Hoe kies je een echt gezonde proteïnereep

pexels-photo-3875427

Hoe kies je een echt gezonde

Als je door een gangpad van een supermarkt loopt, kom je vast wel een product tegen dat er veel gezonder uitziet dan het in werkelijkheid is. Voorbeeld: proteïnerepen. Ondanks de marketing van deze bedrijven hun voedingswaarde aanprijzen (Organic! Alle natuurlijke! Boordevol eiwit!), kunnen sommige soorten meer suiker bevatten dan een candy bar.

Wat is een proteïnereep?

Een proteïnereep is meestal een reep met veel proteïne ten koste van koolhydraten en vet. Dit is vooral de reden waarom ze populair zijn bij mensen die op hun inname van dit macronutriënt letten en niet onverschillig staan tegenover wat ze eten. Een hoger eiwitgehalte wordt meestal bereikt door verschillende dierlijke of plantaardige eiwitbronnen toe te voegen. Mede hieraan kun je zien hoe goed de reep is en of je lichaam er echt de voedingsstoffen uit haalt die het nodig heeft.

Maar dat betekent niet dat alle proteïne repen uit je voorraadkast moeten blijven. Sommige kunnen een goede bron van proteïne of calorieën zijn als je onderweg bent.

Vraag In het algemeen, wat is de rol van eiwit in je dieet?

Eiwit doet heel veel. Het speelt een cruciale rol in de structuur, functie en regulering van de weefsels en organen van uw lichaam. Het helpt bij het transport van voedingsstoffen. Het transporteert je elektrolyten je natrium en kalium in en uit je cellen. Zonder voldoende eiwitten kunnen onze cellen en weefsels echt niet functioneren. Het helpt vitaminen van je organen naar je cellen te brengen. Het is ook een bouwsteen voor je spieren, huid, botten, bloed en kraakbeen.

Vraag: Welke invloed heeft eiwit op je spieren?

Eiwit helpt je spieren te herstellen en te groeien. Er zijn een paar verschillende aanbevelingen over wanneer je eiwit moet nemen na een training. Het beste is binnen twee uur na de training als je een eiwitbron gebruikt en je probeert het herstel en de groei van je spieren te verbeteren. Maar soms heb je een klein beetje eiwit nodig voor de training. Als u net wakker wordt en u heeft al vijf of zes uur niet gegeten, dan wilt u misschien een bron van eiwitten en koolhydraten hebben voordat u gaat trainen, om het een efficiëntere training te maken.

Ik ben geen groot voorstander van proteïnerepen, maar dat betekent niet dat ik thuis geen varianten met minder suiker in mijn eigen kast heb staan. Soms hebben we allemaal een snelle snack nodig. Wat je moet onthouden is: De meeste proteïnerepen, niet allemaal, bevatten veel vulstoffen. Ze zijn meer bewerkt dan volwaardig voedsel, en ze bevatten vaak wei en soja concentraten. Deze ingrediënten worden niet zo goed gebruikt als een volledige eiwitbron zou zijn. Dus als je iets eet voor of na een training, stel ik een volwaardige eiwitbron voor, zoals een banaan met pindakaas of wat melk of yoghurt.

Zijn eiwitrepen geschikt voor kinderen?

In het algemeen hoef je je geen zorgen te maken dat eiwitrepen ingrediënten bevatten die onveilig zijn voor kinderen. Waarom vind je dan geen eiwitrepen in de winkel die direct op de kleintjes zijn gericht? Het antwoord is simpel: het lichaam van een kind heeft niet zoveel eiwitten nodig als dat van een volwassene, vanwege hun grootte. Daarom is het voor jonge kinderen niet nodig om eiwit aan te vullen met speciale voeding. Een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding is prima. Integendeel, een overmatige eiwitinname kan hun lichaam onnodig belasten en spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!