9 Tips voor een goede houding, ook als je van thuis uit werkt

We kennen allemaal het belang van een goede lichaamshouding. Het helpt ons om gezond en blessurevrij te blijven, en kan zelfs ons humeur en energieniveau verbeteren. Maar soms, als we thuis werken, kan het maar al te gemakkelijk zijn om onze houding te laten verslappen. Hier zijn 9 tips om je te helpen een goede houding te behouden, ook als je thuis aan je bureau werkt. 

Tip 1: Zit rechtop

Dit lijkt een voor de hand liggende, maar het is belangrijk om rechtop in je ergonomische bureaustoel te zitten, met je schouders naar achteren en je kin omhoog. Zo voorkom je dat je achterover gaat leunen, wat tot rug- en nekpijn kan leiden. Een goede andere optie is een Swopper, waardoor je ook in een goede houding komt te zitten.

Tip 2: Gebruik een stoel die je rug ondersteunt

Als je kunt, gebruik dan een stoel met ingebouwde lendensteun. Dit helpt je ruggengraat in lijn te houden en voorkomt dat je achterover gaat leunen.

Tip 3: Stel je beeldscherm af

Zorg dat je monitor op ooghoogte staat, zodat je je nek niet hoeft te spannen om er naar te kijken. Probeer het ook zo te plaatsen dat de bovenkant van het scherm iets onder ooghoogte is, want dat helpt om je nek minder te belasten.

Tip 4: Neem pauzes

Blijf niet urenlang in één houding zitten. Sta op en beweeg je om de 20 minuten of zo. Maak een wandeling, doe wat rekoefeningen, of sta gewoon op en beweeg door je kamer. Dit helpt om stijfheid te verminderen en te voorkomen dat je spieren te gespannen raken.

Tip 5: Vermijd dat je je telefoon tussen je schouder en je oor houdt

Als je een telefoongesprek moet aannemen, gebruik dan in plaats daarvan een koptelefoon of luidspreker. Zo voorkom je nekbelasting.

Tip 6: Houd je niet gebogen over je toetsenbord

Zorg ervoor dat je toetsenbord op een comfortabele hoogte en in een comfortabele positie staat, zodat je er niet over hoeft te buigen. Dit helpt om pijn in je schouders en nek te voorkomen.

Tip 7: Gebruik een voetensteun

Als je merkt dat je achterover leunt in je stoel, probeer dan een voetensteun te gebruiken. Dit helpt om je voeten en benen in een comfortabele positie te houden en neemt wat druk van je rug weg.

Tip 8: Gebruik een comfortabele muis

Als je een muis gebruikt, zorg er dan voor dat hij comfortabel in gebruik is. Zoek er een die ergonomisch ontworpen is, en pas de positie van je hand en arm aan om overbelasting te voorkomen.

Tip 9: Neem mini-pauzes

Neem door de dag heen een paar minuten de tijd om wat eenvoudige oefeningen of rek- en strekoefeningen te doen. Zo voorkom je dat je spieren te gespannen raken en verbeter je je bloedsomloop.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!