Meer uit je dag halen. 10 Tips.

Je wilt meer uit je dag halen, maar hoe doe je dat? Je dagen zijn al overvol van de activiteiten en je bent blij dat je ‘s avonds even kan zitten. Waarom zou je dan nog meer uit je dag willen halen? In deze blog ontdek je dat hele kleine veranderingen, in de dingen die je dagelijks toch al doet, kunnen leiden tot een opgeruimd en goed gevoel. Is het niet prettig, om het gevoel te hebben niet meer achter de feiten aan te lopen?

Waarom zou je meer uit je dag halen?

Ja, goede vraag. Waarom zou je meer uit je dag halen? Je dag zit al vol genoeg. Ik denk dat ik geen opsomming hoef te maken, over hoe je dag eruit ziet. Bij de gedachte alleen al, schieten je hersenen vol.

Meer uit je dag halen. Meer weten? Lees ook het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Gelukkig kun je kleine dingen veranderen die ertoe leiden dat je je niet zo gehaast hoeft te voelen.

Meer uit je dag halen, 10 tips

De onderstaande 10 tips helpen je om meer uit je dag te halen. Zelf pas ik ze ook toe. Daarom kan ik je verzekeren dat het werkt, ook tip 8 :-).

1. Beperk je dopamine respons

Dopamine is een fantastisch stofje en het werkt verslavend. Het heeft dus een belangrijk voordeel en een zeer groot nadeel. Eerst het voordeel.

De neurotransmitter dopamine maakt deel uit van ons overlevingsmechanisme. Het geeft je een goed en gelukzalig gevoel. De aanmaak van dopamine, zorgt ervoor dat je de activiteit, die ertoe leidde dat je hersenen dopamine gingen aanmaken, vaker wilt herhalen.

Je hersenen maken dopamine aan na seks, eten, sporten en tal van andere dingen die bijdragen aan ons voortbestaan. Door in contact met andere mensen te staan, maken je hersenen ook dopamine aan.

Wij mensen houden ervan om in contact met elkaar te staan. We hebben het zover geschopt, doordat we samen werken, praten en relaties onderhouden. Dit is een voordeel.

Het nadeel dan; je telefoon. Op je telefoon ontvang je apps, mailtjes en andere berichten. Hierdoor sta je vrijwel continu in contact met anderen. Hierdoor komt heel veel en heel vaak dopamine vrij. Doordat je de hele dag door apps, mailtjes en andere berichten op je smartphone ontvangt, raken je hersenen overspoeld met dopamine.

Dopamine werkt verslavend. Iedere keer dat je mobiel trilt, je laptop een ping geeft omdat een mailtje binnen komt, is je eerste respons om te kijken.

Het ontvangen van al die berichtjes los je niet op. Wel hoe je ermee om kan gaan.

Bottom line 1: Kijk ‘s ochtends het eerste uur NIET op je smartphone.

Bottom line 2: Leg je mobiel op bepaalde momenten van de dag weg. Is het echt nodig om je mobiel tijdens de lunch, het heen en weer reizen naar en van je werk of het avondeten bij je te hebben?

Je kan meer uit je dag halen door minder afhankelijk van je mobiel te zijn. Ik verzeker je dat dit werkt. Het is super simpel, probeer maar.

2. Ontdek je denkpatroon

Sommige mensen denken plaatjes, anderen denken rechtlijnig. Er zijn mensen die leren op basis van ervaringen en anderen leren vanuit de theorie. Ben je analytisch of holistisch? Zomaar een paar vragen.

Weten hoe jouw denkpatroon in elkaar steekt is mega-belangrijk. Mensen die rechtlijnig en analytisch denken maken vaak goede en scherpe opmerkingen tijdens vergaderingen. Ook kunnen zij snel tot de kern komen. Terwijl jij nog zit na te denken over wat er zojuist is gezegd, hebben zij al een prachtige opmerking geproduceerd.

Je hebt dus vaak het gevoel dat je met 1-0 achter staat en dat je die achterstand niet meer inloopt. Het vervelende hiervan is, dat deze situaties je heel erg veel moeite en energie kosten. Wil je meer uit je dag halen, dan doe je er dus goed aan om te analyseren hoe jij denkt omdat je je helemaal niet zo hoeft te voelen.

Ons onderwijssysteem en de bedrijfsstructuren zijn echter wel zo ontwikkeld dat mensen die rechtlijnig en analytisch denken meestal in het voordeel zijn. Vaak bekleden deze mensen hogere posities binnen organisaties. Hierdoor is het best mogelijk dat jij je de mindere voelt, ten opzichte van deze mensen.

Dat is dus niet nodig. Je denkt gewoon anders. Ondernemers bijvoorbeeld, denken vaak creatief en praktisch. Zij denken vaak in oplossingen en mogelijkheden.

Bottom line: Kom te weten hoe je denkt, dit scheelt je een hoop energie en frustratie.

3. Dyslectisch? So What!

Mensen die dyslectisch zijn, zien bepaalde woorden niet en kunnen moeite hebben met het verwerken van grote hoeveelheden informatie. Je denkt bijvoorbeeld meer in plaatjes. Ik herken dit maar al te goed.

Er ontgaat je wel eens wat informatie en de berg aan info, die je wel heeft weten te bereiken, is zoveel dat je er graag nog even in alle rust naar wilt kijken voordat je er conclusies aan verbindt.

Doordat je dyslectisch bent, kun je minder makkelijk grote hoeveelheden informatie verwerken. Jammer dat het onderwijssysteem juist is ingesteld in het zenden van bergen informatie. Degenen die de meeste info weten te verwerken, ontvangen de hoogste diploma’s en de best betaalde banen.

Maar zijn deze mensen ook oplossingsgericht, creatief en weten zij een taak te volbrengen wanneer de druk hoog is?

Natuurlijk staat het niet professioneel dat je nog steeds spelfouten maakt, of dat je hakkelend voorleest.

Dyslectische mensen kunnen juist heel erg oplossingsgericht en creatief zijn. Ze raken minder snel nerveus bij een naderende dead line.

Bottom line: Elk nadeel heeft zijn eigen voordeel. Als dyslect kun je wellicht informatie minder snel verwerken, je bent wel oplossingsgericht en je klaart de klus altijd.

4. Doe wat met je dromen

Nee, we gaan niet zweven. Je dromen vertellen je namelijk wat. Ze vertellen waar jij mee zit, wat je graag wilt en wie een belangrijke rol in je leven spelen. Dromen gaan over je angsten, emoties, gebeurtenissen en de liefde die je voelt.

Tijdens het slapen verwerkt je allerlei ervaringen, emoties en zaken die je bezig houden. Wat je hebt gedroomd, zegt dus iets over je leven.

Wil je meer uit je dag halen, dan doe je er goed aan om te analyseren wat er zich ‘s nachts in je bovenkamer heeft afgespeeld. Dit vind jij namelijk belangrijk, anders had je er niet over gedroomd.

Bottom line: Als je net wakker bent, bedenk wat je gedroomd hebt. Het laat je veel zien.

5. Tegenslag is goed

Door tegenslag leer je jezelf kennen, groei je en word je beter. Maar onze hersenen willen tegenslag vermijden. Ook dit heeft te maken met ons overlevingsmechanisme.

De paradox is echter dat je tegenslag nodig hebt om verder te komen. Een stapje naar achteren om er 2 vooruit te kunnen. Tegenslag voelt echter niet comfortabel. Vat tegenslag dus op als positieve leermomenten en niet als negatieve ervaringen. Negative ervaringen blijven langer hangen dan positieve.

Ga de confrontatie aan met jezelf en zet de stappen die nodig zijn. Tegenslagen zijn leermomenten.

Bottom line: Buiten je comfort zone liggen kansen en vind je ruimte.

6. Beperk het aantal keuzemomenten

Waarom liep Steve Jobs (Apple) altijd in een zwarte coltrui en waarom doet Mark Zuckerberg (Facebook) hetzelfde? Je hebt maar ruimte voor een beperkt aantal keuzemomenten per dag. Hersenen kunnen maar een beperkt aantal keuzes aan.

Je bent vast wel bekend met de term keuze-stress. Wil je meer uit je dag halen? Dan doe je er goed aan om het aantal keuzemomenten te verminderen.

Bottom line: Keuze is leuk maar overdaad schaadt.

7. Vroeg op

Wil je meer uit je dag halen? Ga dan eerder op. Als je meer tijd te besteden hebt, dan kun je automatisch meer doen.

Ga ook vroeg naar bed, slaap tussen de 7 en 8 uur en beperkt je alcoholconsumptie in de avonduren. Met een fit en uitgeslapen gevoel, kan jij de wereld aan.

Bottom line: Zet de wekker een half uur eerder (en kijk het eerste uur NIET op je mobiel).

8. Koude douche

Een jaar of 3 geleden ben ik begonnen om ‘s ochtend koud af te douchen. Man, dit werkt echt super goed. Ik douche eerst op de normale temperatuur en zet de thermostaat vervolgens op 0, gedurende 1 minuut.

Je voelt je super fit en wakker en een koude douche zou ook nog bepaalde gezondheidsvoordelen opleveren. Kost niets en levert je veel op.

Bottom line: Even doorbijten en de koude straal erop.

9. Beperkt schermtijd

Volgens onderzoeken besteden veel mensen meerdere uren per dag (in hun privé tijd) achter een scherm. En hoe makkelijk gaat dat? Je hebt keuze uit Netflix, Facebook, opgenomen programma’s, YouTube, je mobiel en games. Weer die keuze….. Ongemerkt besteed je meerdere uren per dag passief.

In die tijd had je ook een boek kunnen lezen, een cursus kunnen doen, kunnen sporten, met je partner praten, met je kinderen spelen en noem het maar op.

Vraag jezelf eens af wat zo’n Netflix serie, film of al die tijd op social media nou eigenlijk oplevert aan werkelijke kwaliteit van je leven.

Bottom line 1: Ga van dat scherm af!

Bottom line 2: Doe iets nuttigs met de tijd die je overhoudt!

10. Doe 1 ding tegelijk

Multitasking werkt niet. En mannen kunnen het al helemaal niet, meld ik je uit ervaring. Je kunt niet én je kind verzorgen én bellen/appen/TV kijken of denken aan …. whatever je denkt.

Schenk al je aandacht aan de taak die je op dat moment uitvoert. Je kan meer uit je dag halen, door 1 ding tegelijk te doen. Het hoeft niet zo te zijn dat je productiviteit stijgt, ofwel dat je meer doet. Maar het scheelt je veel rust in je hoofd. En dat scheelt weer een hoop energie.

Bottom line: Loop niet in 7 sloten tegelijk.

Meer weten?

Wil je meer weten over de enorme invloed van neurotransmitters op je gewicht, je gezondheid en je mentale welzijn? Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Wil je niet alleen meer uit je dag halen, wil je ook meer uit je leven halen? Lees dan de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.

Als je meer wilt weten over gezond eten, leven en een gezond gewicht en kom je tijd tekort om alles uit te zoeken? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!