Waarom de fiets pakken naar het werk veel gezonder is

Op de fiets naar je werk

Sta jij dagelijks in de file op weg naar je werk? Of wurm je je in een veel te volle trein, waar je de dag begint, opgepropt tussen allerlei andere mensen die daar ook liever niet hadden willen staan? Kom je al bekaf aan op je werk, terwijl de dag nog nauwelijks begonnen is? Misschien moet je dan eens overwegen met de fiets naar het werk te gaan, dat is stukken gezonder.

Niet voor iedereen

Toegegeven, niet voor iedereen is de fiets naar het werk pakken echt een reële optie. Woon je op 30 kilometer van je werk vandaan, dan moet je wel erg sportief aangelegd zijn om dagelijks op de fiets te stappen. Dagelijks tientallen kilometers fietsen, dat is echt iets voor de diehards.

Beschouw je jezelf niet direct tot een onderdeel van die categorie? Dan is op de fiets naar je werk gaan als je een flinke woon-werkafstand hebt te overbruggen waarschijnlijk voor jou geen aanrader. Het moet tenslotte wel bij jou, en je situatie passen.

Voor heel veel mensen een goede optie

Waar het misschien geen optie is als je tientallen kilometers van je werk verwijderd woont, is de fiets naar je werk pakken wel een prima idee als je op pakweg 7,5 kilometer of minder van je werk woont. Afhankelijk van hoe snel je fiets ben je dan ongeveer een half uurtje onderweg. Met de auto ben je op rustige dagen misschien wat sneller, maar sta je regelmatig in de file dan kan de fiets zelfs de auto verslaan.

Ongeveer de helft van de Nederlanders woont op 7,5 kilometer of minder van zijn of haar werk. Voor hen zou de fiets pakken naar het werk dus een prima optie kunnen zijn, een gezonde bovendien.

Je dagelijkse portie beweging

Heb je een zittend beroep? Dan is op de fiets naar je werk gaan helemaal een prima plan. Waarschijnlijk breng je een heel groot deel van je werk al zittend door, dan is het extra belangrijk om de dag te beginnen en af te sluiten met wat beweging. Wel zo gezond, want we zitten met zijn alleen iedere dag veel te veel, en krijgen over het algemeen veel te weinig beweging.

Goed voor het milieu

Fiets je graag naar je werk, of wil je ermee beginnen? Check dan eens bij je werkgever of een fiets van de zaak een mogelijkheid is. De regelgeving op dit gebied is flink aangepast en versimpelt, zodat je nu al voor een paar euro in de maand een dure fiets kunt leasen. Ook een e-bike leasen is een mogelijkheid.

Op de fiets naar het werk gaan is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor het milieu, zeker als dat betekent dat je de auto laat staan. Ben je niet in loondienst? Ook een fiets van de zaak ZZP is een optie, en zeker als je veel klanten dichtbij huis hebt een hele praktische. Een stuk goedkoper, en gezonder dan een auto!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!