Je moet de knop omzetten
Iedereen streeft naar beter en meer. We willen blijven groeien. Dit is nu eenmaal een evolutionair en biologisch gegeven. Je wilt bijvoorbeeld meer salaris verdienen of een groter huis dan wat je nu hebt en als je jezelf te dik vindt, wil je afvallen. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig en tegelijkertijd heel erg eng; je moet de knop omzetten. Je moet de knop omzetten omdat je wilt afvallen, omdat je gelukkiger wilt zijn of omdat je andere wensen hebt. Dit betekent dat je moet veranderen. Natuurlijk weet je wel dat je de knop moet omzetten om datgene wat je graag wilt bereiken ook daadwerkelijk te behalen. Maar hoe doe je dat? Waar zit die knop dan? Iedereen kan zijn of haar eigen succesverhaal aan je vertellen, maar hoe pas jij dit toe? En als het voor anderen werkt, werkt het dan ook voor jou? In dit artikel lees je hoe je de knop kan omzetten.
De knop omzetten, wat is dat eigenlijk?
Mentaal gezien de knop omzetten is een hele korte en simpele daad. Je stopt gewoon met bepaalde gewoontes en gedachten. Deze gewoonten en gedachten ruil je in voor nieuwe gewoontes en gedachten. De knop omzetten is het moment dat je een beslissing neemt. Natuurlijk gebeurt dit niet zomaar.
Een voorbeeld van de knop omzetten
Karin ziet een foto van zichzelf terug en ze schrikt van wat ze ziet. De foto is spontaan genomen tijdens een familiefeestje. Ze had dus niet de tijd om zich een beetje bij te draaien, haar buik in te houden en haar hoofd net iets hoger te houden, zodat haar onderkin minder zichtbaar zou zijn.
Nu ziet zij zichzelf als een dikke, vermoeide vrouw van 45 jaar op de foto. Waar is de dartelende, slanke Karin gebleven van 20 jaar geleden? Karin besluit dat het roer om moet en wel nu. Ze wil flink afvallen en dit keer gaat het lukken ook!
Nog een voorbeeld
Roy werkt al jaren bij een middelgroot bedrijf en hij staat ook al jaren stil. Op zich is hij best wel tevreden, maar zijn geld is vaak eerder op dan dat de maand lang is. Ook wordt hij steeds gepasseerd bij promoties of bepaalde projecten.
Thuis loopt het ook niet zo lekker meer. Het gezinsleven is druk en eist zijn tol. Daarom is de romantiek ver te zoeken en is Roy meestal moe en energieloos om leuke dingen met zijn gezin te ondernemen. Roy is echt aan het overleven. De ommekeer voor Roy kwam toen zijn jongere broer (zijn broer nota bene, die hij altijd op sleeptouw nam!) zeer succesvol een eigen bedrijf opstartte.
“Wat hij kan, kan ik ook!” Roy wil natuurlijk niet achter blijven.
Wat Karin en Roy kunnen, kan jij ook
De knoop doorhakken, de knop omzetten, zelf de regie nemen, jezelf serieus nemen… eigenlijk is het allemaal hetzelfde.
Het moment van de knop omzetten is eigenlijk het moment dat je tegen jezelf zegt: “En nu is het genoeg!”
De aanleiding hiervoor kan van alles zijn; je ziet jezelf terug op een foto (en je schrikt ervan), iemand uit je directe omgeving viert opeens successen en het kan natuurlijk ook zijn dat er iemand uit je sociale omgeving weg valt.
Dat laatste is natuurlijk bijzonder treurig. Iedereen kent wel een of meerdere voorbeelden van mensen die plotseling een hartaanval of een beroerte kregen. Dit is altijd schrikken. Voor veel mensen is dit een “wake up call” van jewelste.
Ik zal je zeggen; Iedereen kan de knop omzetten. Jij dus ook.
Laten we eerst eens kijken waarom je het (nog) niet doet.
Waarom je de knop niet durft om te zetten?
Er kan van alles “mis” zijn. Je vindt jezelf te dik, je schaamt je ervoor dat je maar niet kan stoppen met snaaien. Natuurlijk wil je stopen met roken. Die depressieve gedachten (waar miljoenen Nederlanders mee rondlopen) wil je kwijt.
Kortom, je leidt naar jouw gevoel momenteel een leven wat bestaat uit schaarste en tekorten terwijl je heel graag overdaad en geluk wilt ervaren. Je herkent dit gevoel van vroeger nog wel, toen je nog een kind was. Je voelt dus dat er meer in zit.
Ook ken je de voorbeelden van mensen die succesvol zijn gestopt met roken, succesvol zijn afgevallen, een eigen bedrijf zijn begonnen en die nu meer geluk, overdaad en succes ervaren dan vroeger.
En je weet ook dat deze mensen allemaal bepaalde gewoonten hebben veranderd en je beseft ook dat het allemaal niet vanzelf ging. Dit heb je ze namelijk zelf horen zeggen. Wat je deze mensen ook hebt horen zeggen, is dat zij heel erg trots op hun prestaties zijn. Ze voelen zich echt beter.
En nou komt het; jij wilt dit ook en jij kan dit ook.
Jij wilt ook die successen, overdaad en gelukkige gevoelens ervaren. Zo simpel is het.
Wat is dan het probleem?
Waarom gaan de dagen voorbij zonder dat je de eerste stappen zet? Wat is het probleem? Waarom worden de dagen vanzelf weken en worden de weken maanden, waarin je de eerste stap naar een (voor jouw) leuker en gelukkiger leven, juist niet zet?
Wat weerhoud je?
Je bent dus niet tevreden. Je vindt jezelf te dik, je leidt een miserabel bestaan (vind jij zelf), je hebt te weinig geld…. en toch blijf je zitten waar je zit. Er gebeurt niets.
Wat weerhoud je ervan om de knop om te zetten en de eerste pogingen te wagen naar een andere toekomst? Waarom durf je het verleden niet af te sluiten en je eigen toekomst zelf te gaan maken?
Je durft niet
Je durft het niet en daarom doe je het niet. En dat is niet zonder reden. Verandering brengt immers onzekerheid met zich mee en dat voelt niet fijn. Je weet immers nu wat je hebt. Je bent dan wel ontevreden met je huidige situatie, maar het definieert jou. Het voelt een soort van veilig ook al ben je er niet blij mee.
Weet je waarom? Omdat bepaalde stofjes in je lichaam, neurotransmitters geheten, ervoor zorgen dat je je voelt, zoals je je voelt. Deze stofjes zorgen ervoor dat jij niet gaat veranderen.
Waarom het niet lukt?
Staakte jij je poging om je leven te veranderen meestal binnen een paar dagen? Kwam dit door bepaalde oncomfortabele gevoelens, of door stemmetjes in je hoofd?
Laat ik je vertellen dat dit heel erg normaal is. Je gedachten, je hersenen en je hele fysiologie zijn in overeenstemming met elkaar. Dat jij je daardoor ellendig voelt, is voor je lichaam niet van belang. Je lichaam wil maar 1 ding; overleven. En dat lukt, ondanks jouw gevoel.
Wanneer jij dan ineens besluit om 20 kilo af te vallen, of je wilt stoppen met roken, meer gaat sporten of een studie oppakt dan ontstaan allerlei nieuwe neurologische verbindingen, gedachten en emoties.
Onbewust
Ongeveer 95% van je beslissingen vinden onbewust plaats. Dagelijks neem je onbewust vele 10 duizenden beslissingen. Wanneer jij je bewust zou zijn van al deze beslissingen, dan zou je echt gek worden. Verreweg de meeste beslissingen vinden dus in je onbewuste plaats.
De beslissing om te veranderen vindt plaats in je bewuste brein (de neocortex). Ofwel het brein dat slechts 5% van je beslissingen uitmaakt. Ver uit de minderheid dus.
Gedachten kunnen je ziek maken
De afgelopen jaren is waanzinnig onderzoek uitgevoerd naar de werking van onze hersenen en de invloed die de hersenen hebben op onze emoties, gevoelens, gedrag en het ontstaan van ziekten. Het blijkt bijvoorbeeld dat gedachten (alleen al ergens aan denken!) je ziek kunnen maken.
De andere kant op lukt ook; je zou jezelf dus beter kunnen denken.
In dit artikel ga ik hier niet dieper op in, omdat ik met je wil bespreken hoe je de knop kunt omzetten zodat je bepaalde doelen behaalt.
Meer weten over die stemmetjes in je hoofd en die neurotransmitters? Download dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.
Van Stress naar Geluk
Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.
Ok, je gaat de knop omzetten en dan?
Goed, je weet nu waarom je de knop niet durfde om te zetten. Waarom zou je het ook doen? Je weet nu immers wat je hebt. Ben je daar tevreden mee? Nee, maar je weet wat je hebt en dat is comfortabel.
Dat wat je zoekt ligt immers buiten je comfortzone.
Buiten je comfortzone ligt een boel onzekerheid. Hoe ga je je voelen? Wie ga je worden? Hoe gaan de mensen om je heen je zien? Erg eng allemaal. En dit weerhoudt de meeste mensen dus om daadwerkelijk te veranderen.
Wanneer gaat de knop om?
Je zet de knop om op het moment dat de onzekerheid die de verandering met zich mee gaat brengen, niet opweegt tegen de pijn die je ervaart van je huidige situatie.
Met andere woorden; ja, de verandering wordt een pijnlijk proces en die pijn is minder dan het ellendige gevoel wat je nu ervaart.
Dat is het moment dat de knop omgaat.
Is dat het?
Ja, that’s it.
Meer is het niet. De knop gaat op een bepaalt moment om.
Meestal gebeurt dit wanneer je er helemaal doorheen zit. Je bent bijvoorbeeld geschrokken van die foto. Je huwelijk loopt niet, je kinderen doen dingen die je niet wilt, je auto gaat stuk en nu dreig je ook nog eens je baan kwijt te raken om dat jouw werkgever een belangrijke opdracht is misgelopen.
Of wat dacht je hiervan? Een goede kennis overlijd als gevolg van een fatale hartaanval. Ok, hij ervoer veel stress, sportte weinig en was altijd wel in voor een gezellig drankje. Jij toch ook? En nu maak jij je grote zorgen of jij de volgende bent.
Wat nu?
Je zet de knop om…. En nu komt het proces….
Laat ik je helpen bij het proces nadat je de knop hebt omgezet
Je weet nu dat de knop omzetten een simpele mentale stap is, die het gevolg is van een onnoemelijk aantal gebeurtenissen, ervaringen, gedachten, wensen en gevoelens. Voor iedereen is het moment anders.
Dit punt is voor iedereen hetzelfde; op een bepaalt moment besluit je dat het nu klaar is. Niet morgen, niet volgende week. Nee, nu!
Dit is het moment dat je jezelf echt serieus gaat nemen. Nu sta je open voor alle onzekerheid die gaat komen. Je staat nu open om nieuwe dingen te leren en nieuwe ontdekkingen te gaan doen over jezelf.
Je staat nu open voor het proces. Wat je ook wilt bereiken (afvallen, stoppen met roken, meer salaris) je moet ervoor willen werken. Het gaat niet vanzelf.
Wat je denkt en hoe je spreekt zijn eigenlijk zaadjes die je in je eigen hoofd plant. Je gedachten en je acties en daarmee de resultaten, zijn de oogst. Als je beter wilt dat nu, dan moet je dus de juiste gedachten hebben en de juiste woorden kiezen. Wil jij ook succesvoller en gelukkiger leven? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens.
Ok, dan gaan we nu kijken naar 5 stappen die je gaan helpen om je doelen te behalen, nadat je de knop hebt omgezet.
1. Doelen definiëren en visualiseren
Het definiëren van je doelen, wensen of de gevoelens die je zou willen gaan ervaren is de eerste stap die je moet zetten.
Waarom moet je dit doen?
Je moet je doelen definiëren, opschrijven en visualiseren omdat ze een imprint vormen binnen in je hersenen. Weet je nog; 95% van je beslissingen neem je onbewust. Dit begint ’s ochtends al wanneer je uit bed stapt (altijd aan dezelfde kant) en een reeks processen (automatisch) doorloopt. Je gaat naar de WC, je gaat je douchen, je maakt ontbijt, de kinderen wakker maken, naar je werk (altijd dezelfde route)…. you get the picture?
Op je werk zeg je dagelijks hetzelfde tegen je collega’s, je gaat rond dezelfde tijd lunchen…. Al deze beslissingen heb je onbewust genomen.
Nu is het de bedoeling dat jouw doelen en de acties die eruit voortvloeien ook in je onbewuste routine worden opgenomen. Daarom is het belangrijk om je doelen te definiëren.
Wat als je het niet doet?
Hoe weet je dan wanneer je je doel gehaald hebt? Wanneer ben je tevreden met wat je hebt bereikt?
Onderzoek laat zien dat het definiëren van doelen bijzonder krachtig werkt. Op de universiteit van Harvard is dit onderzocht. Alumni die wel doelen hadden gedefinieerd verdienden meer salaris en voelden zich gelukkiger dan hun studiegenoten die geen doelen hadden gedefinieerd.
Dus: wat moet je doen? Definieer je doel. Ook als je niet overtuigd bent, toch gewoon doelen definiëren en opschrijven. Je merkt later wel waar het goed voor is.
Lees anders het e-boek Wat Je denkt Ben Jezelf maar eens.
2. Get started!!!
Over dit punt kan ik heel erg kort zijn. Geen resultaten zonder actie. Kom in beweging.
Wil je afvallen? Onderneem actie. Vind uit wat gezond eten is. Zo’n 80% van je lichaamsgewicht is het resultaat van wat je in je mond hebt gestopt. Dus 80% van de oplossing hangt af van wat je in je mond gaat stoppen als je wilt afvallen.
De juiste voeding is dus cruciaal. Natuurlijk is lichaamsbeweging ook heel erg belangrijk. Maar je kunt sporten wat je wilt, wanneer je niet goed eet, val je niet af. En wat dacht je van de rol van stress en (niet genoeg) slaap?
Wanneer je echt wilt afvallen, volg dan de stappen van mijn e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!
In dit e-boek leer je o.a.
- dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
- dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
- dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
3. Leer jezelf kennen
Doordat je de knop hebt weten om te zetten start je een proces van enkele maanden waarin je serieus aan jezelf gaat werken. Of je nu wilt afvallen, een opleiding gaat volgen of flink gaat sporten omdat je volgend jaar de Mont Ventoux op wilt fietsen, je gaat nieuwe dingen van jezelf ontdekken
Ofwel, je gaat jezelf opnieuw uitvinden en nee je bent geen superman.
Hard work beats talent when talent doesn’t work hard
Je weet dat een atleet, top muzikant of topondernemer over behoorlijke talenten beschikt. Maar de topvoetballer, topondernemer of de top muzikant beschikt over iets anders; de wil om het maximale uit prestaties te halen en om zich tot het maximum potentieel te ontwikkelen. Dit doen zij door hard te werken.
Hard werken. Dat is het sleutelwoord.
Tijdens dit proces leer je jezelf flink kennen en ik kan je vertellen dat dit een grote rijkdom is. Het geeft een geweldig en vertrouwd gevoel.
4. Veel kleine stappen leveren een heel groot resultaat
Als je wilt afvallen dan heeft het weinig zin om 10 uur per week flink te sporten en om niet je voedingspatroon aan te passen. Waarom was je eigenlijk te zwaar geworden? Door hetgeen je eet, of door te weinig beweging?
Wat wel zin heeft is om dagelijks een uurtje te bewegen (wandelen, CrossFit, roeien, fietsen) en veranderingen aan te brengen in je voedingspatroon. Denk hierbij aan een eiwitrijk ontbijt, een salade als lunch en veel groenten ’s avonds, aangevuld met een stukje vis of vlees. Skip suiker en kies voor verantwoorde tussendoortjes.
Ook slapen en stress spelen een rol bij afvallen. Wil je ook flink afvallen? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Wat je ook kunt doen: een consult voor online voedingsadvies.
5. Falen bestaat niet, resultaten wel
Je zult falen, hoe dan ook. Dit hoort erbij. Soms lukt het gewoon even niet en dat is helemaal niet erg.
Als je graag wilt afvallen en je snoept per ongeluk toch wat, wees dan niet boos op jezelf. Zie het als een moment van zwakte, wat iedereen kan overkomen. En daarna? Dan ga je gewoon weer verder met de weg die je bent ingeslagen.
Zie je falen niet als een negatief ding. Beoordeel mislukkingen als een manier die voor jou niet werkt. Als iets niet lukt dan is dit dus gewoon een resultaat en met een resultaat kan je verder. Op resultaten kan je bouwen.
Meer weten?
De knop omzetten is dus voor iedereen een moment waarin je tegen jezelf zegt: “En nu is het genoeg!” Je bent klaar met je huidige situatie en je wilt je lekkerder, gelukkiger en vrijer voelen. Ik hoop dat jou dit ook overkomt. Het is je gegund!
Wil jij ook meer bereiken en moet bij jou ook de knop om? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.
Als je echt wilt afvallen dan moet je de knop omzetten. Ben jij ook helemaal klaar met je gewicht? Wil jij ook flink afvallen (en daarna niet meer aankomen)? Volg dan de stappen van mijn e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!
In dit e-boek leer je o.a.
- dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
- dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
- dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
Ontvang ook de maandelijkse update vol leuke en gezonde info.
Zie ook voor motivatie:
1. Most eye opening speeches ever, Tom Bilyeu
2. Denzel Washington Inspiring speech