Waarom mensen minder frisdrank drinken?

Het gaat niet zo goed met het imago van frisdrank. Frisdrank wordt steeds meer als het nieuwe roken gezien en in Amerika, de bakermat van frisdrank, kampen de grote producenten van frisdrank met tegenvallende omzetcijfers. Wat is er aan de hand dat mensen frisdrank opeens minder kopen en drinken? In deze blog lees je waarom cardiologen waarschuwen voor de effecten van frisdrank en hoe Jamie Olivier zijn bijdrage wil leveren om de Britse jeugd er minder van te laten drinken. Ook in België staat de frisdrank automaat in scholen onder druk en in Nederland wordt een suikertaks ingevoerd. 

Frisdrank

De afgelopen jaren is frisdrank veelvuldig in de media geweest. Meestal in de vorm van reclamecampagnes die het imago van het bewuste drankje en de verkoopcijfers dienden te bevorderen. Het was een succesvolle strategie van de producenten, want er werd veel verkocht en niemand leek zich druk te maken om decalorieën en de suikers. Maar nu is het anders. Frisdrank wordt minder gezien als een gezellig of hip drankje dat je met vrienden drinkt.

Minder frisdrank drinken. Gezond leven. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Nee, het imago verschuift richting de kant waar roken al een tijdje zit. In Amerika vinden bijvoorbeeld steeds meer mensen het asociaal dat iemand frisdrank drinkt. Ik heb wat headlines nageplozen, van berichten die onlangs in de media zijn verschenen over frisdrank.

1. Europees congres voor cardiologen (2 september 2015)

Europese cardiologen doen, na een 5 daags congres, frisdrank in de ban. Zij stellen dat frisdrank ronduit slecht is voor je hart (1). Volgens de European Society of Cardiology sterven er in Europa jaarlijks 133.000 mensen aan diabetes 2, 45.000 aan hartziekten en zo’n 6.450 mensen aan een kanker. De veroorzaker hiervan is frisdrank. Dat zijn me nogal een paar stevige teksten.

Ook zijn zij niet dol op de light varianten van frisdrank. Diëtisten – en voedingsdeskundigen – waarschuwen al enige tijd over de gevolgen van (light) frisdrank op je lichaam. Zo zouden de light varianten van frisdrank je juist dikker maken rond je taille. Mensen die 3x per dag een light variant drinken van een frisdrank, ontwikkelen tot wel 3x zoveel vet als iemand die ze niet drinkt.

2. Jamie Olivier (30 augustus 2015) verklaart frisdrank de oorlog

De TV-kok Jamie Olivier was in eigen land – en in de VS – al een landelijke campagne gestart om schoolgaande kinderen gezonder te laten eten. Nu wil hij ervoor zorgen dat de kinderen minder frisdrank gaan drinken (2). In zijn nieuwe TV programma ‘Jamies Sugar Rush’ spreekt hij onder andere met diabetes 2 patiënten, die ledematen verloren vanwege de ziekte – die ze kregen door teveel suiker te eten.

Ook roept hij op tot een Sugartax. Door deze belasting zou 1 liter frisdrank € 0,27 duurder worden en een blikje € 0,10. In Mexico is deze al ingevoerd en in Nederland wordt deze in 2016 ingevoerd. Als voorschot hierop hebben handelaren de prijzen nu alvast verhoogd (3).

3. In België frisdrank uit de scholen? (21 augustus 2015)

De Vlaamse minister van onderwijs wil ‘een stimulerend beleid voeren om middelbare scholen aan te moedigen om gesuikerde dranken te verbannen’ (4). Concreet houdt dat in dat scholen aangemoedigd worden om de (inkomsten van de) frisdrank automaat vaarwel te zeggen. Dit komt mede omdat ouders graag willen dat hun kinderen minder frisdrank drinken. Een echt verbod echter, vindt de minister te ver gaan.

4. Een 27-jarige vrouw die 60 kilo afviel (27 augustus 2015)

Door het minderen van haar frisdrank consumptie viel een 27-jarige vrouw en moeder van 3 kinderen, bijna de helft van haar lichaamsgewicht af (5). Hoeveel frisdrank dronk zij dan? Nou, best wel heel erg veel; zo’n 4 liter per dag.

5. Wetenschappers die zich voor het karretje lieten spannen

Heel veel wetenschappelijk onderzoek rond eten en drinken wordt gefinancierd door producenten van voeding. Er is de grote voedingsmultinationals veel aan gelegen dat hun belangen worden beschermd (6).

Uit een onderzoek van Follow The Money (een onafhankelijk journalistiek platform), onder wetenschappers van de Wageningen Universiteit bleek dan 60% van de wetenschappers aangaf dat het binnenhalen van financiering voor een onderzoek, doorslaggevend is (6).

Wetenschappelijke onderbouwing van Harvard School of Public Health

Ik kan het mij voorstellen, bij het lezen van de bovenstaande 5 punten, dat je een beetje behoefte hebt aan wat onderbouwd materiaal. De Harvard School of Public Health is een zeer gerenommeerd instituut als het gaat om onderzoek naar gezonde voeding. Je kunt hun site zelf checken. Maar goed Harvard stelt dat de gevolgen voor je gezondheid niet al te best zijn, wanneer je teveel frisdrank drinkt.

De effecten van het regelmatig drinken van frisdrank kan leiden tot de onderstaande gevolgen:

  • Niet bevorderlijk voor je botten
  • Vergroot het risico overgewicht en obesitas te ontwikkelen
  • Vergrote kans op diabetes 2
  • Hoger risico op hartaanval
  • Lopen meer kans op jicht

Wat kun jij hiermee?

Als je dagelijks 1 glaasje fris drinkt, dan krijg je tussen de 200 en 250 calorieën. Die calorieën hebben geen voedingswaarde. Deze calorieën worden ook wel de lege calorieën genoemd. Ze leveren wel energie, maar ze voeden je niet. Derhalve is de kans heel erg groot dat je een overschot aan calorieën binnen krijgt. Zie daar, de vergrote kans op het ontstaan van overgewicht. Als je dus een beetje op gewicht wilt blijven – of je wilt wat kilo’s kwijt – dan is dat dus net erg bevorderend om veel fris te drinken.

Wat kun je dan doen, om toch lekker te drinken, maar om geen suiker binnen te krijgen? Nou, er zijn genoeg alternatieven voor frisdrank. Denk hierbij aan het drinken van thee zoals groene thee en gember thee. Groene thee stimuleert je metabolisme een beetje, waardoor je automatisch wat meer calorieën verbrandt. Handig om af te vallen, al is het effect niet heel groot.

Verse gember heeft een ontgiftende werking. Als je dus verse gemberthee drinkt doe je als het ware een soort mini-detox.

En wat dacht je van water met een smaakje van citrusvruchten  zoal citroen, sinaasappel en limoen, of met munt of komkommer. En natuurlijk kun je met een slow juicer of een blender ook allerlei fruit- en groentesappen maken.

Wat levert een gezonde levensstijl je op?

Een gezonde levensstijl levert je veel voordelen op. Zo zul je je beter voelen, je zult er beter uitzien, je wordt gezonder, je conditie verbetert en een gezonde levensstijl kan preventief werken tegen allerlei chronische aandoeningen, zoals je al kon lezen.

Wist je dat een gezonde levensstijl zelfs depressies kan tegengaan? Ook raak je je overgewicht stapje voor stapje kwijt, wanneer je dagelijks werkt aan een gezonde levensstijl. Door gezond eten en voldoende beweging, krijgt je lichaam de juiste bouwstoffen binnen en verbrand je de nodige calorieën.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding. Je leest onder andere over de positieve effecten van gezond eten, lichaamsbeweging en het nut van verse kruiden. Wist jij bijvoorbeeld dat een simpel kruid als peterselie je helpt om je bloed te zuiveren en om cholesterol op te lossen?

Wellicht denk je ook wel; “Toch handig om wat kilo’s kwijt te raken”, lees dan het e-boek Afvallen Veranderen. Daarin lees je hoe je met kleine ingrepen grote resultaten behaalt op het gebied van duurzame gewichtsreductie.

Wil je meer weten over lekker leven en gezond leven? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Bronnen:
(1) http://www.telegraaf.nl/gezondheid/24443665/__Frisdrank_in_de_ban__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter
(2) http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150831_01841968
(3) http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/2428512/2015/08/19/Frisdrank-al-duurder-nog-voor-suikertaks.dhtml
(4) http://www.standaard.be/cnt/dmf20150821_01828081
(5) http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2439432/2015/08/30/Deze-vrouw-stopte-met-het-drinken-van-cola-en-verloor-60-kilo.dhtml
(6) http://apokalypsnu.nl/2015/08/30/hoe-wetenschappers-zich-prostitueren/
(7) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/soft-drinks-and-disease/.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!