Waarom zijn anderen succesvol en jij niet?
Waarom zijn anderen wel succesvol in wat ze doen en jij waarom ben jij dit niet? Jij doet toch ook je best? Je werkt immers hard, je doet er veel moeite voor om je gezin datgene te geven wat nodig is en je sport regelmatig. Toch krijg je geen loon naar werken, vind je zelf. Het voelt niet dat je succesvol bent. Als je dit wilt veranderen, lees dan door omdat je de 8 redenen waarom mensen succesvol zijn niet wilt missen.
Succesvol zijn is een gewoonte
Het zal je wellicht niet verbazen, maar succes komt niet zomaar aangewaaid. Een succesvol persoon zal bijna altijd hetzelfde verhaal vertellen, wanneer hij of zij over de weg naar succes praat. Maar sommige mensen lijken geboren te zijn voor succes. Hoe zit dat? Is het erfelijk?
Succesvol zijn begint bij jezelf
Het verschil tussen mensen die succesvol zijn en andere mensen is eigenlijk niet groot. Mensen die succesvol zijn denken vaak een beetje anders, waardoor zij ook anders handelen. En ze houden dit consequent vol. Ze laten zich niet snel uit het veld slaan. Dit begint bij jezelf.
Natuurlijk is het makkelijk wanneer je ouders een miljoenenbedrijf hebben, waar jij van meeprofiteert. Het is natuurlijk ook makkelijk je bovengemiddeld intelligent bent. De best betaalde banen zijn vaak voor de mensen met het hoogste IQ.
Dat is allemaal een mooie start, maar om succesvol te zijn, doen de mensen meer moeite dan alleen maar iets erven.
Wat heb je bijvoorbeeld aan talent, als je niet oefent? Wat heb je aan rijke ouders, als jij je als kind zich onverantwoordelijk gedraagt? Zi is een hoog IQ nutteloos als schoolprestaties uitblijven. En wat heb je aan geld, status en macht wanneer je niet gezond bent, geen liefde kent en wanneer je je te min voelt?
Succesvolle mensen onderscheiden zich doordat zij er bepaalde gewoontes op na houden, die ertoe bijdragen dat zij succesvol zijn. Succesvol zijn is dus geen geheim of een truc. Het is een gewoonte.
Hieronder lees je 8 gewoonten die je helpen om succesvol te zijn.
1. Omarm tegenslag
Succesvol zijn en tegenslag gaan hand in hand. Succesvolle mensen zijn bereid te falen. Zij zien falen niet als tegenslag, maar als leermiddel omdat falen juist heel veel feedback geeft. Waarom ben je die promotie misgelopen, waarom kun je geen 10 kilometer rennen en waarom heb je thuis steeds ruzie?
Om succesvol te zijn, in wat dan ook, ben je bereid van je fouten te leren. Hierbij is het heel erg belangrijk te noemen, dat jij – en niemand anders – de veroorzaker bent van je falen.
Dit punt is mega-belangrijk. Het is belangrijk omdat de meeste mensen vrijwel altijd de schuld van hun mislukkingen bij een ander leggen, of aan een externe omstandigheid wijten. Zij leren het nooit.
2. Gedachten
Zie jezelf niet als een loser, bekijk de positieve kanten van een situatie en praat jezelf niet de put in. Positief denken is ontzettend belangrijk. Gedachten vormen het startpunt van waaruit woorden (en later acties) ontstaan. Alles wat je op deze wereld ziet, komt voort uit de gedachte van iemand.
Ooit heeft iemand bijvoorbeeld bedacht om computers, via een netwerk met elkaar te laten communiceren. Dit was de eerste vorm van internet. Ooit heeft iemand bedacht dat het wel makkelijk zou zijn als je een app op je mobiel zou hebben, om een taxi op te roepen. De chauffeur weet immers precies waar je bent en je kunt direct online betalen. Handig toch? Ooit is het bedacht.
Gedachten zijn dus heel erg belangrijk. Hoe je denkt en wat je denkt, bepaalt je handelen. En resultaten zijn het gevolg van een reeks handelingen.
3. Woorden
Woorden zijn als zaadjes. Wat je zaait (zegt), oogst je ook. Mensen die succesvol zijn spreken vrijwel altijd in positieve woorden.
Olympische sporters bijvoorbeeld zijn hier goede voorbeelden van. Journalisten stellen atleten die gewonnen hebben vrijwel altijd dezelfde vraag. “Were you nervous before the final match”? Meestal antwoord zo’n atleet dan iets van “No, I was just excited”.
Door positieve woorden te kiezen en positief te praten, ontstaan positieve gedachten en positieve gesprekken.
4. Verantwoordelijkheid
Als je succesvol wilt zijn, in wat dan ook, neem dan je verantwoordelijkheid. Leg de schuld van falen, te laat komen of het niet lukken van iets bij je zelf.
We kunnen vrij kort zijn over verantwoordelijkheid nemen. Mensen die succesvol zijn, geven bijna altijd zichzelf de schuld wanneer dingen niet goed gaan of wanneer iets niet goed afloopt. Helaas doen de meeste mensen dit niet. Je ziet dit bijvoorbeeld in het verkeer terug.
5. Actie
Geen succes zonder actie. Het verschil tussen succesvol zijn en niet succesvol zijn ligt vrijwel altijd in hard werken. Succes is een optelsom acties die bijdragen aan een positief eindresultaat.
Wil je bijvoorbeeld een halve marathon lopen en je conditie is momenteel zodanig dat je het niet eens een kilometer vol zou houden, dan zijn er dus (letterlijk) vele stappen (acties) te zetten. Toch begint die halve marathon bij de eerste stap, bij de eerste training op de eerste dag.
Vervolgens komt de tweede training op de tweede dag. En de derde en de vierde. Ook ga je gezonder eten omdat je lichaam dan beter herstelt. Na vele acties – waarbij ook rusten behoort – loop jij die halve marathon.
In actie komen lukt de meeste mensen wel. Het volhouden is meestal een groter probleem. Daarover later meer.
6. Hard werken
Niemand beklimt de ladder van succes met zijn handen in zijn zakken. Dit punt lijkt op het vorige punt (Actie). Het verschil is dat in actie komen, de start is van hard werken. In actie komen, start de beweging. Het harde werken bepaalt hoe ver je komt.
Wat is dan hard werken en hoe weet je wanneer het genoeg is? De onderstaande 3 concepten wil ik graag met je delen, omdat hard werken alleen zinloos is. De kwaliteit van al dat harde werken is natuurlijk ook belangrijk.
10.000 uren
De 10.000 uren regel vind ik een prachtig voorbeeld. Als je ergens succesvol in wilt zijn, dan heb je daar ongeveer 10.000 uur nodig. De Canadese schrijver Malcolm Gladwell schreef hierover in zijn boek Outliers.
Als een sporter wekelijks 20 uur besteedt aan iets waarin hij of zij succesvol in wilt zijn, dan duurt het dus 10 jaar (20 uur x 50 weken) voordat hij of zij zich succesvol kan meten met de competitie. Besteed je er 40 uur per week dan, dan duurt het dus 5 jaar.
Ditzelfde concept geldt eigenlijk voor alle beroepen. Denk hierbij aan dansers, muzikanten, docenten, software ontwikkelaars, meubelmakers en koks. De ervaring komt met de jaren.
Nu is het aantal uren niet alleen belangrijk, ook de manier hoe je je tijd besteedt is belangrijk. Sommige mensen werken ergens 20 jaar lang, zonder goed te zijn in wat ze doen. Succesvol zijn is dus niet alleen veel uren maken, maar ook je best doen tijdens het harde werken.
Vliegwiel
Het vliegwiel is een concept uit het boek Good to Great, van Jim Collins. In het kort gezegd komt het erop neer dat je in het begin heel veel moeite doet, om een klein beetje beweging te krijgen (in het vliegwiel). Maar als het wiel eenmaal een beetje draait, dan kun je het met minder moeite in beweging houden.
Op een gegeven moment draait het wiel zo snel, dat het je weinig tot geen moeite meer kost om het wiel in beweging te houden. Je hoeft nu alleen nog maar bij te sturen.
Tijd is perceptie
Er zitten 24 uren in een dag. Deze zijn als volgt verdeeld (als je succesvol wilt zijn in datgene waarvan je droomt):
- Tussen 6:00 en 7:00 uur gaat dagelijks je wekker. Je maakt je klaar voor de dag en ontbijt met je gezin.
- Van 9:00 uur tot 17:00 uur werk je.
- Tussen 18:00 en 19:00 uur eet je en speel je tot 20:00 uur met je kinderen.
- Rond 24:00 uur ga je naar bed, dus je hebt dagelijks 4 uur om iets te doen waarin je succesvol wilt zijn.
“Ik heb geen tijd”, is een veel gehoord excuus. Dat is grote onzin. Waarom zijn er anders zoveel series en spelshows op de TV, tussen 20:00 uur en 24:00 uur?
7. Focus
Doe 1 ding tegelijk en loop niet in 7 sloten tegelijk. Hard werken is ok, maar het is zinloos wanneer je steeds met iets anders bezig bent. Rond je werkzaamheden ook af en houd lijstjes bij waarin je je vorderingen bijhoudt. Mensen die succesvol zijn richten hun aandacht meestal op 1 ding tegelijk.
Zelf gebruik ik hiervoor zwarte notitieboekjes, met een harde kaft. Ik noteer vrijwel alle to do’s en actiepunten.
Je zult ook merken dat je in het begin veel vorderingen maakt en dat de progressie weinig moeite kost. Ook ben je gedreven en zeer gemotiveerd om je project te laten slagen. Na verloop van tijd zul je merken dat het niet meer zo snel vordert en is de nieuwigheid er wel vanaf. “Het is toch niets voor mij…”
Vervolgens begin je met iets anders.
Steeds opnieuw met iets beginnen is makkelijk omdat je in het begin heel veel vorderingen boekt. Dit geeft je een goed gevoel. Later wordt dat minder en raak je wellicht gedemotiveerd. Dit is onderdeel van het proces.
Houd je ogen op de bal. Het is juist de bedoeling dat het moeilijker wordt en dat je minder vorderingen maakt. Je bent immers zelf al flink gevorderd. Als het makkelijk was, dan zou iedereen het kunnen.
8. Volhouden
De weg naar succes is een proces, dit proces jaren kan duren. Verwacht dus geen wonderen. Een succesvol bedrijf opzetten, een succesvolle relatie, een goede gezondheid (nadat de dokter je waarschuwde) of gewoon beter in je werk willen zijn kost tijd.
Succesvol zijn is dus ook een kwestie om datgene vol te houden, waarvan jij denkt dat het goed voor je is.
Succesvol zijn zit tussen je oren
Dus, succesvol zijn is meer dan alleen geld, status en macht. Een goede gezondheid, een goed huwelijk en liefdevolle relaties met vrienden en familie zijn ook succes. Succesvol zijn is meer dan de eigenaar zijn van je eigen onderneming, of een carrière bij een groot bedrijf.
Een succesvolle topsporter, ondernemer of carrièretijger hebben hun succes te danken aan vele uren hard werken. Die tijd konden zij niet stoppen in een relatie of een gezin. Je kunt je dan ook afvragen of deze mensen, naast hun carrière, ook succesvol zijn in hun relaties, hun gezondheid en hun privé leven.
Tel je zegeningen
Hoe succesvol ben jij eigenlijk wel? Kijk eens naar datgene wat je wel hebt. Heb je een leuk gezin, heb je leuke relaties, zijn je collega’s blij met je? Als je hier twijfels over hebt, geef jezelf dan een schop onder je kont en verander je situatie. Succesvol zijn, in wat dan ook, heb je zelf in de hand.
Wil je hier meer over weten? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.
Succesvol zijn is dus geen geheim en geen trucje. Iedereen kan het, maar bijna niemand doet het. Heb jij ook het gevoel dat er meer inzit dan dat je er nu uithaalt? Lees dan de vernieuwde editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.