9 Dingen die je dag leuk maken

‘Doe iets wat je leuk vindt”. Kreeg je dit vroeger ook vaak te horen als je het over je toekomst had? En nu het eenmaal zover is, valt het toch een beetje tegen. Je hebt het super druk en de dagen vliegen voorbij. Wat maakt je leven nou eigenlijk leuk? Tal van taken slurpen je energie op. Sommige activiteiten vind je leuk, andere niet. Je vindt je werk bijvoorbeeld niet echt leuk, het is niet leuk om in de file te staan en je wilt af en toe ook wel eens zelf iets leuks doen. Met deze 9 tips maak je het allemaal wat leuker voor jezelf en voor anderen. 

Doen wat je leuk vindt

Binnen alle activiteiten die je dagelijks uitvoert, vind je aspecten die je leuk vindt. Alleen is het meestal zo, dat juist die dingen die je leuk vindt om te doen, het kortste duren. Ik ga je zo vertellen hoe je dit kan veranderen.

9 Dingen die je leven leuk maken. Meer weten? Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Door leuke dingen te doen krijg je energie. En met positieve energie kun je bergen verzetten. Ook ben je in staat om anderen te helpen, of een vriendelijk woordje of gebaar te gunnen. Dit straalt automatische weer terug naar jou.

Echter geestdodend werk, een relatie die stroef loopt en tegenwerking van personen uit je omgeving kunnen de energie uit je lichaam zuigen. Dit kan anders.

We gaan nu kijken naar 9 dingen die je leven leuk maken.

Leuk in 9 stappen

Je kunt niet veranderen wat anderen doen en wat anderen zijn. Je hebt alleen invloed op hoe jij erover denkt en ermee om gaat. Dit is een simpele regel en deze helpt je om dichter bij jezelf te komen. Deze regel kan je zien als een basis regel.

Hieronder vind je 9 goede manieren om je leven (weer) leuk maken.

1. Kijk ‘s ochtends niet op je telefoon

Het is zo verleidelijk; even kijken of je ‘s nachts nog berichten hebt gekregen. Dit voelt gewoon goed en dat komt door de neurotransmitter dopamine.

Dopamine is echter ook bijzonder verslavend. En dat is een nadeel. Een ander nadeel van ‘s ochtends op je mobiel kijken is dat je gedachten geblokkeerd raken. Onbewust ben je immers al bezig om mails te beantwoorden, te reageren op appjes en zit je online nieuws te lezen. Zonde, want juist ‘s ochtends ben je lekker fris.

Die energie kan je ook voor andere dingen gebruiken.

Door ‘s ochtends niet als eerste op je mobiel te kijken, ontstaat ruimte in je hoofd. Je hebt dan letterlijk de ruimte om na te denken over wat je vandaag wilt gaan doen. Natuurlijk zijn er een paar verplichte nummers, zoals je werk, het huishouden en de kinderen. Alleen, je kan bedenken hoe je het vandaag gaat aanpakken.

De ruimte in je hoofd creëert dus mogelijkheden om leuke dingen te bedenken. Hoe simpel kan je het hebben? Probeer het maar eens. Ik kan je verzekeren dat het werkt.

Wil je meer weten over neurotransmitters zoals dopamine en adrenaline? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

2. Baal je van je werk?

Vind je je werk niet leuk? Is het een opgave voor je om je ‘s ochtends op te laden om naar je werk te gaan? Nou, je bent niet de enige. Het blijkt dat heel veel mensen niet tevreden zijn met hun werk. En dat is zonde.

Herken jij dit? Vind jij je werk niet meer leuk? Kost het je meer energie dan dat je ervoor terug krijgt?

Om weer lol in je werk te krijgen is verandering noodzakelijk. Analyseer eens wat je wel leuk vindt aan je werk. Er zijn vast wel aspecten aan je werk die je wel leuk vindt. Schrijf deze eens op. Dit kan bijzonder verhelderend werken.

Zelf schrijf ik ook altijd van alles op. Zo noteer ik mijn dagelijkse To Do lijstje, zakelijke ideeën, privé zaken, sportieve uitdagingen, doelen en leuke dingen die we als gezin hebben gedaan zoals vakanties en dagjes uit.

Nadat je hebt geanalyseerd en genoteerd wat je wel leuk vindt aan je werk en waar volgens jou mogelijkheden liggen, ga je in overleg met je leidinggevende. Heb je behoefte aan meer uitdaging, andere taken, wil je vaker thuis werken of wil je een opleiding doen? Maak het bespreekbaar omdat je je werk weer leuk wilt maken.

Stil blijven staan in je ontwikkeling is een van de meest oninteressante bezigheden. De mens is daar niet voor gemaakt. Het stompt enorm af. Als wij wel waren gemaakt om stil te staan, dan liepen we nog steeds in berenvellen rond, op zoek naar eten.

Bekijk dus online seminars. Vaak zijn deze gratis. Ga een cursus doen, lees vakliteratuur en ga boeken lezen. Door boeken te lezen, seminars en cursussen te volgen vergroot je je blikveld. Je verruimt als het ware je horizon. En wedden dat daar kansen liggen?

Ik verzeker je dat juist daar veel kansen liggen die je werkzame leven weer leuk maken.

3. Koude douche

De gedachte aan een koude douche ‘s ochtends zul je niet direct met leuk associëren. Toegegeven, het is best even doorbijten onder die koude stralen. Maar het resultaat is bijzonder verfrissend.

Waarom doet een koude douche je goed? Ten eerste omdat het koude water je bloedcirculatie bevordert. Hierdoor pompt je hart meer bloed naar je organen zoals je hersenen. En daardoor krijgen je hersenen meer zuurstof. Je voelt je dus net even fitter.

Een koude douche doet veel meer. Lees deze blog over koud douchen maar eens als je er meer van wilt weten.

Zelf zet ik ook elke ochtend de koude kraan aan. Eerst even warm douchen en dan sluit ik af met een flinke koude plens water. Heerlijk.

4. Frisse neus

Ga ‘s ochtends voor een frisse neus. De zuurstof zal je goed doen. Misschien is het niet altijd even leuk, maar de gewoonte om ‘s ochtends veel zuurstof te happen doet je veel goed.

Maar je hebt geen tijd? Onzin, tijd is een kwestie van perceptie. Gewoon je tijd effectief indelen. Hier volgen een paar simpele tips, die geen geld kosten en die je gedurende de dag kan uitvoeren.

  • Op de fiets naar je werk.
  • Loop naar de bushalte en neem een halte later.
  • Stap een bushalte eerder uit als je bij je werk aankomt.
  • Tijdens de lunch maak je buiten een ommetje.
  • Langer wandelen als je de hond uitlaat.
  • Je kinderen niet met de auto van school halen. Ga lopen of fietsen.
  • Breng je kinderen niet met de auto naar hun sportclubje.
  • Zet de ramen van je slaapkamer open. Lucht de slaapkamer dagelijks goed door.
5. Maak een lijstje

Veel mensen zijn visueel ingesteld. Daarom kan het helpen om de taken, die je dagelijks uitvoert, letterlijk voor je te zien. En als je ze afrondt, streep je ze ook letterlijk weg.

Een To Do lijstje heeft ook als voordeel dat je lichaam een prettige neurotransmitter aanmaakt. Deze neurotransmitter heet oxytocine en het geeft je een trots gevoel. Hoe leuk is dat?

Hoe simpel kan het zijn? Je maakt dagelijks een lijstje aan van alle je taken. Dit creëert overzicht en rust in je hoofd. Door je taken op te schrijven krijg je meer rust in je hoofd en ontstaat overzicht.

Ook het To Do lijstje maak ik dagelijks en ook hiervan kan ik je verzekeren dat het werkt.

Meer weten over die neurotransmitters? Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk dan eens.

6. Rond je werk voor 15:30 uur af

Hoe leuk zou het zijn als je tijd over zou hebben?

Waarschijnlijk kun je wel wat efficiënter werken. Hoe zorg je er nou voor dat je elke dat 1,5 uur eerder klaar met je werk bent? Ook daar is een simpel trucje voor. Probeer elke dag te werken alsof je de volgende dag op vakantie gaat. Dat gevoel van dingen afronden, omdat je voorlopig niet meer op kantoor komt.

Dit gevoel geeft je meer focus, waardoor je je taken sneller (en kwalitatief goed) kan afronden.

Doordat je meer tijd hebt, kun je andere taken en andere projecten opstarten. Dingen die je leuk vindt om te doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je dag nog voller te proppen. Het is juist de bedoeling om meer zingeving aan je werk te geven. En dat maakt het weer leuk.

7. Stel doelen

Een doel is als een koers van een schip. Zonder doel dobbert de boot over de zee en zal het nooit een haven binnen varen. Het definiëren van doelen is zeer eenvoudig. Je stelt gewoon dat je 5 kilo wilt afvallen, of dat je binnen 2 jaar een promotie wilt maken, of dat je over 3 maanden weer fit bent.

Het maakt niet uit wat je doel is. Zolang het maar datgene brengt wat jij nodig hebt om de kwaliteit van je leven te verhogen.

Maar ja, “A Goal Without a Plan is Just a Wish“. Een doel + motivatie zet je slechts in beweging. Het doel haal je pas wanneer je er dagelijks aan werkt.

Bedenk dus acties die je gaan helpen om je doel te behalen. Ook hier gaat het niet zozeer om wat je doet, maar dat je het doet.

Wil je bijvoorbeeld afvallen, verdiep je dan eens in gezond eten en welke rol beweging speelt. Afvallen is absoluut geen kwestie van minder eten dan dat je nodig hebt. Hoewel veel diëten en afvalmethodes op het calorie-in, calorie-uit principe zijn gebaseerd, blijkt dit niet te werken.

Het calorie-in, calorie-uit principe blijkt hopeloos achterhaald en het vreemde is dat dit al bekend is sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Waarom veel diëten nog steeds volgens dit hopeloos verouderde principe werken, is voor mij een raadsel.

Wil je weten wat wel werkt? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Terug naar het punt, Stel doelen. Een doel zoals stoppen met roken, promotie maken en 10 kilo afvallen zijn behoorlijk ingrijpend. Meestal houd je ze niet vol. Dus wat doe je, om het wel vol te houden? Je past je gewoontes aan.

Verander gewoontes

Verander bepaalde gewoontes. Bepaalde gewoontes maken je dik. Stop dus met die dik-makende gewoontes. Andere gewoontes helpen je bij die promotie. En door een gewoonte te verminderen – stoppen met roken – houd je vanzelf op met roken.

Doe het stapje voor stapje. Dit is belangrijk om het vol te houden. Rook bijvoorbeeld dagelijks 1 sigaret minder. Als je normaal gesproken dagelijks 20 sigaretten rookt, dan rook je dus je laatste sigaret op dag 20. Als je wilt afvallen; eet bijvoorbeeld minder producten waaraan suiker is toegevoegd.

Het is de bedoeling dat je dagelijkse gewoontes creëert rond je doelstellingen. Zie het als een proces.

De onderstaande acties kunnen je ook helpen. Echter, de lijst kan eindeloos zijn.

  • Les wekelijks 1 boek.
  • Schrijf je in voor een cursus of een inspirerend seminar.
  • Ga wekelijks vaker sporten.
  • Zeg vaker gedag tegen anderen.
  • Glimlach vaker.
  • Houd de deur open voor een ander.
  • Minder Netflix kijken. Hoeveel tijd scheelt dat?
  • Minder op social media en internet. Kijk eens hoeveel tijd je overhoudt.
  • Gezonder eten.
  • Meer water drinken.
8. Ga ervoor

Motivatie + een doel zetten je aan de gang. Gewoontes houden je aan de gang. Dat is de strekking van het bovenstaande punt. Ervoor gaan is net even wat anders. Dit bepaalt je snelheid.

Het maakt niet uit hoe snel je gaat, het gaat erom dat je vooruit komt. Je kunt beter kleine stapjes zetten en niet te snel gaan, dan dat je heel veel hooi op je vork neemt. Teveel hooi op je vork nemen is nooit goed, omdat het risico bestaat dat je het niet meer leuk vindt en afhaakt.

Als je meer boeken wilt lezen, om je kennis op te vijzelen, dan is het beter op 1 dag 1 bladzijde te lezen, dan om helemaal niets te lezen. Die ene bladzijde is al 100% meer dan 0 pagina’s.

Wil je afvallen en zit je in een drukke periode? Dan is het beter om die dag 20 minuten te bewegen, dan om helemaal niets te doen. Schep wat meer groente op en laat suiker staan. Beter iets doen, als niets doen.

9. Geniet

Als je een leuk leven wil, dan doe je er moeite voor. Een leuk leven ontstaat door 1 beslissing per keer. Je beslist bijvoorbeeld of je “goedemorgen” tegen je medepassagiers zegt in de trein of in de bus. Je beslist bijvoorbeeld dat je chagrijnig wordt van de regen en je beslist zelf hoe je reageert als je geen voorrang krijgt.

Kortom, je kiest ervoor om negatief te doen of je beslist om positief te doen. Geluk en een leuk leven zit hem vooral in de kleine dingen. Neem bijvoorbeeld een onverwacht cadeautje mee voor je partner.

Ik wil niet zweverig overkomen, maar besef wel dat je nu leeft. Het verleden is voorbij en daar kan je niets meer aan veranderen. Wel kan je dingen leren van je verleden. Sommige dingen waren leuk, sommige dingen waren minder leuk. Reflecteer, analyseer en communiceer erover met mensen die je vertrouwt.

De toekomst maak je zelf. Dit doe je door nu een beslissing te nemen. Vervolgens gebeurt er iets, wat te maken heeft met jouw beslissing.

Je hebt bijvoorbeeld voor een wildvreemde de deur open gehouden. Hoe moeilijk kan het zijn? Wat was de reactie van die onbekende? Ik gok op een vriendelijk “dank je wel”, of een goedkeurend knikje. En nu, wat deed het vriendelijke gebaar van de onbekende met jou? Gaf het je een positief gevoel? Ik denk het wel.

Dit positieve gevoel nam je mee naar het volgende moment. You get the idea?

Bedenk nou eens dat jij die deur niet voor een ander hebt open gehouden. En dat jij al bellend/app-end/suf spelletje-spelend (oogkleppen op) jezelf door de deur hebt weten te persen, zonder die onbekende te zien. Daar gaat toch een ander gevoel van uit? Kies zelf maar, welk scenario vind je leuk en welke niet. Jij beslist.

Meer weten?

Wil je meer weten over leuk leven? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk. Je ontdekt hoeveel invloed neurotransmitters op je leven hebben.

Zeg eens eerlijk, ben jij tevreden met je leven? Vind je he leuk genoeg of heb je het gevoel er meer uit te kunnen halen? Lees dan de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Een succesvol en leuk leven is echt geen geheim.

Ook de maandelijkse nieuwsbrief, vol met gezonde info ontvangen?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!