Hoe houd je je mediagebruik gezond en binnen de perken?
Media is overal in ons leven tegenwoordig. Waar we het vroeger moesten doen met enkel de krant en de televisie, is daar vervolgens het internet bijgekomen met grote gevolgen. Dat internet hebben we nu constant bij ons op onze smartphone en ook op smartwatches komen geregeld mediaberichten binnen. Dat kan voor een ongezonde overkill aan mediagebruik zorgen waar je onrustig en gestrest van kunt raken en andere zaken bij uit het oog verliest. Wat kun je doen om je mediagebruik gezond en binnen de perken te houden in deze tijd?
Vechten tegen je automatische piloot
Veel van ons mediagebruik heeft te maken met de automatische piloot in ons. We grijpen vaak in dode momenten meteen naar onze smartphone en na het avondeten belanden we vaak op de bank voor de televisie. Nu kun je de televisie-impuls ook voorkomen met rigoureuze maatregelen zoals enkel nog een internet only abonnement nemen en je televisieabonnement de deur uit doen. Maar dan moet je je ook kunnen inhouden met het kijken naar streamingsdiensten. De uitdaging is om te vechten tegen die automatische piloot. Probeer je routine te doorbreken en ga op gewoontemomenten van mediagebruik bewust iets anders doen.
Activiteiten afwisselen
Mediagebruik gaat maar weinig gepaard met lichaamsbeweging. Vaak zijn we stationair als we televisiekijken, op de computer aan het werk zijn of op onze smartphone of tablet zitten. Dat is natuurlijk niet gezond, vooral in de wetenschap dat ons mediagebruik de laatste jaren alleen maar is toegenomen. Probeer eens af te wisselen en in plaats van televisie te kijken of op je smartphone of tablet te zitten eens naar buiten te gaan en wat lichaamsbeweging te krijgen.
Op je houding letten
Aansluitend op de vorige constatering, namelijk dat we veel stationair zijn door ons mediagebruik, is ook de notie dat de houding waarin we dat doen aandacht verdient. Als het onvermijdelijk is dat we veel tijd achter apparaten doorbrengen, dan is ergonomie belangrijk. Dat geldt natuurlijk op de werkplek, maar zeker ook elders waar we bijvoorbeeld televisiekijken of op onze smartphone zitten. Een goede zithouding kan klachten aan de nek, schouders en rug voorkomen. Probeer dus altijd rechtop te zitten en niet te veel met de nek naar beneden gedraaid te zitten.
Notificaties uitzetten
Merk jij dat jij gestrest wordt van altijd maar ‘aan’ staan, bereikbaar zijn en constant gebombardeerd te worden met impulsen? Dat is het gevolg van altijd een apparaat met internetverbinding in de buurt hebben. Dit leidt er ook toe dat je contant wordt afgeleid en in de verleiding komt om je telefoon erbij te pakken. Als je dit gedrag wilt voorkomen en meer rust wilt ervaren, doe je er verstandig aan om notificaties uit te zetten.
Afspraken maken
Je kunt er ook voor kiezen om harde afspraken te maken thuis of op het werk met elkaar. Spreek bijvoorbeeld af dat er geen telefoons gebruikt worden tijdens het ontbijt of diner, of op het werk niet onder werktijd of tijdens de gezamenlijke lunch. Zo kun je elkaar er ook op aanspreken. Als men dat bij jou doet, word je je ook bewuster van je gedrag op dit vlak.
Het binnen de perken houden van je mediagebruik gaat inspanning en discipline kosten. Dat zal best even moeilijk zijn, maar wellicht ga je ervaren dat het je rust geeft en iets goeds doet voor je welzijn. Dan is het die moeite die je erin moet steken zeker waard!