Heb jij het ook zo druk? Zo kan kan je alle ballen in de lucht houden

Heb jij ook van alles te doen, zitter er te weinig uren in een dag en heb jij er moeite mee om alle ballen in de lucht te houden? Nou, je bent echt niet de enige. Mij word weleens gevraagd: “Matthijn, jij doet zo veel. Hoe kan jij nou alle ballen in de lucht houden”? Een leuke vraag, vind ik. Wat ik doe zoal? Wekelijks schrijf ik artikelen schrijven NLbewustgezond.nl en geef ik online voedingsadvies via mijn voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ook lees ik veel, tussen de 15 tot 20 (studie) boeken per jaar. Daarnaast heb ik ook nog een gezin, wil ik fit blijven dus sport/beweeg ik dagelijks minimaal 1 uur. En ohja, ik heb ook nog een baan in het onderwijs omdat er naast de opbrengsten van NLbewustgezond.nl nog meer geld nodig is om alles te kunnen betalen. Dus, hoe kan je alle ballen in de lucht houden? Ik zal je vertellen wat ik doe. 

Alle ballen in de lucht houden, onmogelijk?

Heb jij ook moeite om alle ballen in de lucht te houden? Wie heeft dat niet, kun je beter zeggen. Je hebt bijvoorbeeld een gezin, een baan, een partner, je doet aan sport, je hebt taken in het huishouden en je wilt af en toe ook eens wat leuks doen met vrienden en familie. Relaxen dus. De dagen vliegen voorbij.

Dat is natuurlijk nog niet alles. De factor tijd – ergens op tijd zijn (!) – speelt ook een belangrijke rol. Zo moet je rond 9:00 uur ‘s ochtends op je werk zijn. Zo moeten je kinderen rond een bepaalde tijd naar de sportclub en wil je ze rond 18:00 uur te eten geven. En als je ‘s avonds wilt sporten, dan doe je dat vaak rond 20:00 uur.

Alle ballen in de lucht houden. Meer weten? Lees het e-boek Wat je Denkt Ben Jezelf.

Je hebt dus niet alleen veel te doen, het moet ook binnen een bepaalde tijd

Je hebt niet alleen veel te doen, alles moet ook nog eens in een bepaalde time frame. Ondanks je drukke bestaan, waarin je vele ballen in de lucht moet houden en waarin tijd een belangrijke rol speelt, kan je rust voor jezelf creëren.

Nee, dan bedoel ik niet dat je moet gaan mediteren om rust te vinden.

Ik zal je vertellen hoe ik alle ballen in de lucht houd. Waarom ik je mijn verhaal vertel? Nou, zou mijn verhaal werkelijk veel verschillen met dat van jouw?

Hoe kan je alle ballen in de lucht houden?

Ik heb dus 2 bedrijven NLbewustgezond.nl en NLbewustvoedingsadvies. Daarnaast ben ik nog een bedrijf aan het opzetten, speciaal voor mensen die verantwoord willen afvallen. Naar verwachting starten de activiteiten van dat bedrijf in het eerste kwartaal van 2019.

Dingen doen die je leuk vindt

Met mijn bedrijfsactiviteiten hoop ik om een goede en gezonde impact te hebben op de kwaliteit van het leven van anderen. Daarom doe ik er ook veel voor. En het kost mij eigenlijk helemaal geen moeite. Hoe mooi is het, wanneer mensen gezondere keuzes gaan maken en gezonder worden door dingen die ik doe?

Dit jaar heb ik een voedingsadvies-studie gedaan en afgerond, op HBO niveau. Ik lees veel (15 tot 20 boeken per jaar) over gezonde voeding, bewegen en ook over mentale progressie en biografieën. In de afgelopen jaren heb ik 8 e-boeken geschreven en in eigen beheer uitgebracht.

Daarnaast heb ik een gezin, sport ik graag en houd ik erg van films kijken. Ook gaan wij op vakantie en maken we allerlei leuke uitstapjes. Super gezellig.

Klinkt dit als een druk leven?

Ik vind van niet. Hoe doe ik dat allemaal? Met deze 10 inzichten hoop ik je te helpen om de ballen in de lucht houden.

1. Discipline

Natuurlijk vergt het behoorlijk wat discipline om alle ballen in de lucht te houden. Het is vooral belangrijk dat je prioriteiten stelt en dat je de dingen doet (en afrondt) die je bedacht hebt te doen.

Voorbeeld; als je vandaag van plan bent om te gaan werken (wat heb je daar allemaal wel niet te doen?), je kinderen te helpen met hun huiswerk, te sporten, het eten klaar te maken en om ‘s avonds een boek te lezen…. Doe dat dan!!

Klinkt simpel en dat is het ook. Maar…… doe het dan ook!

Hoe vaak komt het voor dat je je wel dingen voorneemt om te doen, maar dat “het er niet van komt”? Ging de tijd te snel? Duurde een bepaalde activiteit te lang? Kwam je nog iemand tegen….?

Focus op je taak, laat anders een van de ballen vallen

Als je alle ballen in de lucht wilt houden, focus dan op de taak die je op dat moment doet. Laat anders een paar ballen vallen.

Waarom laat je een paar ballen vallen? Omdat je er toch niet aan toekomt.

Het heeft geen zin om met de frustratie te leven dat je dingen nooit afrond, of dat je “nooit ergens aan toekomt”.

Maak een To Do lijstje van alle dingen die je vandaag wilt doen. Werk ze een voor een af en vink ze af. Waarom vink je ze af? Geeft een goed gevoel. Dit goede gevoel is afkomstig van de neurotransmitter serotonine.

Dat goede gevoel is super belangrijk omdat dit je energie geeft. En dat is belangrijk om alle ballen in de lucht te houden.

Meer weten over neurotransmitters en hoe zij je leven beïnvloeden? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Leg ook je focus voor 100% op die ene taak die je op dat moment uitvoert. Kom ik straks nog op terug.

2. Perceptie van tijd

Tijd is een kwestie van perceptie. Er is altijd meer tijd dan dat je denkt.

Ik slaap bijvoorbeeld 7 uur per nacht, aan mijn werk besteed ik ongeveer 10 uur per dag. Dit is inclusief een uur heen en terug fietsen. Heb ik gelijk mijn beweging gehad. Dan houd ik dus nog 7 uur over per dag die ik kan besteden aan mijn gezin, mijn sport en mijn bedrijf. Best veel toch?

Tijd is dus een kwestie van perceptie.

Deel je dag zelf eens in en merk op hoeveel uren van de dag opgaan aan “niets”. Niet schrikken.

3. Geef altijd 100%

Als je iets doet, doe het dan goed. Dan is het gelijk klaar. Focus dus op 1 taak en “get it done”. Geef deze ene taak 100% van je aandacht.

Wanneer je bijvoorbeeld met je kinderen aan het spelen bent, dan heeft het geen nut om aan andere zaken te denken. Het heeft op zo’n moment geen enkele zin om aan de spanningen op je werk – of wat dan ook – te denken.

Geef je kinderen 100% van je aandacht. Dit willen ze graag en je zult merken dat je relatie met ze verbetert. Kinderen voelen dit heel goed aan.

Weet je wat het mooie is?

Juist door die focus en juist door 100% te geven ontstaat weer ruimte. Zowel qua tijd als qua rust in je hoofd. Wanneer je handelt met volle aandacht, dan ligt de kwaliteit van die handelingen vaak hoog.

Dingen gaan dus in een keer goed. Dit houdt in dat je iets niet 2 of 3 keer hoeft op te pakken, omdat je je aandacht er niet bij had.

“Maar elke taak 100% geven…. dat is me nogal wat”.

Natuurlijk snap ik dat jij je niet elke dag 100% voelt. Iedereen is weleens ziek, verkouden of je hebt een slechte nachtrust gehad. Wat ik bedoel met 100% is dat je je maximum van dat moment geeft. De ene dag is het dus wat meer dan de andere dag. Laat in ieder geval blijken dat je intenties goed zijn.

De juiste intenties

Mensen voelen feilloos aan of je intenties goed zijn. Ik zal hier niet te lang over uitweiden, omdat dit artikel dan wel heel erg lang wordt. Laat ik je daarom een vraag stellen? “Hoe zorg je ervoor dat je vanuit goede intenties handelt?”

Ook hier is een heel simpel antwoord op en (wederom) doe het maar eens. Je handelt automatisch vanuit de juiste intenties door dingen te doen waar je achter staat en die je leuk vindt om te doen. Simpel toch? De praktijk blijkt dikwijls weerbarstiger.

Meer weten hierover? Lees dan mijn zelfhulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

4. Goede voeding

Goed eten is natuurlijk super belangrijk. Geef je lichaam de juiste brandstof en je voelt je energiek, fit en zelfs gelukkig.

Ik zal je in het kort vertellen waarom de juiste voeding zo belangrijk is.

Je hele lichaam bestaat uit miljarden lichaamscellen. Groepjes lichaamscellen vormen weefsel zoals spierweefsel, je hersenen en je organen.

Al die lichaamscellen hebben kwalitatief goede bouw- en brandstoffen nodig, zodat ze optimaal kunnen functioneren. Wanneer al die lichaamscellen optimaal functioneren, dan voel jij je fit en energiek.

Voeding kun je dus zien als een eindeloze reeks bouwstenen voor al je lichaamscellen. Dat is dus de basis.

De verkeerde brandstof?

De verkeerde voeding (veel suiker en geraffineerde producten) zorgt er (vaak) voor dat je je duf, moe en futloos voelt. Je kan het ook merken doordat je moeite hebt met focussen en concentratie.

Ook kunnen allerlei laaggradige ontstekingen ontstaan. Dit is een groot probleem omdat je deze ontstekingen niet voelt, maar na verloop van tijd kunnen zij zich manifesteren als een chronische aandoening. Denk hierbij aan diabetes 2, reuma en dementie.

Wil je weten wat goede voeding is? Ik ben ervan overtuigd dat je er al flink wat van weet. Maar er zijn best wel wat verrassingen. Spijker daarom je kennis bij door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen.

5. Slapen

Slapen is super belangrijk. Je hebt vast wel eens een nacht niet geslapen. Hoe voelde je je toen? Probeer dan alle ballen nog maar eens in de lucht te houden.

Voor een kwalitatief goede slaap geldt een belangrijke regel. Een uur voordat je gaat slapen gebruik je geen scherm (TV of smart phone) meer. Dit geeft de neurotransmitter melatonine de gelegenheid om haar werkt te doen. Melatonine zorgt ervoor dat je moe wordt.

Een goede nachtrust is super belangrijk. Een slaaptekort kan bijvoorbeeld leiden tot overgewicht, depressieve en neerslachtige gevoelens.

Meer weten over neurotransmitters? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Als je de volgende ochtend ontwaakt, geldt ook een belangrijke regel.

Het eerste uur van de dag ook geen schermen.

Het eerste uur van de dag besteed ik aan het creëren van een positief gevoel. Als ik het eerste uur van de dag positief start, dan wordt de hele ochtend positief.

Is de ochtend positief, dan is de kans heel erg groot dat de gehele dag ook een succes wordt.

Weet je wat nog een groot voordeel is van zo’n positieve start? Het antwoord is super simpel… het kost geen energie! Het levert zelfs energie op.

6. Win het eerste uur van de dag

Het eerste uur van de dag besteed ik dus aan het doornemen van de dag die gaat komen. Ik zet alle activiteiten op een rijtje. Ook denk ik na over de leuke dingen die ik gister heb gedaan en bedenk mij aan de leuke dingen die ik vandaag ga doen.

Niet op social media, je mail en zelfs geen nieuws

Ik kijk dus niet als eerste naar mijn mail, Facebook en Whatsapp als ik ‘s ochtends wakker wordt. Wat is er zo verkeerd aan om je mail ‘s en je social media accounts en zelfs het nieuws ochtends (het eerste uur) te checken? Heel erg veel.

Je hebt namelijk totaal geen invloed in het type mail dat je ontvangt. Het kunnen positieve berichten zijn, maar ook negatieve. Het punt is dat zo’n bericht (wat het ook is) vrijwel direct je gedachten bepaalt.

Wat is daar zo erg aan?

Nou, ook weer super simpel (maar ga het eens proberen). Het maakt nogal een verschil of je ‘s ochtends in het nieuws leest dat Donald Trump weer iets doms heeft gezegd of dat je vrienden gister blijkbaar een hele gezellige avond hebben gehad…. of, dat je zelf je gedachten bepaalt.

De vraag is nu wie jouw gedachten bepalen, na het lezen van je social media feed en het nieuws? Denk je nu aan de domme dingen die Trump zegt? Ben je nu bezig met je vrienden?

Denk niet aan een paarse olifant…….. jawel!!! Je denkt nu aan een paarse olifant.

Bepaal dus je eigen gedachten

Ik garandeer je voor 100% dat dit werkt. Het kost je niets en het levert je een hoop op. Probeer het maar eens uit.

Super belangrijk dus; bepaal in het eerste uur van de dag, je eigen gedachten. Denk dus aan de leuke dingen van gister. Bedenk wat je voor leuks gaat doen vandaag. Wanneer je je positief voelt (puur mentaal dus) dan denk je vervolgens ook positief.

Wat is het voordeel van positief denken? Je gaat positief praten en handelen. En wat is daar weer het voordeel van? De dingen die je doet kosten minder energie, zodat je gemakkelijker alle ballen in de lucht kan houden.

Meer weten succes en de kracht van positief denken? Lees dan ook het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

7. Stress ontladen

Chronische stress is alom. En dat is niet zo mooi.

Stress maakt je dik, stress geeft je geen positief gevoel en stress kan relaties behoorlijk in de weg zitten. Elke dag bouw je stress op, dit gebeurt automatisch en dit is helemaal niet erg.

Wat wel erg is, is dat je de stress niet ontlaadt. Chronische stress kan mensen letterlijk ziek maken.

Stress maakt je dik, hoe zit dat?

Dit komt door de neurotransmitter cortisol en het hormoon insuline. Beetje een technisch verhaal. Tijdens stress-situaties maakt je lichaam automatisch cortisol aan. Cortisol zorgt voor een toename van glucose in je bloed.

Glucose is namelijk een makkelijke verbrandingsbron voor je lichaamscellen. Tijdens stress-situaties heeft je lichaam immers meer energie nodig. Komt nog uit de pre-historische tijd. Ons lichaam werkt nog hetzelfde als toen.

Toen waren er wilde beesten om voor weg te rennen. Tegenwoordig zijn er files, vervelende discussies, collega’s (of anderen) die het bloed onder je nagels halen, kantoorleed en andere zaken waar je je druk om kan maken.

Meer glucose in je bloed houdt automatisch ook in dat er meer insuline wordt aangemaakt. Insuline vormt namelijk de sleutel van glucose naar je lichaamscellen. En nu komt het; glucose overschotten (en die zijn er!!) worden door insuline opgeborgen in je vetreserves. Je wordt dus dik.

Stress kost ook een boel energie. Ga maar na, je gedachten worden er niet positiever op wanneer je denkt aan dat functioneringsgesprek (waar je tegenop ziet), of dat je die stugge oom weer ontmoet op een verjaardag. Stress kan dus een behoorlijke leegloper zijn.

Hoe kan je stress ontladen? Lees de volgende 3 punten maar eens. Wat je ook kan doen is het e-boek Van Stress Naar Geluk lezen.

8. Bewegen

Lichaamsbeweging is een van de beste medicijnen (naast goede voeding) om niet ziek te worden en om slank en fit te blijven. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen word je sterker, fitter en energieker. Dit maakt je weerbaarder. Je kunt gewoon meer doen op een dag, omdat je de energie ervoor hebt.

Het belang van lichaamsbeweging valt niet genoeg te onderstrepen.

Hoeveel lichaamsbeweging moet je dagelijks hebben? Ik zou zeggen, beweeg dagelijks minimaal 1 uur, bij voorkeur in de buitenlucht.

9. Lach, praat en geniet

Lekker genieten, gezellig kletsen en tijd doorbrengen met de mensen waar je om geeft. Klinkt eenvoudig, toch?

Nou, het is niet alleen eenvoudig en leuk. Lekker socializen helpt ook om hartziekten te voorkomen. Er is hier wel onderzoek naar gedaan, maar het is nogal moeilijk om het effect van gezelligheid te meten op het al dan niet voorkomen van een hartaanval. Gaat niet zo makkelijk.

Hoe helpt praten dan om alle ballen in de lucht te houden? Sociale banden aanhalen kan ervoor zorgen dat de druk van de ketel gaat. Praten helpt ook om dingen (of het nou problemen of situaties zijn) in een ander perspectief te plaatsen. Dit kan letterlijk ruimte en lucht creëren.

Heb je het artikel gelezen over het Pioppi dieet? In dit artikel lees je hoe de inwoners van het Italiaanse dorpje Pioppi vrijwel allemaal gezond oud worden en slank blijven. Een van de aspecten van dit “dieet” (het is helemaal geen dieet, maar het is een levensstijl) is dat de inwoners van Pioppi regelmatig met elkaar kletsen.

Lekker ontspannen en kletsen is dus gezond.

10. Geen zorgen over dingen die alleen in je hoofd spelen

Ik kan hier geen exacte cijfers aan koppelen, maar het meeste wat zich in je hoofd afspeelt, vindt nooit plaats. Er wordt wel gezegd 70% van waar mensen zich druk om maken, wordt nooit realiteit.

Wel kan ik je vertellen dat de leiderschapsgoeroe Steven R. Covey in zijn boek The 7 Habits of Highly Effective People hierover iets heel erg simpels en nuttigs heeft gezegd.

Geen invloed in externe gebeurtenissen

Covey stelt in zijn boek dat jij bijna niets zelf kan bepalen wat je overkomt. Je hebt er amper invloed op. Jij hebt persoonlijk bijvoorbeeld geen invloed op het weer, het rijgedrag van andere weggebruikers, je medepassagiers in het openbaar vervoer of op de prestaties van de spelers van je favoriete sportteam.

Je kan immers niet bepalen of het regent of dat de zon schijnt. Ook kan jij niets doen aan een automobilist die je (per ongeluk) afsnijdt. En je kan je favoriete team alleen maar aanmoedigen. Winnen doen zij (hopelijk).

Waar je wel invloed op hebt?

Waar je wel invloed op hebt is dit; hoe jij denkt over die situatie. Hoe jij denkt over een situatie bepaalt hoe jij je voelt en vervolgens hoe jij handelt.

Het gaat dus om de waarde die jij hecht aan een bepaalde gebeurtenis. Dit bepaal je helemaal zelf. Het gaat dus niet over het voorval, omdat je daar niets aan kan doen. Het gaat om jouw gedachten en emoties.

Scheld je die onoplettende chauffeur bijvoorbeeld uit? Ga je vreselijk zitten balen omdat jouw team heeft verloren? Word je chagrijnig omdat het regent? Doordat je negatief denkt, worden je emoties ook negatief en daardoor handel je ook negatief.

Zie je hoe belangrijk (positieve) gedachten zijn?

Meer weten over hoe je alle ballen in de lucht houden?

Het is best een lang artikel geworden, al zeg ik het zelf. En er valt nog veel meer te vertellen over succes, winnen en situaties naar je had te zetten. De kracht van de juiste gedachten is daarbij niet te onderschatten. Meer hierover (en heel veel meer) lees je in het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Toevoegen aan winkelwagen

Meer weten over neurotransmitters en hoe deze piepkleine stofjes je leven beïnvloeden? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Over alle ballen in de lucht houden gesproken. Een nieuwsbrief. Doe ik ook nog. Maar ik mail niet vaak hoor. Wel zou ik het leuk vinden om jou ook te mailen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!