Ongewenst urineverlies: tips om incontinentie tegen te gaan

Ongewenst urineverlies: tips om incontinentie tegen te gaan

Ongewenst urineverlies is ontzettend vervelend. Er zijn natuurlijk tal van vervelende kwaaltjes waar u last van kunt krijgen, maar het nadeel van urineverlies is dat het voor anderen zichtbaar en merkbaar kan zijn. Dit betekent dat u zich er bewust van kunt worden, zelfs op momenten dat u er geen last van hebt. Het betekent tevens dat u wellicht onzeker wordt of u zich gaat schamen. Dat terwijl ongewenst urineverlies helemaal niet iets zou moeten zijn waarvoor u zich schaamt. Het is wel te begrijpen, maar u moet ook niet vergeten dat talloze mensen hier last van hebben.

Elke dag passeert of ontmoet u wel mensen die net als u last hebben van ongewenst urineverlies. Misschien in mindere mate, maar misschien ook wel in sterkere mate. U hebt dit helemaal niet door. Dat zegt alles over wat er mogelijk is bij incontinentie en om ervoor te zorgen dat u gewoon zorgeloos bezig kunt zijn met de dingen die u wilt doen, zonder dat u de hele tijd aan ongewenst urineverlies hoeft te denken.

Incontinentie tegengaan is moeilijk, maar niet onmogelijk

Vaak kenmerkt incontinentie zich doordat het niet te verhelpen is. Ongewenst urineverlies tegengaan is moeilijk, maar niet onmogelijk. Ongewenst urineverlies kan op tal van manieren ontstaan. Soms ligt hier een medische aandoening aan ten grondslag, wordt het veroorzaakt door ouderdom of door lichamelijke verandering.

Vrouwen die een kind hebben gekregen, kunnen ineens last krijgen van ongewenst urineverlies, terwijl zij daar voor die tijd nooit last van hebben gehad. Bij sommige vrouwen verdwijnt dit probleem vanzelf weer enige tijd na de zwangerschap. Niet bij iedereen, maar dit geeft wel aan dat in sommige gevallen incontinentie is aan te pakken.

Soms kan ongewenst urineverlies worden geholpen door het doen van gerichte oefeningen. Met name door de spieren in de buik, bekken en bekkenbodem gericht te trainen, bestaat er een kans dat u ongewenst urineverlies kunt verhelpen.

Kan uw urineverlies niet verholpen worden? Dan zijn er andere oplossingen

Mocht het u niet lukken om uw urineverlies te verhelpen, dan zijn er gelukkig andere oplossingen. Zo is er zeer veel incontinentiemateriaal verkrijgbaar dat u helpt bij het omgaan met uw incontinentie. Incontinentiemateriaal is er in vele soorten. Er is een ideale oplossing voor iedereen, want incontinentiemateriaal houdt met veel verschillende dingen rekening. Zo is er apart materiaal voor dames of heren (of voor kinderen), zijn er diverse soorten toepassingen (zoals inleggers, incontinentieslips of luiers) en zijn er producten die specifiek rekening houden met het gebruik. U hebt keuze uit inleggers waarmee u comfortabel en vrij kunt bewegen, tot luiers voor gebruik ‘s nachts (en van alles daar tussenin).

Zeer bekend zijn de Tena pants. Dit zijn comfortabele, discrete en absorberende broekjes die u droog houden door vocht te absorberen. Omdat ook geurtjes worden geabsorbeerd, voelt u zich extra zeker. Wanneer u te kampen hebt met licht tot gemiddeld urineverlies, vormen Tena pants de perfecte oplossing. Hiermee krijgt u de grip en controle terug en zult u gewoon van uw dagelijkse dingen genieten zonder constant aan eventueel doorlekken te hoeven denken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!