Dit is wat een dagelijkse wandeling doet met je

Bewegen is gezond! Niet voor niets is het advies daarom dus ook dat je dagelijks minimaal 30 minuten moet bewegen. Dit kan wandelen, fietsen of een workout in de sportschool zijn. Kies je ervoor om te gaan fietsen, dan is het goed te weten dat een half uur op een elektrische fiets met ondersteuning natuurlijk niet het gewenste effect met zich meebrengt. Kies je voor om te wandelen, dan is dit een heel ander verhaal. Wist je namelijk dat een dagelijkse wandeling de nodige positieve effecten heeft op zowel lichaam als geest? Maar wat zijn deze effecten nu eigenlijk?

Zorgt voor rust in je hoofd

Wandelen kan soms de oplossing zijn voor de meest complexe problemen. Vooral wanneer je het gevoel hebt dat je het allemaal even niet meer ziet. Wel is het dan belangrijk dat je kiest voor een groene omgeving, zoals een bos of andere prachtige route door of langs de vrije natuur. Zo kun je bijvoorbeeld een flink eind met je hond gaan wandelen, maar is ook alleen een goede optie. Neem je je hond mee tijdens een wandeling, let er dan wel op dat ze niet zomaar iets wat ze in het bos tegenkomen opeten. Vooral verschillende bloemen en planten kunnen giftig zijn voor je viervoeter. Want ondanks dat je probiotica hond geeft, kan het zijn dat je hond hier last van krijgt. Heb je nu geen hond? Dan is het zeker de overweging waard om hier eens serieus over na te denken. Een hond heeft nu eenmaal meermaals per dag beweging nodig en moet zijn of haar behoeftes kunnen doen. Hierdoor ben je verplicht naar buiten te gaan en zorg je ook direct voor dat stukje extra beweging.

Verminderd stress

Je kent het wel, je hebt de hele dag gewerkt en hebt je hoofd volledig vol. Die laatste mail had je beter even kunnen bewaren tot de volgende dag. Je komt thuis, gaat wat eten en hebt het gevoel dat je een spons bent. Tijd dus om hier wat aan te doen. Een wandeling biedt dan uitkomst. Vooral wanneer je er even rustig de tijd voor neemt, zul je al snel merken dat je hoofd na een stuk flink te hebben gewandeld een stuk leger is. Niet voor niets zien we daarom dus ook steeds vaker dat mensen die werkzaam zijn op een kantoor ervoor kiezen om tijdens de pauzes een eindje te gaan wandelen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je tijdens deze wandeling niet alsnog praat over je werk. Het is juist de bedoeling dat je dit even los kunt laten en het hebt over bijvoorbeeld de plannen in het weekend.

Goed voor de bloedsomloop

Naast het mentale aspect, heeft een dagelijkse wandeling ook zo zijn positieve uitwerkingen op onze fysieke gesteldheid. Zo verbetert het de bloedsomloop, waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Daarbij verhoogd het ook je weerstand. Helemaal wanneer je regelmatig in het bos loopt, zul je merken dat je niet alleen tot rust komt, maar je ook veel minder snel vatbaar bent voor virussen en bacteriën. Ga je met je hond naar het bos? Vergeet dan niet je hond na een stevige wandeling te controleren op teken en vlooien hond. Vooral in het bos is de kans dat ze een tekenbeet oplopen een stuk groter dan wanneer je gewoon met je trouwe viervoeter op straat loopt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!