Angst voor de dood weg

w

Angst voor de dood weg

Kan psychedelica patiënten die bang zijn voor de dood helpen om hun angsten weg te nemen? Deze vraag stelde onderzoekers zich ook en daarom zijn er twee uitgebreide studies gedaan naar het gebruik van psilocybine en hoe deze angst voor de dood kan wegnemen. Dit zorgde voor verbluffende resultaten. 

Angst en depressie bij kanker

Veel patiënten die een kankerdiagnose ontvangen hebben, ontwikkelen angst- en depressieklachten. Ze zijn bang voor de naderende dood. Ook als ze genezen zijn van de kanker kan deze angst blijven voortduren. 

Hoewel dit vaak voorkomt, is het voor artsen soms lastig om angst en/of depressie te diagnosticeren bij kankerpatiënten. Het wordt gezien als een logisch verschijnsel en daardoor wordt er weinig aandacht aan besteed en geen behandeling gestart. Terwijl een behandeling kan zorgen voor angstreductie en een vermindering van de depressieve klachten. 

Uit Londons onderzoek blijkt dat mensen met angst en depressieklachten 32% meer kans hebben om binnen 10 jaar na de kankerdiagnose te overlijden. Het is daarom enorm belangrijk om kankerpatiënten met angst en/of depressie een adequate behandeling te geven. 

Behandeling angst en depressie bij kanker

De reguliere behandeling van angst en/of depressie bij kankerpatiënten bestaat uit psychotherapie. Hoewel deze behandeling de kwaliteit van leven verbetert van de patiënten, levert het geen blijvende, langdurige resultaten op. De behandeling vermindert de symptomen, maar kan ze niet totaal voorkomen. 

Behandeling met psilocybine

In 2016 zijn er twee grote onderzoeken gepubliceerd in de Journal of Psychopharmacology, deze studies combineerde beide psychedelica met psychotherapie. In een van de onderzoeken werd gebruik gemaakt van een placebo genaamd niacin. Niacin heeft dezelfde bijwerkingen als psilocybine, maar zonder de hallucinerende werking. Uit het onderzoek bleek dat slechts 14% van de deelnemers die niacin kregen vooruitgang merkte in hun angst en depressieklachten. Terwijl 84% van de deelnemers die psilocybine kregen verbetering van hun klachten hadden. Zij waren minder bang en minder depressief. De resultaten van de behandeling hadden ook langdurig effect. Tot wel 60% van de deelnemers had na zes maanden nog steeds gereduceerde angst en stressklachten. Dit maakt psilocybine een bijzonder effectieve methode, omdat deze zowel snel als lang verbetering toont. Er is een dosis nodig om tot wel 6 maanden effectief te zijn. 

Contra indicatie

De bijzondere resultaten van de psilocybine onderzoeken smaken naar meer. Toch, hebben veel patiënten een contra indicatie voor behandeling met psilocybine, waardoor een grote groep patiënten niet behandeld kan worden met dit effectieve middel. Daarom wordt er op dit moment hard gezocht naar alternatieven voor psilocybine, zoals de chemische variant 4-HO-MET die onder andere verkrijgbaar is bij chemical-collective.com/nl/, een platform die chemical research faciliteert.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!