Belang van goede slaap op de gezondheid van een kind

Voldoende slaap is voor zowel de mentale als lichamelijke gezondheid van een kind ontzettend belangrijk. Het is daarom dus ook niet zo heel erg vreemd dat de bedtijd van een kind een stuk eerder is, dan die van ons volwassenen. Gemiddeld slapen kinderen in hun eerste levensjaar 16 tot 20 uur per dag. Dit wordt naarmate ze ouder worden wel minder, maar ook wanneer ze 4 zijn, slapen ze gerust 10 tot 12 uur. Het kan zelfs ook zo zijn dat ze ook in de middag nog even een uurtje de ogen dicht doen. Voldoende slaap is daarom dus ook ontzettend belangrijk. Aan de ouders dus een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat dit ook op de juiste manier gebeurt. Hoe je ervoor zorgt dat je kind voldoende en vooral ook kwalitatief goed slaapt, vertellen we je in dit artikel.

Goede slaap bevorderd het herstel

Kinderen die nog volop in de groei zitten, hebben voldoende uren slaap nodig om te kunnen groeien. Tijdens het slapen wordt namen het groeihormoon afgescheiden, wat ervoor zorgt dat je kind groeit. Nu zullen ze natuurlijk niet direct enkele centimeters korter worden op het moment dat ze een keer iets minder slapen, maar kan het op lange termijn wel van invloed zijn. Niet voor niets is het daarom ook van belang vooral bij babys te zorgen dat ze goed slapen. Heb je het gevoel dat je baby moeite heeft met slapen, dan is babys inbakeren een goede manier om ervoor te zorgen dat dit wel lukt. Wat je namelijk vooral bij babys ziet, is dat ze zichzelf wakker maken door de ongecontroleerde bewegingen met hun armen. Door ze in te bakeren kunnen ze dit niet meer en slapen ze vaak een stuk beter en ook langer door.

Goede slaap zorgt voor je mentale gezondheid

Je kent het wel, je hebt een keer een nacht minder geslapen en heb de dag erna het gevoel alsof je brein een vergiet is. Des te belangrijker is het dus om te zorgen dat je dit voorkomt. Dat geldt bij kinderen ook. Helemaal wanneer ze nog jong zijn en dagelijks ontzettend veel prikkels krijgen, is het belangrijk dat ze deze allemaal kunnen verwerken. Door voldoende slaap is het mogelijk dit te kunnen doen. De hersenactiviteit van een mensen stopt namelijk nooit. Tijdens de nachten wordt alle informatie die overdag in binnengekomen, stap voor stap verwerkt. Wanneer een kind dan niet goed slaapt, dan zal het hier last van krijgen.

Verhoogde weerstand

Wanneer je een aantal dagen achter elkaar niet goed slaapt, dan is de kans een stuk groter dat je last krijgt van je keel, neus of een griepje krijgt. Dit komt omdat te weinig slaap direct z’n weerslag heeft op het immuunsysteem. Dit geldt dus ook voor je kind. Belangrijk is dus dat je kind goed kan doorslapen en zo voldoende rust krijgt. Een goede slaapzak met de juiste tog waarde is hierin van groot belang. Dit vertelt je namelijk iets over de isolatie van het dekbed of de slaapzak, waardoor je kindje lekker warm blijft.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!