Gezonder leven in huis 

Het grootste deel van ons leven brengen we thuis door in ons eigen gevormde en samengestelde favoriete plekje waar we ons rustig terug kunnen trekken en tot rust kunnen komen. Om dit mogelijk te maken dienen we onszelf uit te rusten met een plek waar dit ook mogelijk gemaakt kan worden. Hierbij valt te denken aan een fatsoenlijk dak boven ons hoofd, een verwarming, bescherming tegen wind of tocht en vochtigheid dankzij muren die geïsoleerd zijn met bijvoorbeeld xps isolatie. Voeding is tevens een niet onbelangrijke factor die onze mate van gezondheid bepaalt. Deze wordt veelal thuis in de keuken bereid voor jezelf of het hele gezin. Wat kunnen we eraan doen om ons bestaan thuis nog plezanter te maken en ons leven hiermee te beteren. 

Gezond eten in huis

Wie gezond wil leven, gaat vooral op zoek naar een aantal voedzame en gemakkelijke producten. gezonde voeding draagt bij aan een goede werking van ons immuunsysteem. Vitamine C is noodzakelijk voor je huid en slijmvliezen en helpen jouw lichaamscellen te beschermen en laten onze afweercellen groeien en werken. Eet daarom voldoende groente en fruit. Wij kunnen zelf geen ascorbinezuur aanmaken dus eet daarom op zijn tijd een sinaasappel of andere groente of vrucht waar deze vitamine in zit. 

Dankzij selenium die als een antioxidant een positief effect op ons afweersysteem heeft en hiermee bijdraagt aan een goede weerstand is noodzakelijk voor iedereen. In vis, gevogelte, vlees, granen en noten, en dan met name paranoten, vind je veel selenium.

het mineraal zink is onmisbaar voor onze essentiële processen in ons lichaam. Het helpt bij het versterken van ons immuunsysteem en de aanmaak van cellen en weefsel. In voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zitten kleine hoeveelheden zink.

Gezond klimaat in huis

Je kunt nog zo bewustgezond en verantwoord eten en drinken in je dagelijks leven in huis. Maar als het klimaat in huis niet aangenaam is voor ons, is het een verloren strijd. We hebben nou eenmaal behoefte aan warmte of juist koeling op zijn tijd. In de winter draait de kachel en zorgt dit ervoor dat we het warm houden, waarbij een extra dik dekbed ons van de nodige warmte voorziet tijdens onze nachtrust. Maar in de zomer is een extra koeler of het voorkomen van warmte in huis een prettige gedacht en fijne beleving in huis. Om deze reden maar ook het besparen op het energieverbruik in huis, is het verstandig om jezelf te wapenen tegen klimaatinvloeden van buitenaf door isolerende maatregelen te treffen in huis. Denk hierbij aan het isoleren van je muren of plafond of vloeren met pir isolatie. Hierdoor verlies je geen warmte in huis,  komt er geen koude of hete lucht binnen tijdens de koude winterdagen of warme zomerdagen en kun jij lekker genieten van een comfortabel klimaat in huis. 

Gezond levensritme

Iedereen heeft van nature een bepaalde soort van ritme, structuur, rust en regelmaat nodig om gezond te leven. Het is een natuurlijk verlangen om repeterende ritmische activiteiten te verrichten. Door iedere keer weer dezelfde stappen te zetten weten we te leren en onszelf te verbeteren. Door te leven en te werken volgens een bepaald patroon of schema werken we sneller en eenvoudiger aan onze leercurve en innerlijke zelfbewustzijn. Door te leven volgens een bepaald ritme voorkom je dat er onnodige energie verloren gaat en zijwegen bewandelt worden die eigenlijk niet de bedoeling waren. 

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!