Concentratieproblemen verminderen. 8 Inzichten
Concentratieproblemen zorgen ervoor dat je je aandacht niet goed bij een taak kan houden. Dit kan heel erg lastig zijn omdat concentratieproblemen dikwijls leiden tot minder goede leerprestaties, minder goede afhandeling van taken en fouten. Veel jongeren hebben last van concentratieproblemen. Je hebt vast wel eens van ADD en van ADHD gehoord. Dit kan heel erg vervelend zijn voor jongeren omdat hun concentratieproblemen kunnen leiden tot een minder goede schoolcarrière. Ook volwassenen kunnen last hebben van concentratieproblemen. Vaak is dit het gevolg van stress, te veel hooi op de vork, financiële problemen of een relatie die niet goed loopt. In dit artikel lees je 8 manieren die helpen om je beter te kunnen concentreren.
Oorzaken van concentratieproblemen
Als je concentratieproblemen hebt, dan kun je je aandacht maar moeilijk bij 1 onderwerp of bij 1 taak houden. Iedereen ervaart dit weleens. Meestal doet een goede nachtrust dan veel goed.
Concentratieproblemen kunnen tal van oorzaken hebben. Je zou je minder goed kunnen concentreren doordat je depressief bent of doordat je een burn-out hebt. Ook een moeizame relatie tussen jou en je partner kunnen invloed hebben.
Concentratieproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een minder goede doorbloeding naar je hersenen. Hierdoor komt er minder zuurstof in de hersenen. Leefstijl georiënteerde oorzaken zoals roken , stress, diabetes 2 en overgewicht kunnen hieraan ten grondslag liggen.
Bij ouderen komen concentratieproblemen vaak voor vanwege de ouderdom zelf. Als gevolg van een minder goede doorbloeding van de hersenen.
Bij kinderen ligt dit anders. Als gevolg van ADD (Attention Deficit Disorder) en ADHD (Attention Hyperactivity Deficit Disorder) kunnen zij zich minder goed concentreren.
Dit is erg lastig omdat concentratieproblemen de leerprestaties behoorlijk kunnen beïnvloeden. En dit is heel erg jammer omdat deze kinderen wellicht slim genoeg zijn om een niveau hoger aan te kunnen. Echter doordat zij hun concentratie maar moeilijk vast kunnen houden, volgen zij op een lager niveau onderwijs.
Niet het IQ van het kind maar de concentratie bepaalt de opleiding. En dat is zonde. Is daar niet iets aan te doen? Ik denk het wel. Verderop in dit artikel lees je 8 manieren die de concentratie kunnen verbeteren. Ze kosten niets en ze zijn praktisch gemakkelijk toepasbaar.
Eerst gaan we naar de symptomen van concentratieproblemen kijken. Hoe weet je nou of jij of je kind last heeft van concentratieproblemen?
Symptomen van concentratieproblemen
Mensen met concentratieproblemen kenmerken zich vaak door een of meerdere van de onderstaande eigenschappen:
- Aandacht niet goed bij 1 taak tegelijk houden. Dus de taak wel uitvoeren, maar er niet met de volledige aandacht bij zijn, waardoor het resultaat tegenvalt.
- Bepaalde dingen gemakkelijk vergeten.
- Moeite met het houden van overzicht.
- Snel afgeleid, waardoor je de taak niet afrondt.
- Moeilijk kunnen ordenen, chaotisch gedrags- of denkpatroon.
Concentratieproblemen oplossen
We hebben nu gezien wat concentratieproblemen zijn. Daarom gaan we nu kijken naar mogelijke oplossingen.
1. Minder energiedrankjes drinken
Energiedrankjes bevatten over het algemeen veel suiker en cafeïne. Beiden kunnen de hersenen van kinderen behoorlijk beïnvloeden.
Vooral de jeugd drinkt veel energiedrankjes. Artsen waarschuwen niet voor niets voor de mogelijke gevaren van dergelijke drankjes. Ze willen zelfs zo ver gaan om de verkoop van energiedranken aan jongeren per wet te verbieden.
Waarom vinden artsen energiedrankjes gevaarlijk? Het gaat ze niet alleen om de concentratieproblemen. Hoge bloeddruk, slapeloosheid, angststoornissen en leververvetting vormen ook een probleem.
Wereldwijd is de markt voor energiedranken goed voor ruim $ 40 miljard en de verwachting is dat deze markt nog wel even zal groeien. Dit zijn heel veel blikjes energiedrank.
2. Stop met multitasken
Wij mensen zijn niet gemaakt om te multitasken. Ook de dames niet. Natuurlijk voeren wij dagelijks vaak verschillende taken tegelijkertijd uit. Ga maar na; je bestuurt je auto, je luistert naar de radio en het is natuurlijk ook belangrijk dat je op het verkeer let. Soms word je gebeld.
Multitasking is in onze maatschappij een soort van normaal geworden. Maar houd je dan bij dit beperkte aantal taken. Ga niet ook nog eens plannen zitten bedenken tijdens het besturen van de auto, als de radio aanstaat en je tegelijkertijd op het verkeer let. Laat je smartphone ook liggen en ga niet zitten appen!
3. Minder schermtijd
Onze obsessie voor de smartphone lijkt geen grenzen te kennen. Uit een onderzoek van Microsoft, onder 2.000 Canadezen bleek dat de aandachtsspanne van de deelnemers was gedaald van 12 seconden in het jaar 2000 naar 8 seconden in het jaar 2015.
Hiermee scoren mensen net 1 seconde slechter dan een goudvis.
Simon Sinek, de “motivational speaker en de auteur van het super goede boek “Start With Why” vatte onze smartphone verslaving gevat samen. Als kenmerkend is voor een verslaving dat je het product of de substantie altijd bij je hebt en dat je er veel mee bezig bent:
“Do you have it on your body all the time and do you carry it to another room…?”
De bottom line is dat mensen veel teveel met hun smartphone bezig zijn. Laat dat ding eens liggen. Zeg eens eerlijk, voegt dat ding echt zoveel toe aan de kwaliteit van je leven?
Een goede manier voor minder schermtijd is om ’s ochtends het eerste uur NIET op je mobiel te kijken. Check het eerste uur dus geen mail, appjes en andere berichtjes.
Word eerst eens rustig wakker, maak een overzichtelijke dagplanning in je hoofd en voer ’s ochtends een rustig gesprekje met je partner en je kinderen. Leg je mobiel overdag ook gerust een poosje weg. Dit creëert een hoop rust.
4. Schrijf om concentratieproblemen op te lossen
Concentratieproblemen kunnen ook ontstaan doordat je hoofd te vol zit. Dit kun je eenvoudig oplossen door een schrift te kopen en om alles op te schrijven wat je bezig houdt. Vertrouw je zielenroerselen, je twijfels, je goede ideeën, je ambities, je onzekerheden… alles… toe aan een stuk papier.
Door dergelijke dingen te noteren, geef je ze een plekje waardoor de plannen, ideeën, onzekerheden en twijfels niet meer door je hoofd heen spoken.
Gebruik ook to do lijstjes. Noteer je dagelijkse taken en vink ze af als je ze hebt afgerond. Doordat je taken weg streept maken je hersenen neurotransmitters aan die je een goed gevoel geven.
Hoe minder er in je hoofd zit, hoe beter. Meer weten over neurotransmitters en hoe zij je leven beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.
Zelf maak ik ook gebruik van to doe lijstjes en noteer ik veel in een schrift. Ik kan je verzekeren dat dit werkt.
5. Beweeg
Concentratieproblemen zijn ook op te lossen door te bewegen. Als je sport dan verschuift de focus naar je ademhaling en je training. Er is dan geen ruimte om met andere zaken bezig te zijn.
Ook maakt je lichaam tijdens en na het sporten bepaalde neurotransmitters aan. Deze neurotransmitters worden ook wel gelukshormonen genoemd. Deze gelukshormonen verdrijven je stresshormonen en dit helpt je om je beter te kunnen concentreren.
Ken je dat gevoel na het sporten? Je voelt je als herboren.
6. Goed eten
Gezond eten is de basis voor een goede gezondheid. Concentratieproblemen kunnen helaas ook ontstaan door bepaalde voeding.
Voeding hoort te voeden en niet alleen maar te vullen. Eet daarom vooral volwaardige voeding zoals groente, fruit, noten, vis en zaden. Volwaardige voeding bevat de voedings en bouwstoffen die je nodig hebt. Hierbij kun je denken aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels, de juiste koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.
Als je meer wilt weten over gezond leven en gezond eten en je hebt geen tijd om alles uit te zoeken, lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Al het zware uitzoekwerk heb ik voor je gedaan en gebundeld in dit e-boek. Je kunt het (na betaling) zo van de site downloaden.
7. Goed slapen
Een slechte nachtrust kan leiden tot concentratieproblemen. Voor een keer slecht slapen is niet zo erg. Echter heel veel mensen slapen ’s nachts niet goed, of niet genoeg. Mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn:
- Dat men ligt te piekeren over problemen.
- Tot laat TV kijken. Oh Netflix, wat een uitkomst…
- Tot laat met de smartphone in de weer is. Weer die telefoon!
- Social Media…. Weer die smartphone?
- ’s Avonds toch nog iets heeft gegeten, waardoor je spijsvertering nog actief is.
- Teveel alcohol heeft gedronken. (Ja, maar het ontspant zo lekker….) (Meditatie ontspant ook!)
- Je wordt wakker gehouden doordat je kind nachtmerries heeft.
Het afgelopen anderhalve jaar heb ik regelmatig met het laatste punt te maken gehad. Onze dochter van 17 maanden huilt ’s nachts wel eens en als ouder wordt je daar gewoon wakker van. Natuurlijk leidde dit ook bij mij tot concentratieproblemen.
Maar goed, daar is een oplossing voor. Vroeg onder de wol en zo veel mogelijk uren slapen.
Een goede nachtrust is super belangrijk. In je bed laadt je lichaam zich weer op voor de volgende dag en verwerkt het de inspanningen en indrukken van de dag ervoor.
Wanneer je slecht slaapt, dan zou je de volgende dag trek kunnen hebben in eten dat vet, zout of juist zoet is. Ook dit heeft weer te maken met neurotransmitters.
8. Naar buiten
Zuurstof! We hebben het allemaal nodig, maar zeg eens eerlijk, ben jij dagelijks minimaal een uur buiten? Je hersenen hebben behoefte aan zuurstof. Probeer daarom dagelijks zo veel en zo vaak mogelijk buiten te zijn.
Dit betekent dat je op de fiets naar je werk gaat, tijdens de lunch even een wandeling maakt en ’s avonds iets langer de hond gaat uitlaten. Dit houdt ook in dat je je slaapkamer dagelijks goed lucht. Ramen open en laat de frisse lucht binnen komen.
Door een tekort aan zuurstof kun je op korte termijn concentratieproblemen ervaren. Gelukkig is dit goed op te lossen door even een ommetje te maken. Zorg er dus voor dat je niet de hele dag binnen zit. Je voelt je een stuk beter en je bent een stuk productiever en gezelliger doordat je een frisse neus hebt gehaald.
Meer weten?
Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om concentratieproblemen tegen te gaan. Meditatie, muziek maken of dingen doen je je leuk vindt om te doen bijvoorbeeld. Zelf kijk ik graag naar films of ga ik lekker sporten.
Ik hoop dat je met de 8 inzichten om concentratieproblemen te verminderen uit de voeten kunt. Probeer het eens. Door dingen te proberen ervaar je (andere) resultaten en die kunnen bijzonder verhelderend zijn.
Hoe tevreden ben jij met je leven? Heb jij het idee dat je er wel meer uit kan halen? Lees dan de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Er gaat een wereld voor je open.
Vind je het belangrijk om gezond te eten en te leven, maar heb je geen tijd om alles grondig uit te zoeken? Geen punt, het zware uitzoekwerk heb ik voor je gedaan. Het resultaat lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.