinken, maar met behulp van de 3D printer zal het er een stuk mooier uitzien. Bovendien kunnen de geprinte maaltijden ook nog eens gemaakt worden met de juiste gezonde samenstelling, al is het natuurlijk ook aantrekkelijk voor het oog.

Rauwe melk

Het drinken van rauwe melk heeft een positief effect op het immuunsysteem, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Voor de gezondheid van de mens is dit dus positief. Zo hebben mensen die opgroeien op een melkveebedrijf een lagere kans op het ontwikkelen van zowel astma als allergieën. Desondanks zitten er specifieke bacteriën in rauwe melk waar je in principe ziek van zou kunnen worden. Brede verkoop van dit drankje is daardoor niet toegestaan. Studenten zijn daarom aan het kijken of de positieve kenmerken van rauwe melk kunnen worden behouden terwijl de ziekteverwekkende bacteriën gedood worden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!