Leef als een beest

Leef als een beest. Klinkt lekker toch? Maar daarmee is niet alles gezegd. Leef Als Een Beest is de titel van het boek dat de journaliste Wilma de Rek (1963) en de psychiater Witte Hoogendijk (1960) hebben geschreven. Het boek beschrijft dat wij mensen nog helemaal niet zijn aangepast aan de huidige tijd. Ik denk dat het heel erg belangrijk is dat wij ons dit beseffen. Waarom zijn er zoveel mensen met overgewicht? Waarom slikken miljoenen mensen dagelijks medicatie en waarom hebben zoveel mensen een burn-out? Zomaar een paar hele relevante vragen. Ik vind het boek Leef Als Een Beest een aanrader en daarom gaat dit artikel over dit interessante boek. Het boek schud je lekker wakker. 

Leef als een beest

Het boek Leef Als Een Beest is dus geen boek wat voorschrijft om alles te doen wat het daglicht niet kan verdragen. Het grijpt echt terug naar wie (en wat) wij werkelijk zijn.

We leven nu natuurlijk in huizen, verplaatsen ons met vervoersmiddelen en we kunnen via internet van alles in huis halen. Toch snapt ons lichaam eigenlijk niets van deze tijd. “We hebben het stresssysteem van een vis”.

Leef als een beest. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Waarom zou je Leef Als Een Beest lezen?

Je zou het boek Leef Als Een Beest vooral lezen omdat het een leuk boek is, denk ik. De boodschap vind ik ook ongelofelijk waardevol. Het zet ons met beide beentjes op de grond.

De evolutie duurt al 3,5 miljard jaar stelt Witte Hoogendijk. Dit is een lange tijd, waar bij ons natuurlijk niets bij kunnen voorstellen. Wij mensen bestaan slechts een paar honderd duizend jaar en zo’n 20.000 jaar geleden begonnen onze voorouders nederzettingen te bouwen.

Vanuit die nederzettingen ontstonden centra, steden en vervolgens rijken. Maar goed, onze evolutie verloopt traag. Heel erg traag.

In Leef als een beest laten Hoogendijk en De Rek zien waarom burn-out, depressie, obesitas en hoge bloeddruk moderne tijdziektes zijn. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door het enorme gat tussen wat we ons lichaam aandoen en waar ons lichaam eigenlijk voor is gemaakt.

De vraag is dus; Hoe moet je leven om moderne tijdziektes te voorkomen? En wat kun je doen als je ze eenmaal hebt?

Wij ontwikkelen ons amper, onze omgeving ontwikkelt zich razend snel

We mensen hebben de tijd niet gehad om ons aan te passen in de mega snelle (en vele) veranderingen van de afgelopen eeuwen. Eigenlijk kan ons lichaam nog helemaal niet goed tegen melk en granen. Toch consumeren we ze al 5.000 tot 20.000 jaar.

En dan lopen we ineens niet meer achter wilde dieren aan, maar zitten we in een kantoor naar een beeldscherm te turen. Als we thuis zijn, weet je wat we dan doen? Gaan we wederom naar een beeldscherm zitten turen!

Daar zijn wij simpelweg gewoon niet voor gemaakt. Dit is funest voor onze fysieke en mentale gezondheid.

Ons stresssysteem is verouderd

In het boek beschrijven Hoogendijk en De Rek dat ons stresssysteem zo’n 500 miljoen jaar oud is en dat het lijkt op dat van een vis.

Ons stresssysteem is ingesteld op acute stressoren zoals een wild beest dat ons aanviel. Tegenwoordig zijn er files, kantoorleed, Donald Trump die iets doms zegt, carrière stress en andere zorgen.

Stress is noodzakelijk om gevaarlijke situaties te overleven. Na de gevaarlijke situatie verdwijnen de stresshormonen weer. Maar tegenwoordig bestaan er zo ongelofelijk veel bronnen van stress. Onze hele omgeving bestaat er uit!

Ons stresssysteem raakt daarom overbelast. En dat merken veel mensen. Miljoenen mensen slikken immers antidepressiva, bezoeken een mental coach, hebben een burnout gehad of voelen zich gejaagd.

Ons beloningssysteem is verouderd

Dopamine is de neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft. Het geeft een gevoel van beloning. Nadat wij dingen hebben gedaan die ons voortbestaan verzekeren – eten, seks, bewegen – dan worden we beloond met dit fantastische stofje.

Prima systeem. Maar helaas weet de industrie dit ook. De tabaksindustrie en de voedingsindustrie hebben deze kwetsbare plek gevonden. Deze industrieën verleiden ons steeds om hun producten te kopen om zodoende een dopamineshot te scoren. We voelen ons dus voor even heel goed, maar of we al die producten nou ook nodig hebben?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu
Maar we worden toch ouder?

In vergelijking met 200 jaar geleden worden wij als mensen inderdaad een stuk ouder. Komt natuurlijk voor een belangrijk deel door de sterk verbeterde hygiënische omstandigheden en door het feit dat wij nu veel minder kwetsbaar zijn voor weersinvloeden.

Als het koud is, dan zetten we de thermostaat gewoon wat hoger.

Maar tegelijkertijd is ongeveer de helft van de mensen te dik. Overgewicht is gekoppeld aan diabetes 2 en aan hart- en vaatziekten. Ook neemt het aantal stressgerelateerde stoornissen toe. Zo’n 15% van de vrouwelijke en 9% van de mannelijke werknemers heeft een burn-out gehad.

Hoogendijk: “Voor moderne tijdsziekten, zoals wij ze noemen, slikken inmiddels miljoenen mensen medicijnen, waaronder antidepressiva, kalmeringsmiddelen en antisuikerziektemiddelen. Een groot gedeelte van deze groep zou geen pillen meer hoeven te slikken als ze leefstijladviezen zouden opvolgen.”

Wat kun je doen?

Als eerste kun je natuurlijk het boek Leef Als Een Beest lezen. Ik denk ook dat het heel belangrijk is te beseffen dat onze maatschappij nu eenmaal vol zit met stressoren. Dit verandert niet en het zal alleen maar meer worden.

Vervolgens denk ik dat het een keuze is om deze stressoren je leven te laten beïnvloeden. Gebeurt dit dan ervaar je veel stress, kan je dikker worden en zou je ook tegen een burn-out op kunnen lopen. Lijkt mij niet de bedoeling.

Toch gebeurt dit heel veel (om mij heen). Hoeveel mensen ken ik wel niet die (overdreven) perfectionistisch zijn, “in controle willen zijn” en altijd op de hoogte van alles en nog wat willen zijn. Ik ken ook mensen die part time werken, zodat zij op hun vrije dag het werk doen waar zij op normale werkdagen niet aan toekomen!!!

Daar snap ik helemaal niets van. Maar tegelijkertijd is het best wel moeilijk om je niet druk te maken op alles wat er in je omgeving gebeurt. Hierover heb ik een e-boek geschreven. Het heet Wat Je Denkt Ben Jezelf. Het is leuk om te lezen.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten, gezond gewicht en je goed voelen? Lees dan ook het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Wil je verantwoord afvallen en niet meer aankomen? Kies dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wil je weten waarom neurotransmitters zoals dopamine en adrenaline met je aan de haal gaan? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

Je kan ook persoonlijk voedingsadvies bij mij inwinnen. Wil jij afvallen, fitter worden of wil je gewoon gezonder eten omdat je niet ziek wilt worden? Boek dan ook een online consult voor voedingsadvies.

Af en toe een mailtje ontvangen?

Bron:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/14/in-de-vrije-natuur-is-er-geen-beest-met-overgewicht-a2755207
https://www.bol.com/nl/p/leef-als-een-beest/9200000095273686/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!