Waarom is fietsen gezond voor je?

Free Mensen Fietsen Op Betonnen Weg Stock Photo

Versterk je immuunsysteem door te fietsen 

Deze is met name relevant tijdens de wereldwijde Covid-19-pandemie. Dr. David Nieman en zijn collega’s van de Appalachian State University bestudeerden 1000 volwassenen tot 85 jaar. Ze ontdekten dat lichaamsbeweging enorme voordelen had voor de gezondheid van de bovenste luchtwegen, waardoor het aantal gevallen van verkoudheid werd verminderd.

Nieman zei: “Mensen kunnen het ziekteverzuim met ongeveer 40 procent verminderen door op de meeste dagen van de week aeroob te oefenen, terwijl ze tegelijkertijd veel andere aan beweging gerelateerde gezondheidsvoordelen krijgen.”

Waarom kiezen voor de fiets? Fietsen naar het werk kan de tijd van je woon-werkverkeer verkorten en je bevrijden van de beperkingen van met bacteriën doordrenkte bussen en treinen. Er is een maar. Er zijn aanwijzingen dat onmiddellijk na intensieve training, zoals een intervaltraining, je immuunsysteem wordt verlaagd, maar voldoende herstel, zoals goed eten en slapen, kan dit helpen omkeren.

Fietsen kan je helpen om gewicht te verliezen

De simpele vergelijking, als het gaat om gewichtsverlies, is er moeten meer ‘calorieën eruit dan dat er calorieën erin’ gaan. Je moet dus meer calorieën verbranden dan je verbruikt om af te vallen. Fietsen verbrandt calorieën: tussen de 400 en 1000 per uur, afhankelijk van de intensiteit en het gewicht van de fietser.

Natuurlijk zijn er nog andere factoren: de samenstelling van de calorieën die je verbruikt, beïnvloedt de frequentie van je, evenals de kwaliteit van je slaap en natuurlijk wordt de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het verbranden van calorieën beïnvloed door hoeveel je ervan geniet. Ervan uitgaande dat je van fietsen houdt, verbrand je calorieën. En als je een gezond dieet volgt dat een calorietekort veroorzaakt (een die onder controle is en je geen risico geeft op langdurige gezondheidsproblemen, benadrukken we), moet je afvallen.

Met fietsen bouw je meer spiermassa op

Het weerstandselement van fietsen betekent dat het niet alleen vet verbrandt: het bouwt ook spieren op – vooral rond de bilspieren, hamstrings, quads en kuiten. Spieren zijn magerder dan vet, en mensen met een hoger percentage spieren verbranden meer calorieën, zelfs als ze zitten. Zelfs met flyer elektrische fietsen kun je spiermassa opbouwen en calorieën verbranden. Uitstekend voor de oudere doelgroep!

Voor alle duidelijkheid: je zult niet eindigen met quads zoals een baansprinter, tenzij je een serieuze hoeveelheid tijd investeert in het squatrek. Maar je krijgt wel een mooi getinte derriere.

Je kunt genieten van een tweede ontbijt na het fietsen

Als je besluit om naar je werk te fietsen met een Eltener Fahrradprofi, heb je een goed excuus om een ​​paar extra snacks aan je dag toe te voegen. Aangezien een rit van een half uur naar je werk tussen de 200 en 500 calorieën zou moeten verbranden, heb je een kans om te genieten van een zelfvoldaan tweede ontbijt aan je bureau.

Als je serieus vet wilt verbranden, kun je je ochtendrit vasten (zonder ontbijt) uitvoeren, maar dat is voornamelijk een gewoonte die is voorbehouden aan de meest toegewijde renners, en het is een trainingshulpmiddel dat het best met zorg en met mate wordt gebruikt – om te vermijden negatieve effecten op uw gezondheid.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!