Wat doet vitamine B12 en wat zijn de voordelen?

Vitamines zijn onmisbare bouwstoffen om ons lijf te laten functioneren. Er zijn veel verschillende soorten vitamines, zoals vitamine C (uit fruit en groente) en vitamine D (uit zonlicht). Sommige zijn oplosbaar in water en andere niet. Vitamine B12 is bijzonder, omdat deze wel wateroplosbaar is, maar in tegenstelling tot soortgelijke vitamines wel in ons lichaam wordt opgeslagen.

Gezondheidsvoordelen

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof voor ons lijf. Het ondersteunt bij de aanmaak van rode bloedcellen en draagt daardoor bij aan een goede werking van verschillende systemen. De stof draagt bijvoorbeeld bij aan een goed energieniveau, maar ook aan de gezondheid van hart en bloedvaten, het zenuwstelsel en het maagdarmstelsel. Wanneer je voldoende van deze voedingsstof hebt, houdt dit ook je immuunsysteem op peil. Er zitten dus heel wat gezondheidsvoordelen aan deze stof.

Gevolgen tekort aan B12

Als er te weinig B12 in ons lichaam opgeslagen is, heeft dit gevolgen voor de bloedwaarden. Een tekort aan deze stof merk je pas op na langere tijd. Het kan maanden en soms zelfs jaren duren voordat merkbaar is dat je te weinig B12 in je lichaam hebt. Er kunnen dan diverse klachten ontstaan, doordat de stof invloed heeft op verschillende systemen in het lichaam. Een tekort heeft negatieve effecten op al deze systemen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, zwakte en verlies van eetlust. Ook verstopping en gewichtsverlies kunnen voorkomen. Daarnaast kun je te maken krijgen met neurologische klachten, zoals tintelende vingers, zwakke beenspieren, coördinatieproblemen en geheugenstoornissen. Het is dus van belang om voldoende voorraad van deze vitamine in je lijf te hebben.

Waar haal je vitamine B12 uit?

Vitamine B12 halen we voornamelijk uit dierlijke producten. Wanneer je hiervan onvoldoende binnenkrijgt kunnen de waarden te ver dalen. Er kunnen echter ook andere redenen zijn waardoor zo’n tekort ontstaat. Bijvoorbeeld doordat de vitamine niet goed wordt opgenomen in het bloed. Heb je een vegetarische of veganistische leefstijl? Dan kan het extra lastig zijn om voldoende B12 uit je voedsel te halen. Het slikken van vitamine B12 tabletten helpen dan om je waarden toch op peil te houden. Deze kun je bijvoorbeeld aanschaffen via b12.nl. Ontstaat het tekort doordat je lijf simpelweg niet in staat is om de stof voldoende op te nemen? Dan kan de arts besluiten om B12-injecties te geven, om de hoeveelheid van deze stof in je lijf weer aan te vullen.

Verschillende soorten

B12 bestaat in verschillende natuurlijke vormen: methylcobalamine, S-adenosylcobalamine en hydroxycobalamine. De namen stammen af van de term cobalamine, wat kobalt betekent. Dit metaal zit namelijk in het centrum van de vitamine. De natuurlijke vormen van de stof zitten onder meer in vlees, vis, melk(producten) en eieren. Daarnaast bestaan er ook synthetische varianten van B12. Deze kunnen toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. Dit staat dan op de verpakking van het product aangegeven.

Geen kans op overschot

Om te kunnen genieten van de voordelen die B12 heeft op je lijf, is het van belang om voldoende van de stof binnen te krijgen. Eet daarom voldoende en gevarieerd en vul waar nodig je voeding aan met supplementen of producten waaraan extra B12 is toegevoegd. Hierbij hoef, in tegenstelling tot bij sommige andere vitamines, niet bang te zijn dat je te veel van deze vitamine binnenkrijgt. Je lijf zorgt er namelijk zelf voor dat een eventueel overschot je lichaam verlaat via je maagdarmstelsel, zonder dat het in het bloed wordt opgenomen. Er zijn hierdoor ook geen ongewenste effecten bekend bij mensen die voor langere tijd te veel B12 innamen. Je kunt dus veilig voeding eten waarin (extra) van deze vitamine zit, eventueel aangevuld met vitamine B12 tabletten of supplementen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!