Snel en makkelijk niet-betaalde rekeningen (laten) innen als ondernemer

Als ondernemer heb je vaak een goed gevulde agenda. Ondernemen is immers erg afwisselend, er zijn altijd wel dingen die je aandacht vragen. Toch is het belangrijk om maandelijks te checken of jij je facturen hebt betaald en omgekeerd: of je de getallen van gefactureerde rekeningen op je bankrekening ziet verschijnen. Jammer genoeg gebeurt het wel eens dat een klant niet betaalt. Wat nu? In dit artikel geven we je een stappenplan om snel en makkelijk je openstaande rekeningen te innen. 

Neem direct contact op met je debiteur

Heb je opgemerkt dat een rekening niet werd betaald? Dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je klant. We weten het, dit lijkt niet zo’n fijn belletje, maar heel vaak is een niet-betaalde rekening een foutje. Soms wordt een rekening immers vergeten of gaat een factuur verloren. Geef je klant de kans om dit uit te leggen en indien het inderdaad een foutje was, bespreek dan meteen een nieuwe uiterste betaaltermijn. Zet dit achteraf ook op mail; zo heb je een bewijs mocht je debiteur hierna opnieuw niet betalen. 

Werk samen met professionals

Mocht je debiteur zelfs na je belletje niet betalen of – erger nog – helemaal niet te bereiken zijn, dan is het tijd voor het grof geschut boven te halen. Als ondernemer heb je echter vaak niet de tijd of de energie om dagelijks je debiteur te contacteren. Gelukkig kun je hiervoor een incassobureau inschakelen! Een incassobureau heeft maar één focus: jouw niet-betaalde rekening zo snel mogelijk innen.  

Omdat dit professionals in hun vak zijn, kunnen zij meer dan je vaak op je eentje kunt. Als je debiteur bijvoorbeeld een vennootschap is, kan het moeilijk zijn om te ontdekken wie hier precies achter zit. Dit kan een incassobureau voor je fixen. Veel incassobureaus kunnen zelfs een deurwaarder inschakelen om beslag te leggen op het vermogen, inkomen, roerende- en onroerende zaken van de debiteur. Zo moet een debiteur uiteindelijk wel betalen!  

Als je nog nooit met een incassobureau hebt gewerkt, kan het moeilijk zijn om er eentje te kiezen. Wij raden je aan om áltijd naar de Google reviews van de bureaus in jouw omgeving te kijken, om zo een goed beeld te hebben van wat andere mensen van de service vinden. Vraag ook zeker even reviews aan collega-ondernemers! 

Hoe kies je een goed incassobureau?

Als het de eerste keer is dat je samenwerkt met een incassobureau, kan het lastig zijn om een goed bureau te kiezen omdat er uiteraard verhalen worden verteld over schimmige bureau’s. Daarom raden wij aan om te checken welke betaalmethode het incassobureau hanteert. De ‘no cure, no pay’ is een goede betaalmethode, die inhoudt dat je enkel hoeft te betalen als het bureau erin slaagt je incasso op te halen.

Veel succes met het vinden van het juiste incassobureau! 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!