Fit worden door een paar gewoontes

We hebben het allemaal druk en een bezoekje aan de sportschool schiet er wel eens bij in. ‘s Avonds joggen dan maar. Maar ook dat schiet er wel eens bij in. Het gevolg laat zich raden. En dat wil je veranderen. Fit worden dus en liefst zo snel mogelijk. Dit artikel gaat over fit worden in een zo’n kort mogelijke tijd. Het klinkt simpel, maar hoe pas doe je het nou eigenlijk. 

Fit worden doe je zo

We hebben allemaal wel eens een periode dat je gewoon even niet toekomt aan sporten, gezond eten en dat de tijd iets sneller gaat dan je hoopt. Het gevolg? Je weegschaal toont confronterende cijfers en je voelt je niet fit.

Fit worden. Meer weten over gezond en fit leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Fit worden is eigenlijk het gevolg van een aantal gewoontes. Gezonde gewoontes, wel te verstaan. Fit worden is eigenlijk de omgekeerde volgorde van dikker worden en je futloos voelen.

Hieronder lees je 5 gemakkelijke manieren (of gewoontes) die je enorm kunnen helpen om weer lekker fit te worden.

1. Fit worden, hoe meet je dat eigenlijk? Noteer je vorderingen!

Je allereerste nieuwe gewoonte om weer lekker fit te worden; schaf een notitieboekje aan om je vorderingen in bij te houden. Werkt als een trein!

Schrijf dagelijks op wat je eet, hoe je je voelt, hoeveel lichaamsbeweging je hebt gehad. Definieer doelen en deadlines.

Klinkt suf? Is het ook, maar het werkt genadeloos goed. Ik noteer zelf al jaren allerlei zaken in een zwart notitieboek. Of het nou mentale vraagstukken zijn, zakelijke ideeën, privé zaken…. you name it, ik noteer het.

Waarom je je vorderingen, je doelen en je nieuwe gewoontes noteert? Nou, in de eerste plaats omdat je je er dan meer bewust van wordt. Maar belangrijker nog; het wordt concreter en je bent ook in je hoofd bezig met je doelen, vorderingen en je nieuwe gewoontes om weer fit te worden.

Wil jij bijvoorbeeld afvallen? Noteer het aantal kilo’s dat je wilt afvallen in je notitieboek. Dat is het doel. Noteer ook de termijn en bedenk een aantal acties (je nieuwe gewoontes dus) die je gaat uitvoeren om je doel te behalen.

Vervolgens noteer je de vorderingen. Noteer het aantal uren lichaamsbeweging, het aantal verbrandde calorieën, de gezonde maaltijden die je eet en de kilo’s die je steeds kwijt raakt. Werkt bijzonder motiverend. 

2. Nieuwe dingen doen en nieuwe dingen leren eten

Je voelt je nu niet fit en dit komt door je huidige gewoontes. Stel jezelf eens de vraag; ben jij in staat om vandaag 10 kilometer hard te lopen? Kun jij nu 1 uur fietsen, zonder helemaal van de kaart te zijn? Loop jij vaak hijgend de trap op?

Als jij nu in staat bent om 10 kilometer hard te lopen, een uur te fietsen en je loopt niet hijgend een trap op, dan ben je waarschijnlijk redelijk fit. Komt door je huidige gewoontes.

Kun jij dit niet, dan komt dit ook door je huidige gewoontes.

Ben jij ook nog een paar kilo te zwaar, pas je bepaalde broeken niet meer en voel jij je vaak suf, energieloos en futloos? Stel je dan ook de vraag of je hier tevreden mee bent. Indien je hier niet tevreden mee bent, kom dan in beweging.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Een paar simpele nieuwe gewoontes

Wat dacht je hiervan? Op de fiets naar je werk, vaker in het bos wandelen, de hond langer uitlaten, een sport die je vroeger beoefende weer oppakken, koop een hometrainer, vaker tuinieren, ga wekelijks zwemmen of schrijf je in bij een sportschool.

Of wat dacht je hiervan? Start met regelmatig te mediteren. Werkt ook als een trein. Je voelt je lekker opgeruimd. Of ga gewoon een uur eerder naar bed. Daar kan je behoorlijk fit door worden.

Nieuwe gewoontes kun je ook vinden in andere dingen eten. Eet jij nooit vegetarisch? Absoluut de moeite waard. Eet jij bijna nooit een haring? Wekelijks naar de viskraam dan. Super lekker, super gezond en super makkelijk. Eet jij vaak alleen maar Hollandse pot? Proef de Aziatische keuken!

3. Schrap een ongezonde gewoonte

Ongezonde gewoontes zijn in mijn ogen gewoontes die je dik maken, waar je je niet fit door voelt en die niet bijdragen aan je gezondheid.

Drink je regelmatig frisdrank, alcohol en/of vruchtensappen uit een pak? Eet je regelmatig junkfood, snack je vaak, eet je wit brood of ontbijt je nooit? Slaap je te weinig, sport je bijna niet en kijk je veel te veel TV (of zit je vaak te gamen?). Bouw zo’n gewoonte dan langzaam af.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Helemaal in een keer stoppen met zo’n ongezonde gewoonte werkt averechts. Natuurlijk hou je dit wel een paar dagen vol, maar het is gedoemd om te mislukken.

Wat moet je dus doen? Kies 1 ongezonde gewoonte, bijvoorbeeld het drinken van frisdrank. Drink jij 5 glazen frisdrank per dag? Drink er morgen dan 4. Een paar dagen later drink je er nog 3 en zo bouw je het af naar 0. Je kan hier zo lang over doen als je maar wilt. Het is alleen belangrijk dat je mindert, totdat deze ongezonde gewoonte niet meer bestaat.

Vervolgens pak je een andere ongezonde gewoonte aan. Slaap je tekort? Zorg er dan voor dat je 2 avonden per week gewoon een uur eerder in je bed ligt. Je merkt het verschil direct!

Op deze manier werk je al je ongezonde gewoontes af.

Mag je dan nooit meer een glaasje frisdrank meer of laat naar bed? Ja natuurlijk wel. Af en toe is ok. Zolang het maar geen gewoonte (meer) wordt.

Meer weten over het veranderen van gewoontes? De kracht van gewoontes is mega groot. Je gewoontes bepalen of je je fit voelt, of je succesvol en gelukkig bent. Ik vertel je er alles over in het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

4. Voeg een gezonde gewoonte toe

Als je toch al bezig bent om ongezonde gewoontes te minderen, voeg dan steeds een gezonde gewoonte toe. Minderen met frisdrank? Meer water drinken. Minder TV kijken? Meer bewegen. Minder junkfood? Meer groenten en fruit.

5. Kies een sport die bij je past

Lichaamsbeweging werkt preventief om overgewicht te voorkomen en allerlei leefstijl gerelateerde chronische aandoeningen zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Je kunt beter voorkomen dan genezen. De kwaliteit van je leven verbetert enorm. Maar het helpt natuurlijk niet als je steeds met tegenzin naar de sportschool gaat. Je houdt het gewoon niet vol.

Kies daarom een sport die je leuk vindt om te doen. Vaak is dat een sport die je vroeger ook al hebt beoefend.

Meer weten over fit worden en vooral over fit blijven?

Fit worden en fit blijven is dus het resultaat van bepaalde gewoontes. Meer weten over fit worden en fit blijven en heb je geen tijd om je mega te verdiepen in de enorme hoeveelheid informatie? Nou, geen punt. Dat heb ik voor je gedaan. Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen maar eens.

Wil je op een verantwoorde manier flink wat kilo’s kwijt? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Ik garandeer je dat het werkt. Niet goed, geld terug.

Wat ook heel veel mensen lezen; het e-boek Van Stress Naar Geluk. Gaat over neurotransmitters (lichaamseigen stofjes zoals dopamine en adrenaline) die met je aan de haal kunnen gaan (en hoe je dit voorkomt).

NLbewustvoedingsadvies

Wil je eens bijgepraat worden over wat nou gezond voor jou is? Dat kan! Je kunt mij bellen voor online voedingsadvies. Boek dus ook een online consult voor voedingsadvies.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!