Buiten je comfort zone kom je tot bloei
Buiten je comfort zone liggen je meeste kansen. Buiten je comfort zone liggen buitengewone mogelijkheden. Echter, binnen je comfort zone voel je je oké. Tussen deze 2 plekken bevindt zich een dunne lijn. Die lijn is zó dun, dat je het eigenlijk amper merkt dat je deze overschrijdt. Maar zeg eens eerlijk, hoe vaak zoek jij die lijn op? Deze blog gaat over hoe je buiten je comfort zone kunt treden, zonder je daarbij enorm onzeker of angstig te voelen. Wellicht is deze blog een beetje confronterend.
Aan het einde van je comfort zone
“The body achieves, what the mind believes”, is een gevleugelde uitspraak van sporters. Sporters die grote prestaties leveren weten dat zij lichamelijk nog over heel veel reserves beschikken, wanneer hun geest signalen afgeeft dat het niet verder meer kan. Echter, de geest bepaalt of die sporter echt doorgaat. De sporter gaat dus door en wint daardoor wedstrijden.
Het zal je duidelijk zijn dat dergelijke ervaringen buiten de comfort zone plaats vinden. Er is geen topsporter ter wereld, die op een comfortabele manier zijn of haar prijzen heeft gepakt. Die prijzen lagen binnen hun bereik, maar buiten hun comfort zone.
Meestal gaat die vlieger niet op. Want wanneer je geest signalen afgeeft dat je niet meer verder kunt, terwijl je lichaam nog over voldoende reserves beschikt, dan wint de geest het meestal. Dus je stopt, want je kon “Echt niet meer verder”. Je bleef in je comfort zone.
Wat valt er te halen?
Hoe mooi zou het zijn wanneer je wel wat verder gaat? Dat je de lat iets hoger legt. Hoe mooi zou het zijn als er voor jou geen (of minder) beperkingen en limieten zouden zijn? Bij beperkingen en limieten kun je denken aan je financiën, je baan, je lichamelijke conditie, je gewicht, de auto die je rijdt, de woning die je bewoont en de relaties die je hebt.
Succesvolle mensen zoals bepaalde zakenmensen, sporters, ondernemers of gewoon mensen die lol in hun leven hebben, kenmerken zich meestal doordat zij de grenzen van hun comfort zone beslechtten. Wat valt er dus te halen, achter de grenzen van je comfort zone? Allemaal prachtige kansen, die jij allemaal kunt benutten. Als je het maar wilt en als je het maar doet.
Waarom blijf je op je plek?
Waarom blijf je eigenlijk in je comfort zone hangen? Dat komt door een aantal factoren. In de eerste plaats maken mensen zich vaak drukker om dingen die niet gebeuren, dan dat ze bezig zijn met de dingen die wel gebeuren. Deze limieten en beperkingen bestaan eigenlijk alleen maar in je hoofd. Ongeveer 80% van de dingen, waarvan jij denkt dat ze fout zouden kunnen gaan, gaan niet fout en ze vinden ook niet eens plaats. Hoe vaak heb jij je wel niet druk gemaakt, om niets?
In de tweede plaats hebben mensen zich vaak een soort van verzoend met hun comfort zone. Men is niet mega tevreden, maar ook niet ontevreden. Je voelt je over het algemeen wel comfortabel en je bent wel oké met jezelf. Oké je hebt wat overgewicht, oké je hebt niet helemaal de baan van je dromen en oké je komt wel eens geld tekort.
Maar ja, deze situaties zijn bekend. Dit is vertrouwd, je weet wat je hebt. Stel nu eens dat je geld in overvloed had, of de baan van je dromen had, of dat je opeens weer op je oude gezonde gewicht terug had. Hoe zou je je dan voelen? Dat is onduidelijk en een onbekend terrein. Dus oncomfortabel en een beetje eng.
Je weet het wel, maar je doet het niet
Daarom blijf je in je cocon hangen van je comfort zone. Je wilt wel, maar wilt niet te graag. Dat is de derde reden. Je weet het allemaal wel, maar je doet het niet. Dit kan komen door de angst voor het onbekende, maar het kan ook komen doordat je het niet fijn vindt om oude, vertrouwde patronen te doorbreken. Die patronen bieden je namelijk een gevoel van veiligheid en zekerheid.
Veiligheid en zekerheid zijn een illusie
Je comfort zone is dus een plek waar jij in blijft hangen, terwijl je eigenlijk wel weet dat het gevoel van veiligheid en zekerheid slechts tijdelijk is. Als je iets hebt kunnen leren van de afgelopen 10 jaar, dan is het wel dat zekerheid niet bestaat. Je comfort zone is dus een illusie.
Ga maar na; in 2008 startte de banken crisis, gevolgd door de euro crisis. Een van de gevolgen hiervan was dat veel mensen hun baan verloren en dat geld en kredieten schaarser werden. Dit had weer tot gevolg dat mensen minder geld te besteden hadden, waardoor bedrijven minder winsten maakten en ook dat hun huizen veel minder waard werden.
Als je de schijnillusie vanuit een ander perspectief bekijkt dan speelt internet een bijzonder grote rol. Hoeveel winkelketens bestaan er inmiddels niet meer, vanwege de toegenomen bestedingen op internet? Hoe heeft internet jouw werk verandert in de afgelopen 10 jaar? Het internet biedt ons vele kansen, maar heeft inmiddels talloze bedrijfstakken radicaal en zeer snel veranderd.
Continue verandering
De manier waarop we producten en diensten kopen zoal witgoed, boeken, muziek, tickets, verzekeringen, reizen, schoenen, kleding, elektronica en vele andere producten en diensten, is in een periode van 10 jaar radicaal veranderd. De enige zekerheid die jij hebt ís die van continue verandering. De wereld om jou heen verandert. En die verandert eigenlijk sneller dan dat je het bij kunt houden.
Maar goed, mooi allemaal. De vraag is nu hoe kun jij hiermee om kunt gaan. Wat kun jij doen?
1. Vind je passie
Zorg ervoor dat jij gaat doen wat je leuk vindt. Je hoeft hier niet ver voor te zoeken, je kunt dit in je bestaande omgeving vinden. Zit jij bijvoorbeeld de hele dag achter een bureau en zou je meer contact willen met collega’s, klanten of anderen? Word een adviseur. Luister naar je gevoel (schrijf het op) en maak voor jezelf een plan.
Wil jij meer met sport doen? Start een sportclubje met collega’s, vrienden of familie. Wil jij meer met je hobby doen, bijvoorbeeld fotografie (wie heeft die hobby tegenwoordig niet?). Doe een cursus en zoek wat opdrachten binnen je bestaande vrienden en kennissenkring, of op je werk.
Bovenstaande voordelen zijn niet moeilijk te nemen. Het zijn open deuren. Waar het om draait is dat je start. Bij de start stopt het namelijk bijna altijd. Juist door een begin te maken met datgene wat je leuk vindt om te doen, komen er vanzelf nieuwe mensen en ontwikkelingen op je pad. Die ontwikkelingen en nieuwe mensen zijn nu nog onbekend (buiten je comfort zone), maar het zal je heel erg natuurlijk aanvoelen om ermee om te gaan.
2. Doe het stap voor stap
Je hoeft dus geen radicale maatregelen te nemen om uit je comfort zone te stappen. Doe het stap voor stap. De meeste mensen, die radicaal het roer omgooien, falen in hun poging en voelen zich vaak mislukt. Dit hoeft dus niet. Neem de tijd, formuleer voor jezelf wat je wilt gaan doen, koppel daar een doel en een periode aan vast en visualiseer je doel.
Door stap voor stap een nieuw pad te bewandelen, vormen de weerstanden – die je zeker zult ervaren – geen grote barrières. Je ziet ze als het ware al aankomen. Het is eigenlijk de kunst om nog net binnen je comfort zone te blijven en een aantal dingen te doen die daarbuiten liggen.
Tot slot
Je comfort zone kun je zien als een startpunt. Het is een plek, waarin je je nu bevindt, maar waarin je niet lang zult blijven. De wereld om je heen verandert in een heel snel tempo en jij hebt daar geen enkele invloed op. Je kunt ervoor kiezen om steeds maar de veranderingen te volgen en de gevolgen ervan over je heen te laten denderen. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf te veranderen en zelf de gevolgen te bepalen.
Blijf je binnen of verlaat je je comfort zone?
Laat je limieten gaan
Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…? Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.
Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.