Succesvol zijn is voor iedereen haalbaar

Succesvol zijnSuccesvol zijn is wat veel mensen willen. Voor succes zou je de metafoor van een plant kunnen gebruiken. Een plant heeft verzorging nodig en water. Het groeit niet vanzelf. Een plant is geen onkruid. Onkruid groeit vanzelf. Een plant niet. Succesvol zijn betekent dus dat je veel dingen zult doen. Om het bij de metafoor van de plant te houden, zul je dus dienen te planten, bemesten, bewateren, bijknippen en te beschermen. Ook is het niet handig je plant in de steek te laten, dan gaat het dood. 

Succesvol zijn is niet hard werken

Succesvol zijn staat niet synoniem voor hard werken. Wel staat het voor dagelijkse aandacht, veel aandacht en consequente aandacht. Je zult je doel nooit behalen, indien je er niet dagelijks voor werkt. Je zult je doel ook nooit halen, als je geen doel definieert. Een wens zonder doelstelling, is als een droom zonder einde; hij komt nooit uit. Dat is zoiets als: “Ik wil de Elfstedentocht wel schaatsen, maar er is geen ijs. Dus hoef ik niet zo hard te trainen”. Je hoeft niet heel hard te werken om succesvol te zijn, het is van belang dat je de juiste dingen doet.

Hoe weet je dat je de juiste dingen doet?

Tsja, dat is een gewetensvraag. Deze vraag gaat vrij diep. Je weet dat je de juiste dingen doet, wanneer je die dingen doet waarvoor je ‘s ochtends opstaat en gaat doen, zonder dat je ervoor betaald wordt. Voor de een is dat een schilderij maken, voor de ander een training afwerken en voor weer een ander is het om het laatste gadget nieuws te lezen. Waarvoor sta jij ‘s ochtends op? Dit vraagt wellicht om enige retrospectie, want sommigen willen bijvoorbeeld graag hun geld verdienen als DJ, of als sporter, kunstenaar, acteur of wat dan ook. Want geld is natuurlijk datgene wat de rekeningen betaalt.

Bepaal dus voor jezelf wat hetgeen is waarvoor je ‘s ochtends je bed uitkomt en waar je aan werkt, zonder daar direct een vergoeding voor te ontvangen. Succesvol zijn houdt niet altijd in dat je hard dient te werken, harde beslissingen zult nemen en over lijken dient te gaan. Succesvol zijn houdt eigenlijk meer in, in hoeverre je zo dicht mogelijk bij jezelf kunt blijven om je geld te verdienen.

Stapje voor stapje

Hoe ren je een marathon? Hoe fiets je de Mont Ventoux op? Hoe schaats je een Elfstedentocht en hoe kom je aan de finish bij het plaatselijke hardloop evenement? Het antwoord is te simpel voor woorden. Stapje voor stapje. In de huidige tijd van veranderende iPhones, betaal TV zenders, modetrends en dieet hypes, is het wel eens moeilijk om gewoon rustig te blijven, bij jezelf te blijven en de zaken die belangrijk voor je zijn, een voor een aan te pakken.

Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Succesvol zijn neemt tijd. Die tijd kun je maar 1x uitgeven. Het is dus belangrijk om te kiezen waaraan je je kostbare tijd wilt uitgeven. Succesvol zijn houdt in dat je je tijd besteedt aan datgene waarvoor jij de minste moeite hoeft te doen. En dat is vaak datgene waarvoor je ‘s ochtends op wilt staan en belangeloos wilt doen.

Hoe word je succesvol?

Succesvol zijn heeft in de eerste plaats niets te maken met het volgen van hypes. Hypes komen en gaan en er zijn maar weinig mensen die echt kunnen voorspellen wat een nieuwe hype wordt. Zo heeft bijna niemand kunnen voorspellen dat Facebook, Google, iPhone en Twitter enorm succesvol werden. Er was nogal wat concurrentie. Maar goed, wat kun jij hiermee? Succesvol zijn is een keuze in datgene wat je dagelijks doet. Wil je afvallen? Eet dan dagelijks gezonde voeding en doe veel aan beweging. Wil je de Ventoux opfietsen? Zorg er dan voor dat je minimaal 4 uur op een fiets kan zitten.

Anders om

Succesvol zijn in datgene wat je doet, is niet zozeer het zogenaamde finish-beeld. De finish van bijvoorbeeld je marathon, je Mont Ventoux beklimming of wat dan ook, is niet zozeer dat je voor 100% op foto hebt dat je het gehaald hebt. Het is 100% een kwestie van weten dat je het gehaald hebt. Weten dat je het gehaald hebt is belangrijker dat het feit dat je het gehaald hebt. Jij weet immer hoeveel uren je in het project hebt gestoken.

Bruikbare tips

  1. Bepaal een of eventueel meerdere taken die je dagelijks kunt doen om je kansen op succesvol zijn te vergroten. Dit kan van alles zijn. Van sporten tot dagelijks een gezonde maaltijd voor je gezin koken tot een carrièredoel.
  2. Laat korte termijn succes een beetje varen en kies voor de lange termijn.
  3. Maak je niet al te druk over het grote plaatje of over het eindresultaat. Kies gewoon een route die je wilt bewandelen en blijf die bewandelen
  4. Ga je een keer op je bek, laat dat dan lekker gebeuren. Succesvol zijn is geen kwestie van geen fouten maken, maar succesvol zijn is veel meer een kwestie in volharden.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!