Pittige workouts in de sportschool? Denk aan je gezondheid!

Pittige workouts in de sportschool?

Pittige workouts in de sportschool?

We willen allemaal zo snel mogelijk resultaten zien als we aan fitness en krachttraining gaan doen. We gaan natuurlijk niet meerdere keren per week flink zweten om pas na maanden een heel klein beetje vooruitgang te zien. Daarom pushen we onszelf soms iets te hard, waardoor de kans op blessures groter wordt. Je hebt misschien ook wel eens wat zwaardere halters gepakt terwijl je er nog niet aan toe was, of een paar kilo aan je squats toegevoegd terwijl je last van je knie had…

Vergeet niet dat een blessure als consequentie kan hebben dat je dagen, weken of zelfs maanden niet kan sporten. Door iets te hard te pushen loop je dus het risico nog langer op resultaten te moeten wachten. We zeggen niet dat pittige workouts een slecht idee zijn, want niets is minder waar. Maar luister naar je lichaam, gebruik handige accessoires, en denk aan je gezondheid.

Train op je eigen niveau om blessures te voorkomen

Het is logisch dat je je laat inspireren door andere sporters in de sportschool. Je wil net zoveel gewicht gebruiken, of hetzelfde lichaam hebben… Op zich is daar niets mis mee, mits je op je eigen niveau blijft trainen en niet te veel in één keer wil doen. Ook die persoon is ooit bij 0 begonnen.

Begin een nieuwe oefening altijd met een laag gewicht, of zelfs alleen lichaamsgewicht (vooral bij squats). Op een gegeven moment wordt dit te makkelijk, en heb je niet meer het idee dat je moeite moet doen. Geef jezelf dan een nieuwe uitdaging en voeg wat gewicht toe. Je bent nu een stapje dichter bij het niveau dat je wil bereiken! Door op deze manier te trainen, en genoeg geduld te hebben (hoe moeilijk dat ook is), zul je je doelstellingen bereiken zonder blessures of gezondheidsproblemen.

Een fitness elastiek – de perfecte accessoire voor een pittige workout

Fitness elastieken, of resistance bands, zijn zeer fijne accessoires om mee te werken, en dat op elk niveau! Of je nu voor het eerst naar de sportschool gaat of al jaren pittige workouts doet, een elastiek (of meerdere) in je sporttas hebben is altijd een goed idee. De kans op blessures is met gebruik van dit product erg klein, zolang je deze goed gebruikt. Daarom passen deze perfect bij een gezonde pittige workout. Kijk maar eens bij Workoutgear.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er verschillende lengtes en weerstandsniveaus bestaan. De langere versie kun je bijvoorbeeld tijdens de pull-ups gebruiken om deze wat makkelijker te maken (en dus op jouw niveau te trainen). In dit geval heeft de elastiek een ondersteunende rol. Deze zijn ook handig tijdens warm-up of hersteloefeningen na een blessure.

Een fitness elastiek kan ook weerstand toevoegen aan een oefening die je normaal gesproken alleen met lichaamsgewicht doet. Hierdoor zet je continue spanning op je spieren zodat deze op een andere manier worden getraind dan met een halter of fitness machine. Door af te wisselen met verschillende weerstanden en oefeningen kun je met behulp van deze elastieken een full body workout doen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!