Wat weet je over voedingssupplementen?

Wat weet je over voedingssupplementen?

 

Wat weet je over voedingssupplementen?

Het maakt niet uit hoe actief je leven is. In ons land is het gelukkig vrijwel ondenkbaar dat iemand een tekort aan voedingsstoffen oploopt. De keuze is enorm en er is altijd wel betaalbare voeding te vinden. Niemand zal hier van honger omkomen. We hebben eerder de neiging om te veel te eten dan te weinig. Alles wat we nodig hebben om te functioneren, halen we in principe uit onze dagelijkse voeding. Is het dan wel nodig om voedingssupplementen te nemen? Het antwoord hierop is afhankelijk van je lichaamsgesteldheid en de doelen die je nastreeft. Als je actief aan het sporten bent en je veel resultaat wilt behalen kunnen voedingssupplementen je hierbij helpen. Maar er zijn nog meer redenen om wat extra’s te slikken.

Hoe kunnen voedingssupplementen ondersteunen?

Ben je bewust bezig met je gezondheid en je uiterlijk? Dan weet je dat regelmatig leven met periodes van activiteit en rust, gezonde voeding en voldoende nachtrust goed voor je zijn. Je gaat verantwoord om met je voeding en je geeft je lichaam wat het nodig heeft. Er zijn situaties denkbaar waarbij je een extra steuntje in de rug kunt gebruiken. Voedingssupplementen kunnen je dit steuntje geven. Daarvoor is het wel nodig dat je een goed beeld hebt van je behoeftes en welke supplementen je het beste kunnen helpen. Weet je welke soorten supplementen je allemaal kunt bestellen?

Verschillende soorten voedingssupplementen

Je hebt vast wel eens gehoord over goede en minder goede vetten en vetzuren. Omega vetzuren zijn voor je lichaam essentieel. Ze spelen een rol bij het goed functioneren van je zenuwstelsel en de aanmaak van gezonde cellen. Je vindt ze veelal in vette vis. Houd je niet van vis? Dan kunnen supplementen met Omega vetzuren een uitkomst bieden.

Naast koolhydraten, vetten en  eiwitten heeft je lichaam ook behoefte aan mineralen, spoorelementen en vitamines. Eet je gevarieerd, dan krijg je waarschijnlijk voldoende van deze stoffen binnen. Doe je dit niet, dan kun je met wat extra voedingssupplementen mogelijke tekorten gemakkelijk aanvullen.
Ben je herstellend van een blessure of ziekte? Wil je meer spiermassa kweken? Dan heeft je lichaam een hogere eiwitbehoefte dan normaal.

Proteïnepoeders en supplementen met essentiële aminozuren geven dan een smaakvolle en effectieve aanvulling op je dagelijkse voeding. Volg je een vegetarisch of veganistisch eetpatroon? Dan kom je mogelijk essentiële voedingsstoffen tekort die je wel in dierlijke voeding vindt. Er zijn verschillende voedingssupplementen zoals B12, die deze tekorten aanvullen.

Voedingssupplementen voor gewichtstoename

Veel mensen stappen over op verantwoorde en gezonde voeding als ze gewicht willen verliezen. Er zijn echter ook situaties waarbij je juist extra gewicht nodig hebt. Denk aan bodybuilding, herstel van een slopend ziekteproces of wanneer je écht op topniveau wilt kunnen presteren. Weight gainers bevatten een verhoogde concentratie koolhydraten en eiwitten.

Mammoth Mass en Xtreme Mass Gainer zijn dan voedingssupplementen die je snel resultaat geven, op een gezonde en verantwoorde manier. Ze zijn gemakkelijk te doseren en worden geleverd in diverse smaken. Je kunt ze zowel voor als na een intensieve trainingssessie nemen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!