Starten met afvallen als je artrose hebt

afvallen als je artrose hebt

Wat te doen bij artrose? En kun je afvallen als je artrose hebt? Dit zijn vragen die vaak gesteld worden. Is er bij u artrose geconstateerd en vertelt de dokter u nu dat u moet beginnen met afvallen? Of bent u bang artrose te krijgen en wilt u onder het mum van “beter voorkomen dan genezen” beginnen met afvallen? In deze blog leggen wij de link tussen artrose en overgewicht en geven wij tips hoe hier het beste mee om te gaan!

Wat is artrose?

Voor mensen die nog niet bekend zijn met deze aandoening, zal er eerst kort uitgelegd worden wat artrose is. Artrose is een aandoening aan de gewrichten. Dit kunnen alle gewrichten in het lichaam zijn, knieartrose, elleboogartrose of heupartrose zijn enkele voorbeelden hiervan. Artrose begint bij een ontsteking in het kraakbeen, die vervolgens zorgt voor slijtage. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch. Om de verslechterde functie van het kraakbeen op te vangen, ontstaan er bot uitgroeisels, deze veroorzaken stijfheid en pijn. 

Artrose en overgewicht

De echte oorzaak van artrose is nog onbekend. Toch valt niet te ontkennen dat artrose iets zegt over de algehele gezondheid. Het verband tussen artrose en leefstijl, voeding of gewicht wordt vaak gelegd. Uit recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat wanneer zware vrouwen tussen de 50 en 60 jaar 5 kilo afvallen, de kans dat zij artrose krijgen in de knie, met 25 procent vermindert.

Het onderzoek toont aan dat een relatief kleine gewichtsreductie al bijdraagt aan het voorkomen van artrose. Ook het Reumafonds Nederland geeft aan dat overgewicht behoort tot aan zaak die het risico op het krijgen van artrose vergroot. Wanneer je te zwaar bent, worden je gewrichten extra belast, waardoor ze meer pijn gaan doen. Daarnaast maakt vetweefsel stoffen aan die ontstekingen en pijn kunnen verergeren. 

Voeding

Er een gezonde leefstijl op na houden wanneer je artrose hebt of wilt voorkomen is dus geen slecht idee. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Ten eerste: Let op je voeding en begin met afvallen! Wanneer je minder weegt, worden je gewrichten minder belast en zul je minder pijn ervaren. Hoe je efficiënt kunt afvallen verschilt per individu. We raden je daarom aan om een afspraak te maken met een diëtist, die een individueel voedingsschema voor je in elkaar kan zetten. 

Bewegen

Het verschilt per vorm van artrose die je hebt, maar ook bewegen is een goed idee. Dit lijkt misschien in eerste instantie niet zo, maar wanneer je bijvoorbeeld last hebt van artrose in vingers, kan hardlopen geen kwaad. Echter, voor elk mogelijke vormen van artrose kan gedoseerde lichaamsbeweging geen kwaad. Vaak wordt gedacht dat met sporten de pijn verergert wordt, maar gedoseerde lichaamsbeweging is niet schadelijk voor het gewicht! Er is juist aangetoond dat lichaamsbeweging de pijn in en functieverlies van het gewricht tegen gaat. Wanneer je meer wilt gaan bewegen is het handig om een professional in te schakelen. Een fysiotherapeut kan je adviseren welke sport voor jou de juiste is of kan een op maat gemaakt beweegschema voor je in elkaar zetten. Zo weet je zeker dat de lichaamsbeweging die je doet geen kwaad kan en dat je niet te hard van stapel loopt! 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!