Alles over PrEP 

PrEP staat voor pre-exposure profylaxe. Het is een medicijn dat hiv kan helpen voorkomen. Het gebruik van PrEP kan je kans om hiv op te lopen door seks met wel 99% verlagen. PrEP kopen kan dan ook een goed idee zijn, waarover je hieronder meer leest.

Hoe gebruik je PrEP?

Er zijn 3 manieren waarop je PrEP kunt gebruiken om hiv te helpen voorkomen:

  • Een dagelijkse pil die via de mond wordt ingenomen.
  • Een tweemaandelijkse (om de andere maand) opname:
  • Als je begint, ontvang je 2 injecties, met een tussenpoos van 1 maand. Dan krijg je elke 2 maanden 1 injectie van je verpleegkundige of arts.

PrEP op aanvraag:

  • Het kan zijn dat je orale PrEP alleen kunt gebruiken op de momenten dat je risico loopt om hiv op te lopen (ook wel ‘event driven’ of ‘niet-dagelijkse’ PrEP genoemd). Praat met je verpleegkundige of arts om te zien of dit geschikt voor je kan zijn.
  • Dit betekent dat je 2-24 uur voordat je seks hebt 2 PrEP-pillen neemt, 24 uur na de eerste dosis 1 pil en 24 uur na de tweede dosis 1 pil. Ook bekend als 2-1-1.

Wie kan PrEP gebruiken?

Iedereen die seksueel actief is en geen hiv heeft, kan PrEP gebruiken. Praat met je verpleegkundige of arts om erachter te komen of PrEP geschikt voor je is. Je kunt ervoor kiezen om PrEP te gebruiken als je:

In de afgelopen 6 maanden anale of vaginale seks hebben gehad en:

  • Een seksuele partner hebben die hiv heeft
  • Gebruik niet regelmatig condooms
  • Er is in de afgelopen 6 maanden een andere SOA vastgesteld.
  • En de afgelopen 6 maanden naalden, spuiten of ander materiaal hebt gedeeld om drugs te injecteren.
  • PEP meerdere keren hebt gebruikt.

Als je een hoog risico loopt op hiv en zwanger bent, probeert zwanger te worden of borstvoeding geeft, kan PrEP jou en je baby ook helpen voorkomen dat je hiv krijgt. Een soa test mannen kopen is dan een goed idee zodat je kunt checken of je hiv hebt of niet. PrEP is overigens niet hetzelfde als PEP (post-exposure profylaxe). PEP is een kortdurende behandeling voor mensen die in de afgelopen 72 uur al zijn blootgesteld aan hiv. PrEP is over het algemeen een doorlopende dagelijkse pil of tweemaandelijkse injectie voor mensen die in de toekomst mogelijk worden blootgesteld aan hiv.

Hoe effectief is PrEP?

Als je het op de juiste manier gebruikt, kan PrEP je kansen om hiv op te lopen door seks met wel 99% verlagen als je het op de juiste manier gebruikt. En door condooms en PrEP samen te gebruiken, blijf je nog veiliger. PrEP kan ook je kansen om hiv op te lopen door naalden te delen met meer dan 70% verlagen. Het is erg belangrijk om PrEP correct te gebruiken, dus op tijd, elke keer weer. PrEP werkt niet zo goed als je pillen overslaat of je prikafspraken mist. Als je het niet op tijd inneemt, is er mogelijk niet genoeg geneesmiddel in je lichaam om hiv te blokkeren.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!