Heb er schijt aan wat een ander van je denkt
Zozo, denk je nu wellicht, een behoorlijke titel “Heb er schijt aan…”. De titel is niet al te letterlijk bedoeld, maar meer mentaal. Je kunt overal schijt aan hebben, zien in de negatieve zin van het woord en in de positieve. De negatieve zin is dat je je asociaal gedraagt, dat bedoel ik dus niet. In dit artikel wordt bedoelt, met er schijt aan hebben, dat je je eigen koers vaart en datgene doet wat je graag wilt doen, zonder je wat aan te trekken van wat anderen ervan vinden. Ik bedoel hier dus dat je ethisch en verantwoord je gang gaat en dat je kiest voor jezelf.
Schijt aan het ideaal beeld
Iedereen ziet zichzelf min of meer als middelpunt van zijn of haar leven. Dat is ook best logisch, want jij neemt alles wat er om je heen gebeurt, waar. Daarmee worden die waarnemingen jouw waarheid. De meeste mensen overschatten hun rol in de groep waarin ze leven, bestaande uit familie, vrienden, bekenden en collega’s. De meeste mensen zijn zich redelijk bewust van hun onzekerheden en wapenen zich tegen de mening van anderen. Hierdoor trekken ze vaak een verdedigingswal op. Ze maskeren hun onzekerheid, door daar een ander gedrag tegenover te stellen.
Veel mensen maken zich druk over hoe anderen over hen denken en daardoor gaan ze geforceerde dingen doen. Ze creëren als het ware een ideaal beeld van zichzelf, waarvan zij vinden dat zij door anderen geaccepteerd worden. De ironie hiervan is, dat dit geforceerde ideaal beeld, onnatuurlijk overkomt. En dat voelen mensen. Heb er schijt aan hoe anderen over je denken. Je weet het toch niet, dus waarom zou je je er druk om maken? Want denken deze mensen hetzelfde, zoals jij over jezelf denkt? Zien zij jou hetzelfde zoals jij jezelf ziet? Beoordelen ze jou alleen maar op je onzekerheden? Aan de andere kant; hoe belangrijk is het voor jou om te weten hoe iemand anders over je denkt? Je komt er nooit achter.
De klassiekers
“Ken jezelf”, zei Aristoteles al een paar duizend jaar geleden. “Eerst dien je jezelf te kennen, dan pas een ander”, zei Sun Tzu, ook een paar duizend jaar geleden. Deze teksten zijn dus niet nieuw en het feit dat je schijt zou kunnen hebben aan wat een ander van je vindt, is dus ook niet nieuw. Maar de spreuken van deze klassieke wijsgeren raken tot op de dag van vandaag de kern. Ze slaan de spijker op zijn kop.
Mensen denken aan zichzelf
De mensen, waar jij een positieve indruk op wilt maken zijn, op hun beurt, vooral druk in de weer met hun eigen leven. Die denken dus niet 24/7 aan jou. Ze denken aan zichzelf, net als jij en ze maken zich (net als jij) druk om wat anderen van hen vinden. Veel van de dingen waar jij je druk om maakt, gebeuren nooit en als ze al gebeuren, dan gebeurt het altijd anders dan dat jij je had voorgesteld. Vaak heb jij je dan druk gemaakt om niets. Daarnaast heb je toch geen invloed op de meeste dingen. Ze liggen buiten je invloedssfeer. Dus waar zou jij je druk om maken? Heb er schijt aan, het gaat erom dat jij je volle vermogens benut om datgene te doen wat je werkelijk wilt doen.
Zou je dat nou wel doen?
Veel mensen reflecteren hun onprettige ervaringen of hun onzekerheden op jou. Wanneer jij bijvoorbeeld een andere baan wilt, omdat je het niet naar je zin hebt, dan krijg je vaak goedbedoelde feedback terug. “Zou je dat nou wel doen, in deze tijden?” Ook wanneer je een wereldreis wilt maken, of wilt trainen om de Mont Ventoux op te fietsen, of om een marathon te rennen hoor je dergelijke adviezen vaak. Heb er schijt aan, deze goedbedoelde adviezen komen vaak voort uit negatieve ervaringen van die mensen zelf.
Die ervaringen hebben dus niets met jou te maken. Mensen zijn geneigd om de negatieve en onplezierige dingen, die ze zijn overkomen, te onthouden. Doe voor jezelf eens een testje, hoeveel dingen gaan er goed op 1 dag en hoeveel dingen gaan er fout? Bedenk daarna eens wat je die dag is bijgebleven, de dingen die goed zijn gegaan, of de dingen die fout zijn gegaan?
Wat wil je doen?
Als je nu eens niet denkt aan de dingen die je onzeker maken, zoals je hypotheek, de continuïteit van je werk, je populariteit of je spaargeld, wat zou je dan het liefste doen? Hetgeen je het liefste wilt doen, daar ligt je kracht. Lees eens een biografie van een succesvol persoon of kijk eens een paar uitzendingen van College Tour van bijvoorbeeld Louis van Gaal, Joop van den Ende, Richard Branson en Dan Brown. Op de vraag, hoe het komt dat zij zo succesvol zijn, antwoordden zij dat ze dicht bij zichzelf bleven en datgene deden wat ze het liefste doen. Ze handelen en denken vanuit hun eigen kracht. Ze maken zich niet druk om wat anderen ervan vinden.
De ironie is dus, doordat zij schijt hebben aan wat anderen vinden en handelen vanuit hun eigen kracht, dat zij gerespecteerd worden en succesvol zijn. En dat is nu juist datgene wat iedereen wel wil, als ze hun onzekerheden maskeren met geforceerde ideaalbeelden. Nou is het natuurlijk niet gemakkelijk om in 1x het roer volledig om te gooien. Dat zal in stapjes gaan.