4 manieren waarop een vijver je gezondheid en welzijn verbetert

Ben je ooit in slaap gevallen terwijl je luisterde naar het geluid van stromend water, of kwam je in een bijna meditatieve staat terwijl je het water gestaag over rotsen in een beek of vijver zag stromen? Je bent niet de enige! Studies hebben de krachtige effecten aangetoond die water heeft op onze mentale gezondheid, en het plaatsen van een vijver of waterpartij in je tuin is een geweldige manier om die voordelen zelf te ervaren! Dus, hoe verhoogt het hebben van een vijver je gezondheid en welzijn? Daarover kun je hieronder meer lezen!

Moedigt je aan om naar buiten te gaan

Als je de mooie bezienswaardigheden en geluiden van een vijver, bloeiende vijverplanten en langzaam zwemmende vissen hebt, word je natuurlijk aangetrokken om tijd buiten door te brengen. Of je nu een boek leest of een kopje thee drinkt bij de vijver, of gewoon door je tuin dwaalt, je zult merken dat je meer dan normaal buiten bent. We brengen te veel tijd binnen door, dus hoe mooier je buiten bent – hoe meer je daar wilt zijn en hoe meer gezondheidsvoordelen je zult ontvangen.

Het is een natuurlijke luchtzuivering

Water geeft negatief geladen ionen af ​​in de lucht. Het helpt dan ook bij het elimineren van vrije radicalen en zuivert op natuurlijke wijze de lucht van huisstofmijt, ziektekiemen, pollen, allergenen en andere verontreinigende stoffen. Als je vijver ook waterplanten zoals zuurstofplanten heeft, verdubbel je het zuiverende effect, aangezien planten bekend staan ​​om het verminderen van de hoeveelheid kooldioxide in de lucht, het verhogen van zuurstof en het helpen elimineren van gifstoffen.

Een vijver verbetert je creativiteit

Alle mentale gezondheidsvoordelen van stromend water en de schoonheid van een goed ontworpen waterpartij kunnen daadwerkelijk helpen om creativiteit te stimuleren en te helpen bij gevoelens van alertheid en mentale energie. Werk je vanuit huis? Als je een waterpartij buiten je kantoorraam hebt, kunnen die sappen misschien stromen! Vijvers zullen je over het algemeen dus ook een creatieve boost geven. Hierom worden ze steeds vaker aangelegd in de buurt van kantoren en andere werkpanden, maar als je thuis creatief wilt zijn kan het aanleggen van een vijver in je eigen tuin dus ook zeker een aanrader zijn.

Het verbetert je geestelijke gezondheid

Het geluid van stromend water heeft een intrinsiek kalmerend effect op het menselijk brein, het vertraagt ​​onze hartslag, laat stress wegsmelten en brengt ons in een gezonde, ontspannen toestand. Dit alles verbetert ons humeur, geeft ons een goed gevoel en helpt bij het slapen. De ‘witte ruis’ die het biedt, helpt bij het creëren van een gevoel van privacy en isolatie, en blokkeert geluiden van buiten, zoals verkeer en luidruchtige buren.

Aan de hand van de bovenstaande manieren wordt het dus duidelijk dat het wel degelijk voordelen voor je gezondheid en welzijn kan hebben om een vijver aan te leggen in je tuin. Eventueel kun je dit zelf doen, maar over het algemeen wordt het aanbevolen om dit te laten doen door een expert.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!