De gezondheidseffecten van strak ondergoed voor mannen 

Het soort ondergoed waar men de voorkeur aan geeft, is erg subjectief en is volledig een beslissing van waar men zich prettiger bij voelt. Het verkeerde type ondergoed kan echter schadelijk zijn voor de reproductieve gezondheid van zowel mannen als vrouwen. Terwijl voor mannen ondergoed helpt om de pasvorm te behouden en het risico op verwondingen door ritsen te verminderen, kan nauwsluitend ondergoed dat sporen achterlaat erop wijzen dat je niet de perfecte pasvorm hebt gevonden. Strakke onderbroeken heren kunnen namelijk wat negatieve gezondheidseffecten met zich meebrengen. Hieronder noemen we deze potentiële gevolgen.

Hogere kans op infecties

Als we strakke kleding dragen en bewegen, zweten we meer dan normaal, en het zweet komt vast te zitten in de plooien van onze huid. Terwijl zweet zelf bacteriën bevat, veroorzaakt het opgesloten vocht de opbouw van bacteriën die tot verschillende soorten infecties kunnen leiden. Strak ondergoed beperkt ook de luchtstroom waardoor het gebied langer vochtig blijft. Het veroorzaakt vaak een vieze geur die erg onaangenaam kan zijn en in de kleding die je draagt ​​kan kruipen.

Als je een fysieke activiteit uitvoert terwijl je strak ondergoed draagt ​​waardoor je ondergoed nat of vochtig wordt, kan dit leiden tot huiduitslag en meer wrijving, wat op zijn beurt kan leiden tot schuren en snijwonden. Het is ook gemakkelijk om gesneden te worden tijdens het manscapen, en wanneer je snijwonden open blijven maar geen ventilatie krijgen om te genezen, hopen bacteriën zich op en kunnen ze infecties veroorzaken. Verder kan het behoorlijk pijnlijk zijn om een strakke boxershort mannen te dragen die zeker over de open snee zal wrijven en de genezing zal vertragen.

Invloed op gezondheid van je sperma

Studies hebben aangetoond dat mensen die strak ondergoed dragen over het algemeen meer gefragmenteerd DNA en een abnormale spermagezondheid hebben in vergelijking met degenen die dat niet doen. Het komt vooral omdat het strakke ondergoed de temperatuur van het scrotum verhoogt, vergelijkbaar met wanneer mannen laptops op hun schoot leggen of een warmwaterbad nemen.

Hoge temperaturen kunnen het aantal zaadcellen, de morfologie en vitaliteit aanzienlijk beïnvloeden. Het is waarschijnlijk de reden waarom je testikels zich buiten je lichaam bevinden, zodat ze koeler blijven dan de rest van het lichaam. Afgezien van deze genoemde redenen kan nauwsluitend ondergoed oncomfortabel zijn en meer wrijving veroorzaken. Het kan schuren en ongemak veroorzaken dat dagen kan aanhouden. Vaak geven mannen die kinderen willen verwekken de voorkeur aan losse boxers die zowel comfort als luchtstroom bieden.

Slechtere bloedcirculatie

Als je strak ondergoed draagt, wordt de doorbloeding verminderd door het strakke elastiek. Het kan de bloedtoevoer naar de penis en testikels en ook naar je dijen verminderen. Minder bloedtoevoer naar de penis kan leiden tot erectiestoornissen. De bloedtoevoer naar testikels kan ook worden aangetast.

Het is een feit dat oververhitting van de testikels kan leiden tot verminderde spermaproductie, en het is ook waar dat de ideale temperatuur voor spermaproductie iets lager is dan de kerntemperatuur van het lichaam. Enkele studies over een beperkt aantal proefpersonen ondersteunen de overtuiging dat nauwsluitend ondergoed voldoende temperatuurstijging kan veroorzaken om de ontwikkeling en productie van sperma te belemmeren. Draag daarom vooral losse onderbroeken als man!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!