Chia zaad

Chia zaden zitten boordevol vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Het wordt daarom ook wel aangeduid met de term superfood. Maar goed, wat is chia zaad eigenlijk, waar komt het vandaan, hoe kun je het gebruiken en waar is het goed voor? Chia zaad zou helpen om af te vallen, het zou goed voor je botten zijn, je spieren, je bloedvaten, je darmen en het zou het verouderingsproces vertragen. Maar, is het eten van chia zaad zonder risico?

Wat is chia zaad?

Chia zaad kom uit uit Mexico en Guatemala. Het werd geteeld door de Azteken en het wordt daar al eeuwen gegeten. Net zoals het geval bij quinoa, uit Peru. Inmiddels zijn de gezondheidsvoordelen ook bij ons in Nederland bekend en je ziet de chia zaden tegenwoordig in veel winkels en bedrijfskantines liggen. Het chia zaad komt van de Mexicaanse muntplant Chia, vandaar de naam. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes.Chia zaad gezond. Meer over gezond eten en gezond leven lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Voordelen voor je gezondheid

Chia zaad is rijk aan goede voedingsstoffen. Vandaar dat het ook wel een superfood wordt genoemd. Hoewel dit een beetje een modeterm is. Het bevat veel eiwitten, antioxidanten, mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, foliumzuur en de gezonde vetten omega-3-vetzuren.

Door al die gezonde voedings- en bouwstoffen, heeft het een goede uitwerking op je gezondheid. Zo kan het de kans op botontkalking verlagen, is goed voor hart- en bloedvaten, verbetert het de stoelgang en vertraagt chia zaad het verouderingsproces.

Afslanken

Hoewel er geen tot weinig wetenschappelijk bewijs bestaat dat chia zaad je zou helpen bij afvallen, wordt dit wel verondersteld. Hoe zit dat? Chia zaad verzadigd snel, door onder ander de eiwitten en de vezels. Door ze te eten, in bijvoorbeeld een salade, heb je sneller een voldaan gevoel. Ook vind je veel antioxidanten in chiazaad. Die zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft en geen pieken krijgt.

Hoe eet je ze?

Je kunt er eigenlijk van alles mee doen. Ze worden in de salade gedaan, in soep, in een smoothie, of in een glas water. De smaak is niet zo heftig, dus je zou het door je quinoa, je couscous of zelfs je bonen kunnen mengen. Sporters gebruiken chiazaad ook wel om een 100 %  natuurlijke energiedrank van te maken. Het geeft dan een energie boost.

Let op!

Chia zaad heeft een bloedverdunnende werking. Slik je dus bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen, dan is het onverstandig om ze te nemen. Wel handig om te weten, want chia zaad is gemakkelijk verkrijgbaar in bedrijfskantines en op andere plekken. Indien je een te lage bloeddruk hebt, dan kun je het ook beter niet nemen.

Tot slot kan het je een opgeblazen gevoel geven, of winderigheid en diarree veroorzaken. Soms kan chia zaad een allergische reactie veroorzaken.

Je zult ook begrijpen dat het eten van chia zaad geen compensatie is voor een ongezonde levensstijl. Gezonde Voeding is belangrijk en je kunt het aanvullen met supplementen en extra inname van bijvoorbeeld tarwegras, omega 3 en chia. Maar die gezonde stoffen hebben wel andere stoffen nodig, om hun gezonde uitwerking te hebben op je lichaam.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten en een gezond gewicht? Wil je weten hoe je gemakkelijk gezonde keuzes maakt, maar heb je niet veel tijd om alles uit te zoeken? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!