Meer lichaamsbeweging, minder premie.

NLbewustgezond.nlAl een aantal jaren stijgen de kosten voor de gezondheidszorg sneller dan de groei van ons Bruto Nationaal Product. Deze trend zet zich in de nabije toekomst voort. Niets wijst erop dat de zorgkosten zullen dalen. De gemiddelde Nederlander wordt steeds zwaarder, als gevolg van ongezonde leefgewoonten. Dit komt onder andere door te weinig lichaamsbeweging. Inmiddels is meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar. Er bestaat een verband tussen een ongezonde levensstijl en ziekten als diabetes 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker.

Onbetaalbaar

Economisch gezien zal Nederland niet hard genoeg groeien, om de stijging te kunnen financieren uit de lopende rekening. Het budget dat opgaat aan de zorgkosten maakt een steeds groter deel uit van de overheidsfinanciën. Voor mensen persoonlijk betekent dit, dat een steeds groter percentage van je maandelijkse salaris op gaat aan het betalen van je zorgpremie.

Meer betalen

Deze ontwikkeling is een hoofdbreker voor zorgverzekeraars en de overheid. Als verzekerde betaal je namelijk slechts 30% van de werkelijke ziektekosten. Stel dat je € 1.200,- per jaar aan verzekeringspremie betaalt, dan is dat bedrag dus slechts 30% van de werkelijke gezondheidskosten. De werkelijke gezondheidskosten, per persoon in Nederland, bedragen dus € 4.000,-.  Je zou dus € 2.800,- op jaarbasis meer moeten betalen.

Vraagstuk

De Nederlandse overheid betaalt dit jaar meer dan € 90 miljard aan de zorg, op een begroting van zo’n € 260 miljard. Dit bedrag ontvangt de overheid vooral uit belastinginkomsten. Zie hier het grote vraagstuk van de zorgverzekeraars en de overheid. Zorgverzekeraars kunnen de premies niet ongestraft verhogen. Dat kost klanten. Aan de andere kant kan de overheid ook de belastingen niet zomaar verhogen om de stijgende zorgkosten te financieren. Dat zou namelijk weer ten koste gaan van economische groei.

Oplossingen

Wanneer je het bovenstaande in ogenschouw neemt, is het dus logisch dat de zorgverzekeraars en de overheid naar alternatieven zoeken. Een van die alternatieven is het belonen van een gezonde levensstijl. Wanneer je aantoonbaar kunt maken dat jij over een gezonde levensstijl beschik, ontvang je een korting op je eigen risico. In Nederland is een verzekeraar die dit aanbiedt. Een grote Amerikaanse zorgverzekeraar heeft dit met succes toegepast.

Lichaamsbeweging en meten

Deze onderneming bedient wereldwijd meer dan 25 miljoen mensen en bood haar cliënten een dergelijke propositie. Zo’n 90.000 personen kozen deze verzekering en 71% van deze verzekerden ontvingen een incentive nadat zij hun gezonde doelen hadden bereikt. Deze gezondheidsdoelen werden meetbaar gemaakt doordat de verzekerden een viertal testen ondergingen. Het BMI, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol gehalte werden diverse keren gemeten, zodat de progressie zich gemakkelijk manifesteerde.

Resultaten belonen

Deze Amerikaanse verzekeraar stimuleerde deze 90.000 verzekerden om meer aan lichaamsbeweging te doen en ook om bijvoorbeeld gewichtsproblematiek aan te pakken, of te stoppen met roken. Hiertoe bracht het de verzekerden in contact met instanties die hierin konden begeleiden. De resultaten waren enorm. Hoewel Nederland nauwelijks te vergelijken is met Amerika, kun je hier toch lering uit trekken. Hoe ingewikkeld is het om op een weegschaal te gaan staan en een conclusie te verbinden aan de getallen tussen je voeten verschijnen? Hoe ingewikkeld is het om je BMI te berekenen en daar vervolgens een bewegingsprogramma aan te verbinden?

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!