Waarom is een doel belangrijk?

Alles wat je wilt bereiken in je leven, begint met een idee. Het maakt niet uit hoe krankzinnig het idee klinkt, of juist hoe simpel het is. Het idee groeit uit, wanneer je ervoor werkt tot iets groots, iets waar je trots op zult zijn, iets manifest  Het enige wat je hoeft te doen is in het idee te geloven en er hard voor te werken.  Klinkt eenvoudig toch? Of je nu wilt afvallen, de Mont Ventoux wilt opfietsen, de marathon wilt rennen, of gewoon dat je je fitter wilt voelen, het begin is altijd een idee. Dus, waarom is een doel belangrijk? Het is het begin. 

Waarom is een doel belangrijk?

Een doel geeft je richting en focus. Zonder doel bereik je nooit wat. Het is als een schip in de oceaan, zonder koers. Het schip kan prima varen, wellicht heel snel zelfs, maar zonder koers bereikt het nooit een haven. En dat is wat een doel je biedt. Houvast en richting. Of de oceaan nu wild is of rustig, je koerst richting jouw haven. In die haven vind je wat je zoekt. Ok, genoeg met die metaforen. Nu even concreet. Waarom is een doel belangrijk? De afgelopen jaren heb ik vele biografieën gelezen van atleten, succesvolle ondernemers en inspirerende mensen. Het maakte niet uit of ik de biografie las van Guus Hiddink, Lance Armstrong, Arnold Schwarzenegger, Richard Branson, Riccardo Semler, Steve Jobs, Nelson Mandela of Barack Obama. Deze mensen hebben 1 grote gemene deler. Ze hadden zeer helder voor ogen wat ze wilden.

Doel behalen, start bij de eerste meter

Je definieert een doel voor jezelf, op het moment dat je ergens niet tevreden mee bent, of je wilt het gewoon anders aanpakken. Stel je vindt het belangrijk om over 1 jaar de Mont Ventoux op te fietsen. Dan is dat je doel. Vervolgens zet je dat doel om in acties. Dit doen veel mensen niet en daarom bereiken ze nooit iets. De acties die je zult nemen om een uitdaging als de Mont Ventoux aan te gaan, bestaan uit training en voeding. Je zult je lichaam trainen, door simpelweg op een fiets te gaan zitten en kilometers te fietsen. Ook zul je rekening houden met je voedingspatroon. De acties die hieruit voorkomen, kun je gewoon inplannen. Het maakt niet uit wat je doel is, het bereiken van je doel start altijd bij de eerste meter van je eerste training.

Je doel behalen is de output van een proces

Het behalen van je doel is voornamelijk een mentale kwestie. Tijdens de training, die je zo goed mogelijk voorbereiden om die berg te berijden, zul je jezelf wel eens afvragen, waarvoor je het allemaal doet. Soms regent het, als je een training hebt ingepland, soms heb je geen zin of ben je moe. Je kent al die excuses wel, om niet te hoeven gaan. Op dat soort momenten is het doel belangrijk. Het doel, de finish halen, is het eindpunt van een proces. Het proces bevat allerlei kleine stappen, van trainingen, voeding, tegenslagen overwinnen, tot en met de dag zelf. Bij elk stapje heb je voor ogen wat je doel is. Hierdoor ben je bereid net wat meer te geven en dat is wat succesvolle mensen doen. Ze geven net iets meer. Hun koers is helder en bij elke stap in het proces denken zij aan het realiseren van hun doel.

Implementeerbaar in alle aspecten van je leven

Het mentale aspect van het realiseren van een doel is dus heel belangrijk. Misschien wel bepalend voor het welslagen. Je hebt er vast wel eens van gehoord dat mensen op wilskracht verder kwamen dan dat ze ooit hadden durven dromen. De kracht die voort komt uit je mentale vermogens is niet te bevatten. Iedereen is in staat grootse dingen te doen. Iedereen kan bergen verzetten, maar niet iedereen denkt zo. Dat is op zich prima, maar die mensen zullen nooit echt iets bereiken. Maar wanneer je een idee, hoe klein dan ook, omzet in realiteit, dan zul je merken hoe geweldig dat voelt. De ervaring die je daarmee opdoet, kun je in alle aspecten van je leven implementeren. Wanneer je je doelen wat ambitieuzer stelt, is de impact op je leven ook veel groter. Daarom is een doel belangrijk.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!