Verzadigde vetten, hoe gezond zijn ze?

Jaren lang is ons verteld dat verzadigde vetten ongezond zouden zijn. Verzadigde vetten zouden  je dik maken en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Maar er vindt een ommekeer plaats. Het idee dat verzadigde vetten ongezond zouden zijn lijkt inmiddels een ouderwetse gedachte en zelfs onwaar. Verzadigde vetten zouden eerder niet ongezond zijn, dan dat ze gezond zouden zijn. Dat is dus heel wat anders dan de spookverhalen die je jaren lang hebt gehoord over verzadigde vetten.

Wat wordt er nu over verzadigde vetten gezegd?

Verzadigde vetten zouden overgewicht in de hand werken, het cholesterolniveau verhogen en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Kortom verzadigde vetten zouden heel erg ongezond zijn.

Als antwoord op de fobie voor verzadigde vetten is in de afgelopen 40 jaar is er een trend ontstaan, waarin veel light producten op de markt kwamen. Ook zijn we meer koolhydraten gaan eten. Helaas zijn we er de afgelopen jaren niet slanker op geworden. Kortom, er klopt dus iets niet.

Verzadigde vetten en voeding. Meer weten? Lees het e-boek Gezonde Voeding

Verzadigde vetten zijn dus blijkbaar niet zo slecht als dat altijd is gedacht. Je hebt vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Alle lichaamscellen zijn opgebouwd uit vetten. Organen bestaan bijvoorbeeld ook voor minimaal 50% uit vet. Dus het hart, de lever, de nieren en de hersenen, om maar wat organen te noemen, bestaan voor minimaal de helft uit vet.

Mineralen en vitaminen

Bedenk eens wat er zou gebeuren wanneer je helemaal geen vet meer eet. Dan komt er dus minder vet in je lichaam en dan kunnen die organen hun werk dus minder goed doen.

Vetten, zowel onverzadigde als verzadigde vetten, bevatten allerlei vitaminen en mineralen die tal van gezonde rollen vervullen. Zo bevatten vetten bepaalde stoffen die bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen als antioxidant.

Depressie?

Een tekort aan vitamines (de vitamines A, D, E en K) en mineralen die je uit vetten haalt wordt zelfs in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten. Je hersenen, bijvoorbeeld (die overigens dol zijn om omega 3 vetten) gaan minder goed werken, door het ontbreken van voedingsvet. Je zou zelfs een depressie kunnen ontwikkelen. Dat is me nogal wat.

Vetten spelen ook een belangrijke rol in de hormoonhuishouding en bij de aanmaak van neurotransmitters. Serotonine is bijvoorbeeld een gelukshormoon en dopamine en endorfine zijn voorbeelden van neurotransmitters, die je een prettig en gelukzalig gevoel geven tijdens en na het sporten.

Hoeveel is gezond?

Ook bij verzadigde vetten en onverzadigde vetten geldt natuurlijk ook weer dat overdaad schaadt. Je doet er goed aan een mix van de verschillende vetten dagelijks tot je te nemen. Je totale voeding zou tot 30% uit vetten kunnen bestaat.

In welke producten vind je die verzadigde vetten? Je vindt vetten in vlees, vis kip, eieren en olijfolie. Deze voedingsmiddelen zullen je redelijk bekend in de oren klinken. Maar wat dacht je van avocado, kokosolie, noten, zaden en grasboter?

En, je wordt niet dik van verzadigde vetten?

Dus van verzadigde vetten wordt je niet dik? Volgens divers wetenschappers bestaat er geen relatie tussen het eten van verzadigde vetten en overgewicht. Je lichaam zou het grootste gedeelde van de vetten die het binnen krijgt gebruiken voor allerlei processen. Ook de organen gebruiken vetten en het deel dat overblijft, verlaat via de ontlasting het lichaam.

Vanwege de structuur van de kleine moleculen van verzadigde vetten, worden ze rechtstreeks opgenomen in de bloedbaan en dienen zij derhalve direct als brandstof voor het lichaam. Je wordt er natuurlijk wel dik van indien je teveel bronnen van verzadigde vetten eet. Dat geldt overigens ook voor de andere twee energiebronnen koolhydraten en eiwitten.

Welke vetten zijn dan wel slecht?

Sommige verzadigde vetten zijn wel ongezond. De verzadigde vetten die niet gezond zijn, zijn de transvetten. Ze zijn zelfs zo ongezond, dat er op Europees politiek niveau over wordt gesproken om ze te verbieden. Transvetten vind je onder andere in snacks, gefrituurde producten, koek, gebak en veel bladerdeeg producten.

Transvetten zijn een belangrijke veroorzaker voor hartaandoeningen, een te hoog cholesterol, buikvet, vele ontstekingen, kanker enzovoort.

Dit komt vooral omdat  je lichaam transvetten niet kan verwerken en ze dan maar ergens opslaat. Dit gebeurt veelal in de aderen. De aderen slibben dan na verloop van tijd dicht. Ook wordt transvet rond je organen opgeslagen en dat is vrij kwalijk.

Transvet kan een belemmerende werking hebben op de cel functies zoals reparatie en celdeling. Dit kan op den duur zelfs tot kanker leiden.

En cholesterol dan?

Cholesterol heeft ook een slechte naam maar het is zeer belangrijk stofje. Cholesterol vormt het belangrijkst reparatie materiaal van het lichaam. Cholesterol wordt het ook gebruikt als grondstof voor de aanmaak van allerlei soorten hormonen waaronder serotonine.

Verzadigde vetten gezond? Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

De serotoninereceptoren die op de hersencellen zitten hebben cholesterol nu eenmaal nodig. Een gebrek aan cholesterol kan zelfs leiden tot depressie en agressie. Daarnaast werkt cholesterol ook als een antioxidant. Derhalve beschermt cholesterol tegen vrije radicalen, zodat een verstoorde celdeling (wat onder andere kanker kan veroorzaken) geen kans krijgen.

Meer weten?

In het e-boek Gezonde Voeding lees je veel meer over verzadigde vetten en de andere nutriënten. Je zult versteld staan als je leest hoe de voedingsindustrie in elkaar steekt. Niet schrikken.

Ook wil ik je wijzen op het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. In dit e-boek vertel ik je alles over de boodschappers van je lichaam, de neurotransmitters. Deze piepkleine, lichaamseigen stofjes, bepalen onder andere de vetopslag, het dag-en nachtritme, het libido en hoe je je voelt.

Je kent het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht wel. Maar hoe breng je het in de praktijk? Tussen weten wat goed voor je is en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap. Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je de goede stappen te zetten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!