Een fiets van de zaak?

Fiets van de zaak

De regeling om een fiets van de zaak te leasen is per januari 2020 compleet veranderd. Dit brengt grote veranderingen met zich mee, zowel voor werknemers als werkgevers. Wat betekent het nieuwe Fietsplan 2020 voor jouw situatie?

Dit verandert er voor de werknemer

In het nieuwe Fietsplan van de overheid zijn de werknemers de grootste winnaars. En dan vooral de werknemers die graag op de fiets naar het werk komen, maar deze ook privé gebruiken. In de eerdere regeling moest de werkgever ieder ritje dat hij op zij op de fiets van de zaak deed vastleggen. Was het een privé ritje of zakelijk? En hoeveel kilometer was het precies? Om dit dagelijks te moeten doen, zodat er berekend kon worden hoeveel voordeel een werknemer aan de fiets had. Zaken als onderhoud, afschrijving en stroom voor het opladen van een e-bike mochten hier vervolgens weer van worden afgetrokken.

Om dit goed en netjes te doen was een werknemer veel tijd kwijt. Zoveel dat veel mensen er maar voor kozen de fiets van de zaak privé niet meer te gebruiken, of juist om privé een fiets aan te schaffen en deze ook voor zakelijk vervoer te gebruiken. Het goede nieuws is: al dit administratieve gedoe behoort tot het verleden.

De bijtelling fiets van de zaak is in het nieuwe fietsplan een stuk eenvoudiger geworden. Er is sprake van een fietsbijtelling van 7%, hoe vaak je de fiets ook privé gebruikt. Om die reden hoef je dat dus ook niet meer vast te leggen, de administratie mag de deur uit. Zeker als je toe bent aan een nieuwe fiets, of een e-bike wilt aanschaffen, is de nieuwe regeling een uitkomst. Je hebt geen hoge aanschafkosten, zeker voor een in het algemeen best prijzige e-bike erg prettig, en betaalt slechts een paar euro per maand via je loonstrook. Zo kun je op een nieuwe fiets rijden, terwijl je dat financieel nauwelijks merkt.

Dit verandert er voor de werkgever

Voor de werkgever verandert er niet zo heel veel, ook voor hen wordt de administratie gemakkelijker. Er moet bij werknemers die gebruikmaken van de regeling 7% van de aanschafkosten van de fiets bij het maandelijkse salaris worden opgeteld. Daarnaast is het goed om te weten dat de werkgever eigenaar blijft van de fiets. Gaat een werknemer uit dienst, dan blijft de fiets dus bezit van het bedrijf. Het staat je als werkgever wel vrij om bij het einde van een dienstverband of de leasetermijn de fiets ter overname aan te bieden aan de werknemer, net als bij de leaseregeling voor auto’s nu al het geval is. Het nieuwe fietsplan 2020 werkt dus min of meer op dezelfde manier als de huidige leaseregeling voor auto’s ook al doet.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!