Goede voornemens die je wel volhoudt

Ik wens je het allerbeste voor 2018. Ik hoop al je voornemens, dromen en wensen uitkomen. En dat brengt ons gelijk bij het onderwerp; hoe komen die goeden voornemens deze keer wel uit? Anders gesteld, hoe houd je je goede voornemens deze keer wel vol? Bijna iedereen start het nieuwe jaar met goede voornemens. Vaak nemen we ons voor om af te vallen, succesvoller te zijn, gezonder te leven of meer te sporten. Helaas geef je binnen 2 tot 3 weken al op en ben je terug bij af. Vaarwel goede voornemens en een frustratie rijker. Vandaar deze blog om die voornemens wel vol te houden

Waarom houdt je je voornemens niet vol?

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen en je vertellen waarom je je voornemens niet volhoudt. De belangrijkste reden dat je je goede voornemens niet volhoudt, is dat ze veel te ingrijpend zijn.

Je wilt bijvoorbeeld vaker sporten, 10 kilo afvallen en stoppen met roken is er ook zo eentje. Dergelijke voornemens houd je niet vol omdat ze, uiteindelijk, het resultaat vormen van vele kleine gewoontes. Met andere woorden, de gewoontes zorgen ervoor dat je je voornemens uit laat komen, niet het doel op zich. Goede voornemens wel volhouden. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Herken je het volgende? Je begint positief, met het doel helder voor ogen. Het doel is om af te vallen, te stoppen met roken, meer te sporten of om bijvoorbeeld een halve marathon te volbrengen. Op zich is dit prima, maar waarom leg je de nadruk op het resultaat? Waarom leg je niet de nadruk op het veranderen van gewoontes?

Juist die gewoontes zorgen ervoor dat je 10 kilo bent aangekomen, dat je te weinig sport, dat je rookt en dat je nu nog geen kilometer kan hardlopen. Door die gewoontes voel je je niet lekker, zit je kleding niet zoals je zou willen en hap je naar lucht wanneer je de trap oploopt.

Het draait om gewoontes

Dit klinkt wellicht super simpel, het draait namelijk om de juiste mindset. Je houdt je goede voornemens niet vol omdat je de nadruk legt op het resultaat. Ofwel je focust op de tastbare manifestatie van je gewoontes.

Je legt de nadruk op overgewicht versus afvallen, kleding die niet goed zit versus kleding die wel lekker zit en slechte conditie ten opzichte van een goede conditie. Je let niet op de gewoontes die daartoe leiden.

Lees hieronder hoe je je goede voornemens wel volhoudt. Het is echt niet moeilijk.

Zo zijn je goede voornemens wel vol te houden

Goede voornemens hou je vol door de nadruk te leggen op nieuwe en andere gewoontes. Succes is een optelsom van een reeks simpele dagelijkse gewoontes, die er allemaal aan bijdragen dat je je doel (je goede voornemen) behaalt.

Gewoontes

Wil je afvallen? Maak er dan een gewoonte van om dagelijks meer te bewegen en gezonder te eten. Ga niet lijnen, kies niet voor een tijdelijk (en onmogelijk vol te houden) dieet en plan je dag niet vol met urenlange afbeulende trainingen. Waarom niet? Omdat je een dergelijk regime gewoon niet volhoudt.

Als je hier meer over wilt weten, lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Focus

Ook hou je het uitvoeren van je voornemens vol door focus aan te brengen. Richt je niet op 10 dingen tegelijk. Hiermee bedoel ik dat je aandacht richt op 1 aspect van je doel.

Dus als je 10 kilo wilt afvallen, richt je voorlopig dan op 1 enkel deeltje daarvan. Start bijvoorbeeld met het eten van volwaardige voeding eten of start met dagelijks meer bewegen.

Ga niet én meer sporten én anders eten én minder stress (proberen te) ervaren én meer slapen. Hoewel al deze aspecten bijdragen aan je doel (afvallen), is het veel effectiever om deze gewoontes één voor één in je leven te passen. Waarom? Omdat je radicale veranderingen in je dagelijkse leven nooit volhoudt.

Je kent nu het belang van gewoontes en focus bij het volhouden van je voornemens. Hieronder lees je 7 handige en gemakkelijke gewoontes die je enorm kunnen helpen.

7 Gewoontes die je helpen

De onderstaande 7 manieren gaan je helpen om je goede voornemens om te zetten in tastbare resultaten.

1. Aftellen

Aftellen? Gewoon, aftellen? Ja, de techniek van aftellen is super simpel en erg effectief. Met oud & nieuw heb je dit nog gedaan. Je telde van 10 naar 1 en het nieuwe jaar was een feit.

Aftellen is makkelijk, iedereen kan het en het heeft een waanzinnig mentaal effect. Aftellen leidt tot een moment van actie. 5, 4, 3, 2, 1 en GO! Door het aftellen maken je hersenen bepaalde stofjes aan, die je aanzetten tot een actie en die je alert maken.

Net na het aftellen, ontstaat een momentje waarin je geen twijfel of andere gedachten hebt. Bij deze techniek gaat het juist om dit specifieke moment. Pak dat moment, omdat het slechts een ogenblik aanhoudt. Laat je het moment lopen, dan is de kans vrij groot dat je niet meer in beweging komt.

In de sportwereld wordt veel van deze techniek gebruik gemaakt; 3, 2, 1 en start!

Het mooie van deze techniek is, dat je het altijd overal kan toepassen en dat het niets kost. Dus, voordat je ‘s ochtends je bed uit stapt tel je af van 3, 2, 1 en go! Probeer maar eens.

2. Lees en leer

Ik houdt enorm van lezen. Derhalve lees ik veel over gezond eten, bewegen en mentaal welzijn. Maar ik lees ook management boeken en biografieën. Ook kijk ik graag naar interessante documentaires en inspirerende video’s op YouTube.

Wat ik wil zeggen is dit; alles wat je wilt (echt al je goede voornemens), is al eens gedaan door iemand en het is meestal ook vastgelegd in een medium.

  • Wil je die halve marathon rennen, terwijl je nu nog geen conditie hebt? Lees dan het boek van Rich Roll, Finding Ultra eens.
  • Wil je afvallen? Surf even op internet en je vindt talloze verhalen, filmpjes, boeken en artikelen van mensen die hun ervaringen delen. Lees anders het e-boek Afvallen Veranderen eens.
  • Wil je meer verdienen? Hoeveel boeken, filmpjes en artikelen daar wel niet over in omloop zijn. Wil je je gelukkiger voelen? Lees en leer.

Door meer te lezen (en jezelf open te stellen) krijg je vanzelf andere inzichten. Nieuwe inzichten leiden (als je ze toepast) tot andere gewoontes en die leiden tot andere resultaten.

3. Geef en ontvang

Maak er een gewoonte van om meer naar anderen te glimlachen en om attent te zijn. Glimlach naar mensen, houd de deur voor een ander open, ruim je rommel op en wens anderen een goede dag. Super simpel en krachtig.

Doordat je positieve signalen afgeeft, ontvang je ze ook terug. Zodoende ontstaat een positieve flow en in die positieve flow is van alles mogelijk.

Mensen geven vaak complimentjes, maar vinden het moeilijk om positieve feedback te ontvangen. Wees dus ook bereid om positieve opmerkingen en complimenten in ontvangst te nemen. Dit is soms moeilijker dan je denkt.

Je wilt in een positieve flow terecht komen. Een positieve flow geeft energie en helpt om je voornemens vol te houden.

4. Richt je op gezondheid

Wil je afvallen? Prima doel, maar leg de nadruk op gewoontes die eraan bijdragen dat je gewicht verliest. Mensen komen in de regel aan doordat ze verkeerd eten, teveel snoepen, door stress en door te weinig beweging.

Hoe kan je dan wel afvallen? Eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding en laat alle producten die in een verpakking zitten uit je winkelwagen. Voeding hoort uit de natuur te komen en niet uit een laboratorium.

Laat junk food en goedkope rommel staan en eet vooral veel groente. En ja, in het e-boek Gezond In 10 Stappen lees je daar veel meer over.

5. Streef naar vrijheid

Ben je voornemens meer succes te hebben en meer geld te verdienen? Prima plan! Maar je voelt je daar echt niet beter door. Meer geld, een promotie of je eigen bedrijf starten brengt weer andere problemen met zich mee.

Vrijheid zit in je hoofd en staat niet op je bankrekening. Vrijheid is niet hetzelfde als een hogere baan met meer verantwoordelijkheden. Overwin je angsten en ga de confrontatie aan met je onzekerheden. Bezoek zo nodig een coach die je daarbij helpt. Dat is vrijheid.

Als je je vrij voelt in je hoofd, dan kan je de hele wereld aan.

6. Bewust bezig

Kijk het eerste uur van je dag NIET op je smartphone. Door dit te doen blijft de (verslavende) dopamine respons uit en start je de dag in alle rust. Uit eigen ervaring kan ik je verzekeren dat dit werkt.

Wil je meer weten over de werking van neurotransmitters zoals dopamine? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.

7. Dingen laten zijn

Vaak reageren en handelen mensen vanuit vaste patronen. Bepaalde prikkels lokken steeds een zelfde soort reactie (en dus gedrag) uit. De bus is laat of er staat weer file en je denkt “Gaan we weer….. pffffft”. Je stresslevel schiet omhoog en je humeur wordt er niet beter op.

Of je komt thuis van werk en je partner vraag je gelijk om een klusje te doen. “Hallo zeg, ben ik al thuis……!”. Je wordt ook nooit met rust gelaten.

Herken je dit? Denk en reageren jij ook steeds volgens een zelfde soort patroon? Dit is heel natuurlijk, maar gelukkig kun je zelf je gedachte sturen. Je kan de wereld om je heen niet veranderen, maar wel de manier hoe jij erover denkt.

Ik weet het, dit is moeilijk maar het is het proberen waard. Probeer om eens anders te reageren op de prikkels die je om je heen krijgt. Start ook hier weer klein.

Begin bijvoorbeeld met je partner. Wanneer deze weer eens zegt: “Wil jij even…….. doen?”, dan weten we allemaal dat dit geen vraag is. Je kan hierdoor geïrriteerd raken, maar je kan ook denken “Ok, ik ga dat doen, ik help mijn partner even uit de brand”.

Negatieve gedachten blijven namelijk veel langer hangen dat positieve gedachten. En je ontvangt vanzelf iets positiefs terug (“Dank je wel …..”).

Meer weten?

Door je gewoontes te veranderen komen je goede voornemens uit. Doe het stapje voor stapje, want dan houd je die goede voornemens het langste vol.

Wil je weten hoe hele kleine stofjes bepalen hoe jij je voelt? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens. Dit is het meest gelezen e-boek van afgelopen jaar.

Je doet er goed aan het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen, omdat je stap voor stap een goede gezondheid en een gezond gewicht bereikt. (Koop deze 2 e-boeken niet samen).

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!