Gezond 2017, individueel of samen?

Wat is er toch veel gebeurd vorig jaar en in 2017 valt er ook weer een hoop te verwachten. Het vorige jaar stond bol van fundamentele gebeurtenissen, die soms totaal onverwachts op ons af kwamen. Denk aan de staatsgreep in Turkije, de Brexit en de verrassende uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar denk ook aan de massa immigratie uit Syrië en de terreuraanslagen in Berlijn, Nice en Brussel. Ook bleek het winkelstraatbeeldicoon V&D te kunnen verdwijnen net als andere bekende winkelketens. Er verandert heel veel en 2017 zal niet anders zijn. Momenteel schieten de politieke partijen als paddenstoelen uit de grond. Dat belooft wat als wij in maart 2017 weer naar de stembus gaan om onze stem te laten horen voor de Verkiezingen. Gelukkig waren er ook de Olympische Spelen van Rio, waar Nederland veel sportief succes behaalde. Maar ook daar vielen behoorlijke dompers. De vraag is nu, hoe maak je van 2017 een mooi jaar?

Wat wordt 2017 voor een jaar?

Het jaar 2016 zal de boeken in gaan als een jaar vol met tegenstellingen, fundamentele veranderingen en verdeeldheid. Ook denk ik in 2016 de massa haar kracht heeft laten zien en dat de elite daar totaal geen rekening mee heeft gehouden.

De Brexit, de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en die van het Oekraïne Referendum zijn daar voorbeelden van. Mensen voelen zich blijkbaar al een tijdje niet meer gehoord. Dit verklaart het succes van de holle retoriek van politici zoals Geert Wilders, Marie Le Pen en Donald Trump.

Meer geluk in 2015. E-boek

Die holle retoriek heeft een groot effect. De Britten verlaten Europa en het valt nog te bezien of Frankrijk en Italië eind 2017 nog in de EU zitten. Het lijkt erop dat een sterke campagne meer effect sorteert dan jarenlang voortbouwen en relaties onderhouden.

Op zich kan dat geen kwaad en het feit dat de massa haar kracht heeft laten zien is niet nieuw. In 2017 zal het niet anders zijn. Lessen uit de geschiedenis leren dat dit vaker gebeurt.

2017 Het jaar van de verantwoordelijkheid

Iedereen wil gehoord worden en in 2017 zal dat niet anders zijn. Naar mijn mening is dat geen punt, maar het brengt wel een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. En daar ligt een heel erg belangrijk punt. Ik heb het idee dat niet iedereen zich bewust is van zijn of haar verantwoordelijkheid.

Bij een grote groep mensen heerst, naar mijn mening, het idee dat zij zelf wel even mogen bepalen wat ze zeggen, wat ze eten, wat zij vinden en hoe zij leven. Natuurlijk kan dat, we leven in een vrij land, waar iedereen zijn of haar eigen keuzes kan en mag maken. Maar wanneer deze mensen schade ondervinden van hun individuele keuzes, dan beroepen zij zich graag op allerlei collectieve instanties.

Denk hierbij aan mensen die teveel roken, teveel alcohol drinken en ongezond leven. Dat mag dan hun individuele en vrije keuze zijn. Maar de lasten die een dergelijke levensstijl opleveren (kanker, medische ingrepen, werkeloosheid e.d.) worden vervolgens wel mooi afgewenteld op het collectief.

De lusten voor het individu, de lasten voor het collectief

De belastingbetaler betaalt dus voor de keuzes van het individu, die zijn of haar eigen individuele keuzes mocht maken. Een aantal jaren geleden zijn wij collectief heel erg boos geworden op een stel bankiers. Zij verrijkten zich individueel met dubieuze financiële producten en de verliezen kwamen voor rekening van de belastingbetaler. Wij dus.

2017 van stress naar geluk. E-boek

De miljoenen en soms de miljarden die sommige bankdirecteuren en fondsmanagers aan salarissen en bonussen verdienden, staan bij lange na niet in verhouding tot de honderden miljarden die belastingbetalers wereldwijd aan reddingsgeld hebben uitgegeven.

Een dergelijke parallel geldt ook voor ieders mening over onderwerpen zoals politiek, Europa en gezondheid. Stem je in maart 2017 op een populistische partij, dan bestaat de kans dat Nederland (handelsland bij uitstek) zichzelf isoleert ten opzichte van andere landen. De financiële gevolgen hiervan zal iedereen in zijn of haar portemonnee voelen.

Denk je dat het voor Nederland verstandig is om de EU te verlaten? Denk dan eens aan de Nederlandse politieke en economische positie ten opzichte van grootmachten zoals Duitsland, de VS en Rusland.

Gezond in 2017

De kosten voor gezondheidszorg bedragen in 2017 zo’n € 95 miljard op jaarbasis. Ongeveer de helft van die € 95 miljard komt voort uit leefstijlgerelateerde aandoeningen. Dit zijn aandoeningen die grotendeels voorkomen kunnen worden. Hierbij kun je denken aan overgewicht, medicatie voor diabetes 2, amputaties als gevolg van diabetes 2, cholesterolverlagers en antidepressiva.

Je ogen niet meer sluiten

Ik denk dat de chaos van 2016 (en de jaren daaraan voorafgaand) zullen leiden tot een 2017 waarin mensen zich steeds bewuster worden van hun rol in de maatschappij. Althans, dat hoop ik van harte. Je kunt jezelf niet meer los zien van alle ontwikkelingen. Je kunt je ogen er niet voor sluiten.

Ik zal een voorbeeld geven. Door het eten van junk en fast food lopen mensen de kans op overgewicht en chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en osteoporose. Maar dat is nog niet alles. Zij financieren met hun aankopen een systeem dat dik- en ziekmakend is en dat maatschappelijk gezien tot veel meer schade leidt.

Alleen al voor hamburgers worden er jaarlijks miljarden koeien geslacht in Texas (VS), door veelal arme Mexicaanse immigranten. Al die koeien bij elkaar leveren een gigantische CO2 uitstoot op, wat de zeespiegel bijvoorbeeld laat stijgen. En één op de vier arme immigranten raakt ook nog eens gewond door de slechte arbeidsomstandigheden.

Een ander voorbeeld over de kracht van de massa. Heel veel mensen zijn anders gaan eten. Hun winkelmandje bevat tegenwoordig ook producten zoals quinoa, kokosolie en speltbrood. Een goede zaak, lijkt mij. Het supermarktassortiment verandert naar de gezonde kant.

Gezond leven. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Terug naar jezelf

Met deze blog hoop ik een context te scheppen van de omgeving waarin we met zijn allen leven. Ik bedoel te zeggen dat één individuele stem, of één individuele actie niet op zichzelf staat. Hoe meer mensen ergens achter gaan staan, hoe groter die beweging wordt.

De afgelopen decennia is de individuele keuze pijnlijk zichtbaar geworden door de enorme expansie van fast en junk food. Hoe meer mensen ervan kochten, hoe meer de bedrijven ervan konden maken. Aan de andere kant maken steeds meer mensen gezondere keuzes, dus zie je het aanbod langzaamaan veranderen. En dat is mooi.

Wens

Ik hoop dat 2017 een mooi jaar voor je zal zijn en dat alle goeds je mag overkomen. Ook hoop ik dat 2017 een gezond jaar wordt, waarin je je lekker fit en gelukkig voelt. Ik hoop dat je door alle drukte zoals het opvoeden van je kinderen, je werk, het huishouden en alle andere dingen die een hoop tijd en stress kunnen opleveren, toch vooral leuke en positieve dingen beleeft.

Veel geluk in 2017. E-boek

Vaak zitten die positieve en leuke ervaringen in juist in de kleine dingen. Een knuffel, de glimlach van je kind, een zoen, een bloemetje of een gezellig samenzijn (zonder tablet en smartphone). Je hoeft (in 2017) niet al je leuke momenten op Facebook, Twitter of Instagram te posten, als je ze maar opslaat in je eigen geheugen.

Meer weten over positieve gevoelens? In mijn nieuwe e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je door kleine aanpassingen een veel positiever leven leidt.

Tot slot

Ook 2017 zal weer een uitdagend jaar worden. En zoals het ernaar uitziet, dan wordt de wereld met de dag complexer. Meer dan ooit wordt een beroep gedaan op je eigen verantwoordelijkheid. Het mooie daarvan is dat je dagelijks de keuze hebt om er een succes van te maken.

Geluk, liefde en positieve gevoelens heb je letterlijk zelf in de hand. Dit geldt ook voor de andere kant. Depressieve en gejaagde gevoelens, slapeloosheid en negatieve gedachten zijn een keuzen. Hoe je je voelt (en nog veel meer) wordt bepaalt door hele kleine stofjes, die je lichaam zelf aanmaakt.

Die stofjes heten neurotransmitters en in het nieuwe e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je die stofjes positief kan beïnvloeden. Als ik het zelf zeg, dan is het een fantastisch e-boek geworden, waar ik bijzonder trots op ben.

Ook nieuw in de webshop is het boek Goed Vies, Het Nieuwe Gezond, dan Dr. Maya Shetreat-Klein. Dr. Shetreat-Klein is zelf kinderneuroloog en ouder. Zij liep tegen de grenzen op van de conventionele geneeskunde op toen haar kind ernstig problemen kreeg rond de eerste verjaardag.

Derhalve ging Dr. Shetreat-Klein opzoek naar antwoorden en die vond ze, buiten de begaande paden. Over verantwoordelijkheid nemen gesproken! Het resultaat is dat Goed Vies een fantastisch boek is over eten, gelukkige kinderen en opvoeden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!