Zo sluiten jongeren een zorgverzekering af

Kinderen van onder de 18 kunnen gratis verzekerd worden onder hun ouders. Dat is natuurlijk lekker voordelig, maar dit stopt vanaf hun 18 levensjaar. Dan kunnen ze zelf een zorgverzekering afsluiten en daar zien sommige jongeren een beetje tegen op. Het kost niet alleen geld, maar er ook veel om uit te kiezen. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van alles wat je moet weten over zorgverzekeringen, zoals het verschil tussen de basis zorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. Daarnaast geven we tips voor als je 18 of student bent. Dus lees snel verder!

Basis zorgverzekering tegenover aanvullende zorgverzekering

Een basis zorgverzekering is de zorgverzekering die alle Nederlanders moeten hebben. Dat is bij wet vastgelegd, omdat de overheid vindt dat zorg toegankelijk moet zijn voor iedereen. Als je niet tegen zorg verzekerd zou zijn en je krijgt een ongeluk, dan moet je hoge zorgkosten betalen. Als je bent verzekerd worden deze kosten helemaal of gedeeltelijk vergoed. Dat gebeurt voornamelijk vanuit het basispakket. Het basispakket wordt elk jaar door de overheid samengesteld. Als je meer zorg nodig hebt dan er vanuit het basispakket wordt vergoed, dan kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Voorbeelden van aanvullende zorgverzekeringen zijn een tandartsverzekering en een orthodontieverzekering. Om jezelf een eindje op weg te helpen bij het zoeken van een zorgverzekering die bij jou past, kun je eens goed lezen wat er allemaal in het basispakket zit. Denk je meer zorg nodig te hebben? Dan is een aanvullende zorgverzekering misschien iets voor jou.

Verschillende maandelijkse premies

Natuurlijk kost een zorgverzekering ook geld. Je betaalt namelijk een maandelijkse premie over goed verzekerd te zijn. Bij basis zorgverzekeringen verschilt de inhoud van het basispakket niet, want die bepaalt de overheid. De maandelijkse premie verschilt tussen zorgverzekeraars onderling wel. Als jongere of student wil je natuurlijk de goedkoopste basiszorgverzekering. Dan kun je kiezen voor een studentenzorgverzekering of een jongere zorgverzekering. Met zo’n zorgverzekering krijg je dezelfde zorg als anderen, maar tegen een lagere maandelijkse premie. Als student of jongere heb je niet veel te besteden, dus een lagere premie is zeker welkom.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Als je nog steeds niet helemaal zeker weet welke zorgverzekering bij jou past, dan hoef je niet te stressen. Net zoals dat het basispakket jaarlijks verandert, doen premies dat ook. Daarom kunnen mensen elk jaar van zorgverzekering veranderen. Zo blijft het eerlijk. Een zorgverzekering vanaf 18 jaar  is op dat moment voordelig, maar na een paar jaar wil je waarschijnlijk wat anders. En dat kan dus gewoon. Je kunt elk jaar overstappen zonder extra kosten en vaak gaat het overstappen automatisch bij het afsluiten van een andere zorgverzekering of het afsluiten van een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar. Je moet er alleen wel even opletten dat je dit op tijd doet. Je nieuwe zorgverzekering is alleen geldig als je vóór 1 januari bent overgestapt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!