Witte wijnen vergelijken: welke smaaknuances zijn er?

gratis Duidelijke Wijnglazen Stockfoto

 

Er zijn veel verschillende wijntermen waarmee we de aroma’s en de smaken van witte wijnen kunnen beschrijven. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen de volle witte wijnen tegenover de lichte, frisse witte wijnen. Daarnaast spelen de leeftijd en de zuurgraad van een wijn een belangrijke rol als we de smaak onderzoeken. De vollere en de zoete witte wijnen hebben vaak een aantal jaren gerijpt waardoor ze diverse intense geur- en smaaknuances krijgen. In de jongere wijnen herken je daarentegen juist vaak subtielere smaken en frisse zuren. In dit artikel gaan we uitgebreider in op de verschillende smaakprofielen van witte wijn.

Fris en licht 

Frisse witte wijnen hebben een gemiddelde of hoge zuurgraad, zijn meestal jonger van leeftijd en bevatten een wat lager alcoholpercentage. Deze wijnsoorten zijn verfijnd en licht vansmaak en body, waardoor ze toegankelijk zijn en niet snel overheersen. Je herkent in een frisse witte wijn smaaknuances van bijvoorbeeld groene appel, frisse peer of citrusvruchten, maar ook kun je de geur van lentebloesem en een lichte kruidigheid, of juist een mooie mineralige toets in een wijn met een fris smaakprofiel herkennen.
Een gekoelde frisse witte wijn is knisperend fris, strak en expressief van smaak.  Perfect om van te genieten op het terras op een zomerse dag, en om te combineren met bijvoorbeeld groene groenten, een salade, of bij vis en zeevruchten. 

Druifsoorten met zo’n typisch fris en strak smaakprofiel zijn bijvoorbeeld Riesling of Grüner Veltliner, maar ook een Nieuw- Zeelandse wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Gris staat bekend om een lekker fris en strak karakter. 

Zoet 

Zoete witte wijnen herken je meteen aan een duidelijk zoetje, maar ook aan een volle en rijke smaak. De wijnen komen aan hun zoete smaak vanwege de langere rijping van de druiven en de hoge hoeveelheid restsuikers. Dit maakt ook dat een zoete witte wijn vaak relatief weinig zuren heeft en een verhoogd alcoholpercentage.
Smaken van overrijpe vruchten zijn in deze wijnen duidelijk aanwezig. Ook kun je bijvoorbeeld nuances van amandel, vanille, bloemen of honing herkennen. Wil je eens een goede witte wijn bestellen met zo’n rijk en zoet smaakprofiel? Kwalitatieve zoete witte wijnen zijn bijvoorbeeld Moscato of Franse Sauternes. 

Vol en rond 

Kenmerkend voor een volle witte wijn zijn de stevige aroma’s van rijp fruit, een schitterend goudgele kleur en de zachte, rijke en ronde smaak. De wijnen met zo’n rond en vol karakter zijn vaak op eikenhouten vaten gerijpt waardoor er veel verschillende smaakaspecten naar voren komen die mooi met elkaar in balans zijn. Je kunt er smaken in proeven van bijvoorbeeld honing of karamel, maar ook van bloemen, kruiden, fruit of specerijen. Een volle wijn zoals bijvoorbeeld een houtgerijpte Chardonnay of Viognier geeft een aangename, boterige indruk en is bijzonder explosief in zijn geur. Lekker bij gebakken vis, Indiase curry’s of bij romige pasta’s. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!