Goedkope zorgverzekering kiezen: de voor- en nadelen

Goedkope zorgverzekering kiezen

De kosten voor onze zorgverzekering nemen flink toe. Vergoedingen worden lager of zelfs geschrapt. De premie gaat elk jaar met zo’n 40 euro omhoog. En ook de collectiviteitskorting wordt flink verlaagd dit jaar. Dat kan tot wel 70-80 euro op jaarbasis schelen. Veel mensen schrappen daarom de tandarts- of aanvullende verzekering. Of ze kiezen voor een goedkope budgetverzekering. Maar is dit nu wel een goed idee? Ben je daarmee wel echt voordeliger uit? We zetten de voor- en nadelen van een goedkope zorgverzekering even voor je op een rij.

Minder vergoed

Bekijk altijd even het vergoedingenoverzicht en vergelijk dat even met een wat duurdere zorgverzekering die bij je past. Vaak zul je dan zien dat de vergoedingen voor de aanvullende verzekering een stuk lager liggen. Kortom je betaalt dus wel een lagere premie, maar verderop in het jaar moet je bijbetalen. Check dit goed, want je haalt het premievoordeel er niet altijd uit. Het is handig om de verschillende zorgverzekeringen hiervoor even te vergelijken. Voor de basisverzekering is de vergoeding wel hetzelfde als bij de andere zorgverzekeringen. Kortom je ontvangt hetzelfde en betaalt minder.

Gecontracteerde specialisten

Kies je voor een zogenaamde budgetpolis, dan moet je genoegen nemen met een beperkte keuze aan ziekenhuizen en specialisten. Je kunt daarmee dus flink wat geld besparen. Overweeg je zo’n budgetverzekering? Check dan of jouw huisarts, ziekenhuis en andere zorgverleners in de lijst met gecontracteerde specialisten staan. Wanneer dit zo is, dan kun je flink wat geld besparen op de premie.

Deels zelf betalen niet gecontracteerde zorg

Wanneer je toch besluit naar een zorgverlener te gaan waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je een deel zelf betalen. Hoeveel dit is, hangt af per verzekering. Sommige verzekeringen betalen maar 70% en andere zorgverzekeringen tot 85%. Verwacht je hoge zorgkosten en weet je niet precies waar je deze zorg gaat inkopen? Dan is een budgetverzekering misschien een minder goed idee.

Lagere kosten

Naast nadelen hebben de goedkope zorgverzekeringen ook voordelen. De premie ligt om te beginnen vaak al rond de 10 euro lager per maand dan van een reguliere zorgverzekering. Per jaar scheelt je dat dus zo’n 120 euro. De goedkoopste budgetverzekering sluit je al voor 83 euro per maand af met een eigen risico van 360 euro. De goedkoopste reguliere zorgverzekering kost rond de 101 euro per maand. Dat scheelt dus 18 euro ofwel 216 euro per jaar. Dat is weer een weekendje weg dat je bespaart! De goedkoopste zorgverzekeraar kun je vinden via een vergelijkingssite.

Alles online

Met een budgetverzekering kun je alles simpel en super snel online regelen. Van je facturen maak je een foto en die stuur je digitaal door. Wil je weten of iets wordt vergoed? Dan kun je dit via de chat even vragen en krijg je direct antwoord. Bij sommige verzekeraars kun je je vragen ook via Whatsapp of Messenger stellen. Zeer praktisch in deze tijd waarin we weinig tijd hebben. Zo regel je alles snel en direct vanaf je telefoon.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!