Hoe bouwt de zorgverzekering mee aan je mentale gezondheid?
Een lichaam kan pas echt gezond zijn wanneer je je ook goed voelt. Daarom houdt de zorgverzekering ook rekening met je mentale gezondheid. In de basisverzekering geniet je een ruime dekking, maar soms is het toch aangeraden om je ook aanvullend te verzekeren. Wij leggen het voor jou uit.
Huisarts als eerste aanspreekpunt
De basisverzekering heeft steeds aandacht voor GGZ, de overkoepelende benaming voor de brede zorg voor mensen met psychische klachten. Omdat dit onder de basisverzekering valt, is dit bij elke zorgverzekering identiek. Via het basispakket moet je je klachten kenbaar maken bij je huisarts. Soms zal de huisarts de klachten zelf behandelen, bijvoorbeeld via de hulp van een POH-GGZ (Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg). Dit valt volledig onder de basisverzekering en er geldt geen eigen risico, behalve voor eventuele voorgeschreven medicijnen.
Doorverwijzing naar de specialist
Indien de huisarts of de POH-GGZ oordelen dat zij onvoldoende kunnen helpen, volgt een doorverwijzing naar een GZ-psycholoog of -instelling. Hier zijn er verschillende behandeltrajecten mogelijk, gaande van korte behandeltrajecten tot intensieve of chronische trajecten. Dit wordt gedekt door de basisverzekering, maar er is dan wel een eigen risico van toepassing. Voor de zorgverzekering 2020 bedraagt het eigen risico minimaal 385 euro. Heb je een naturapolis? Dan moet je bovendien ook nagaan met welke zorgaanbieders je zorgverzekeraar een contract heeft gesloten, want anders krijg je maar een gedeeltelijke vergoeding. Bij een restitutiepolis heb je dit probleem niet en krijg je een volledige terugbetaling, maar de premie van zo’n restitutiepolis ligt ook hoger.
Psychosociale therapie en psychotherapie
De basisverzekering biedt een vrij ruime dekking, maar sommige therapieën zijn daar niet bij inbegrepen. Het gaat bijvoorbeeld om psychosociale therapie. Een psychosociaal therapeut hanteert eigen werkwijzen, maar het hoofddoel is nog steeds om samen aan oplossingen te werken en een goede mentale gezondheid te bekomen. Psychosociale therapie wordt voor uiteenlopende psychische problemen aangewend, zoals fobieën, onzekerheden of relatieproblemen. Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor psychosociale hulp. De voorwaarden verschillen van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar.
Aanvullend op psychosociale therapie kan ook psychotherapie wenselijk zijn, dat eerder focust op het verminderen of verdraaglijker maken van psychische problemen. Het bestaat uit verschillende vakgebieden zoals de cognitieve gedragstherapie of de integratieve kindertherapie. Ook dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, terwijl het wel vaak naast psychosociale therapie in een aanvullend pakket wordt aangeboden.
Dit is een samenwerking.