Dikker worden door deze 5 kunstmatige stofjes

Ongemerkt krijgen wij bepaalde chemicaliën binnen die ons dikker kunnen maken. Deze kunstmatige stofjes noem je obesogenen. Ze zijn te vinden in allerlei gebruiksvoorwerpen zoals plastic etensbakjes, babyflessen, speelgoed, kookgerei en cosmetica. Wanneer deze obesogenen je lichaam binnen komen, kunnen ze normale lichaamsprocessen verstoren waardoor je dikker kan worden. In deze blog komen 5 van deze obesogene stofjes aan bod, hoewel er veel meer bestaan. Aan het einde van het artikel heb ik een aantal tips onder elkaar gezet, die je helpen om minder van deze chemicaliën binnen te krijgen. Helpt je gezond te houden en helpt je om niet dikker te worden (door deze stofjes).

Hoe werken obesogenen, die je dikker maken?

Obesogenen zijn bepaalde stofjes die de werking van je hormonen kunnen verstoren. Als je mijn blog vaker leest, dan weet je dat een hormonale onbalans je dikker kan maken. Dit komt door de hormonen leptine, ghreline, cortisol en insuline.

Dikker door obesogenen. Liever meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Sommige obesogenen worden niet alleen in verband gebracht met obesitas (ze zouden je niet alleen dikker kunnen maken). Ze worden ook in verband gebracht met geboorteafwijkingen, vroegtijdige pubertijd bij meisjes, borstkanker en andere aandoeningen.

Bij jongens kan het ook nog eens leiden tot verlies van seksuele kenmerken en de lust naar vrouwen en seks.

Het nare van deze effecten is, is dat ze in de baarmoeder al een rol kunnen spelen. Bij de ongeboren baby dus. Wanneer zwangere vrouwen worden blootgesteld aan deze chemicaliën, loopt het ongeboren kindje een groter risico om later wat dikker te worden.

Heel vervelend allemaal en dit gaat mij echt aan het hart. Vooral omdat ik zelf een dochter heb, van nu 18 maanden. Gelukkig doet ze het erg goed. Ze is opgewekt, energiek en erg snel van begrip. Tijdens de zwangerschap hebben wij dan ook – nog meer dan gebruikelijk – erg opgelet op wat wij aten.

5 Obesogene chemicaliën die je dikker maken

Ok, welke 5 obesogene chemicaliën kunnen je dikker maken. Hieronder zijn ze beschreven en wellicht bevinden ze zich ook al in je huis.

1. Bisfenol-A (BPA)

Bisfenol-A, ook wel BPA genoemd, is een synthetische stof die voorkomt in veel soorten producten. Denk hierbij aan babyflessen, plastic voedsel- en drinkbekertjes. Het kan ook voorkomen in blikjes en ingeblikte voeding.

Bisfenol is al vele decennia commercieel in gebruikt. Maar recente studies hebben aangetoond dat hoge niveaus schadelijk kunnen zijn voor zowel proefdieren als voor mensen.

Blootstelling aan BPA staat onder andere in relatie tot dikker worden, obesitas, insulineresistentie, hartaandoeningen, diabetes, schildklierstoornissen, kanker, genitale misvormingen, neurologische aandoeningen. Dit is me nogal wat.

De overheden van Europa en de VS schatten in dat het gebruik en het niveau van bisfenol  in voedsel vrij laag is. Wetenschappers zijn het er wel over eens dat hoge niveaus van BPA mensen dikker kan maken en dat het andere schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Of lage waarden van BPA ook ongeboren kinderen, in de baarmoeder kan beïnvloeden is nog onduidelijk. Meer onderzoek is nodig.

2. Dikker door ftalaten

Ftalaten zijn chemicaliën die worden gebruikt om kunststoffen zacht en flexibel te maken. Je vindt ze in verschillende producten zoals in brood/voedselbakjes, speelgoed, geneesmiddelen, verf, douchegordijnen en schoonheidsproducten

Het nadeel van ftalaten is dat zij gemakkelijk uit het kunststof vrij kunnen komen. Hierdoor krijg je ze binnen via je voeding, drinken en zelfs via de lucht die je inademt.

Net als BPA zijn ftalaten hormoonontregelaars. Hierdoor kunnen ze je dikker maken. Dit doen zij door bepaalde hormoonreceptoren te beïnvloeden die betrokken zijn bij je stofwisseling (metabolisme).

Vooral mannen blijken vatbaar te zijn. Blootstelling aan ftalaten in de baarmoeder (zo vroeg al!!) zou kunnen leiden tot genitale misvorming, lage testosteronniveaus en niet ingedaalde testikels.

Diverse autoriteiten hebben inmiddels wetten aangenomen om het gebruik van ftalaten aan banden te leggen.

3. Atrazine

Atrazine is een van de meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddelen in de VS. In Europa is het al meer dan 10 jaar verboden te gebruiken. Dit in verband met grondwaterverontreiniging.

Ook atrazine ontregelt de hormonen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat blootstelling ervan correleert met aangeboren afwijkingen bij de mens. In de VS bestaat een correlatie tussen de gebieden waar dit onkruidverdelgingsmiddel veel gebruikt wordt en mensen die dikker zijn (obesitas).

Onderzoek bij ratten toont aan dat de mitochondriën (de energiefabriekjes in de lichaamscellen) beschadigden. De snelheid van de stofwisseling vermindert en ze werden een stuk dikker.

4. Organotins

Organotins zijn een bepaalt soort kunstmatige chemicaliën (organotin verbindingen) die voor verschillende industriële doeleinden worden gebruikt. De Europese Unie heeft een aantal van dergelijke samenstellingen verboden voor consumentenproducten.

Sommige samenstellingen van deze chemicaliën worden gebruikt om de rompen van boten mee in te smeren. Dit voorkomt dat allerlei waterdieren- en organismen op een aan de romp groeien. Maar mede daarom zijn wel veel meren en kustwateren verontreinigd met deze chemicaliën.

Uit 1 reageerbuisstudie bleek dan deze chemicaliën een snelle groei van vetcellen veroorzaakten. Hierdoor word je dikker.

Sommige wetenschappers geloven dat deze chemicaliën kunnen functioneren als hormoonontregelaars en dat ze mensen dikker kunnen maken. Hiermee draagt het bij aan de obesitasepidemie, door het aantal vetcellen te verhogen.

Er zijn ook aanwijzingen dat ongeboren kinderen, die worden blootgesteld, het aantal vetcellen kan verhogen. Dit kan leiden tot een dikkere baby.

5. Perfluoroctaanzuur (PFOA)

Beginnen de scheikundige namen je te duizelen? Dit is de laatste van deze blog 🙂

Perfluoroctaanzuur of PFOA is een synthetische verbinding die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Hierbij kun je denken aan het anti-aanbaklaagje van pannen en het is ook te vinden in magnetron popcorn. Opvallend te noemen is dat dit stofje in het bloed van 98% van alle Amerikanen wordt gevonden.

Is dit erg? Nou het is maar hoe je het ziet. PFOA wordt in verband gebracht met diverse ziekten zoals een laag geboortegewicht, chronische nierziekte, verhoogde insulineniveaus, schildklieraandoeningen en dat men dikker wordt tijdens de midlife crisis.

Hoe kan je blootstelling verminderen?

Waarschijnlijk denk je nu: “Ik gebruik ook plastic broodzakjes, plastic bakjes om eten in te bewaren en ik kook ook met pannen met een ani-aanbaklaagje”. Wat nu?

Al die chemicaliën die je dikker kunnen maken vallen niet volledig te vermijden. Ze zijn echt overal. Gelukkig zijn er een paar simpele manieren om al teveel blootstelling te verminderen:

  1. Doe je eten en drinken niet in plastic bakjes, drinkbekers of flesjes.
  2. Gebruik RVS of hoogwaardig aluminium waterflessen in plaats van plastic.
  3. Geef je baby melk uit een glazen fles, niet uit een plastic flesje.
  4. Gebruik gietijzeren kookgerei of RVS. Geen antikleef of teflon pannen.
  5. Gebruik biologische, natuurlijke cosmetica.

Uiteraard blijven gezond eten, sporten, voldoende beweging, goed slapen en zo min mogelijk stress de belangrijkste factoren als het gaat om je gezondheid in om niet dikker te worden.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat de effecten van deze chemicaliën nog niet allemaal bewezen zijn. Veel bewijs komt van onderzoek op proefdieren. Maar goed, ooit zeiden artsen ook dat roken geen kwaad kon. Wat is er van die stelling nog over?

Ik ga in ieder geval niet op de dag zitten wachten wanneer er een berichtje verschijnt: “Stofje X maakt mensen dikker”, of “Stofje Y veroorzaakt toch chronische ziekte Z”. Als iets ongezond voor je is – in dit geval de obesogenen die je dikker kunnen maken – dan duurt het nog een aantal jaren, voordat dit wetenschappelijk aangetoond is. Ga jij daar op zitten wachten?

Meer weten?

Ben je de laatste jaren ook wat dikker geworden en krijg je de kilo’s er maar niet af? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Afvallen dan eens. Je valt niet alleen af, je blijft ook op je streefgewicht. Heeft met bepaalde keuzes te maken. Je leest er alles over.

Wil je meer weten over gezond leven en heb je geen tijd om alles eens goed uit te zoeken? Geen punt, ik heb al het uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Je las ook dat deze chemische stofjes je hormoonhuishouding in de war kunnen maken. Hierdoor zou je onder andere dikker kunnen worden. Neurotransmitters kunnen ook in de war raken. En ook hierdoor kan je dikker worden. Meer weten? Lees het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Even heel iets anders; je wilt toch gewoon gelukkig zijn? Alleen “gewoon” gelukkig zijn is helemaal niet zo gewoon. Gewoon gelukkig zijn is een heleboel werk. Of toch niet? Ligt het gewoon voor de hand, maar weet je niet waar je moet zoeken?

Wil je gelukkiger zijn? Lees dan de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Vergeet je niet aan te melden voor de maandelijkse nieuwsbrief, bomvol gezonde tips.

Bron:
https://www.healthline.com/nutrition/5-chemicals-that-are-making-you-fat

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!