Tips bij het afsluiten van een zorgverzekering

We moeten allemaal een basisverzekering afsluiten. In Nederland is dat bij wet geregeld. Zo kan iedereen altijd zorg krijgen, zonder voor onverwacht hoge zorgkosten te komen staan. Maar dat wil natuurlijk zeggen dat zorg niet duur kan zijn of dat we allemaal precies dezelfde zorg nodig hebben. Omdat we allemaal andere lichamen en een ander inkomen hebben, bestaan er verschillende zorgverzekeringen. Het afsluiten van een zorgverzekering kan stressvol zijn, wanneer je hier weinig van af weet. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Zo sluit jij binnen de kortste keren makkelijk en snel een zorgverzekering af die bij jou past.

Bepaal hoeveel en hoe vaak je zorg nodig hebt

Allereerst is het verstandig om eens serieus te kijken naar de hoeveelheid zorg die je jaarlijks nodig hebt of verwacht te hebben. De hoeveelheid zorg die iemand nodig heeft, verschilt per persoon enorm. Het kan zijn dat je jaarlijks niet tot nauwelijks zorg nodig hebt. De kans dat je helemaal geen zorg nodig gaat hebben is wel heel klein, maar voor mensen met weinig zorgbehoeften zal een basis zorgverzekering voldoen. Het kan ook dat je specialistische zorg nodig hebt. Dat betekent dat je zorg nodig hebt die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering, omdat deze door een specialist wordt uitgevoerd. Maar ook wanneer je een steeds terugkerend probleem ervaart met bijvoorbeeld een blessure, kan het zijn dat een basisverzekering niet voldoet. Dan kun je bijvoorbeeld een fysiotherapie zorgverzekering afsluiten. Je kunt ook kiezen voor een aanvullende zorgverzekering.

Bekijk of een aanvullende zorg voordelig is voor jou

Een aanvullende zorgverzekering is bedoeld voor mensen die meer zorg nodig hebben dan er vanuit het basispakket wordt vergoed. Vaak zijn dit dus mensen met bijvoorbeeld een langdurige blessure. Ook een aanvullende tandartsverzekering wordt door veel mensen afgesloten. Zoals gezegd, heeft dat te maken met het feit dat tandartskosten niet vanuit het basispakket van een basisverzekering worden vergoed. Om te bepalen of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, kun je kijken hoe vaak je bijvoorbeeld gaatjes hebt of andere tandproblemen. Maar ook wanneer je veel sport of vaak blessures hebt, is het verstandig om te kijken of een aanvullende fysiotherapie zorgverzekering voordeliger is dan een basisverzekering.

Onderzoek jaarlijks of je zorgverzekering nog bij je past

Als we bij het voorbeeld van een blessure blijven, kun je je voorstellen dat je naarmate van tijd misschien toe bent aan een nieuwe zorgverzekering. Als de behandeling aanslaan, kan het zijn dat je het aankomende jaar niet zoveel fysiotherapie meer nodig gaat hebben. Dan is een aanvullende zorgverzekering misschien niet meer voordelig. Gelukkig kun je elk jaar opnieuw bekijken welke zorgverzekering bij jou past. Je kunt makkelijk en snel overstappen naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering, zonder extra kosten. Let er wel op dat je nieuwe zorgverzekering vanaf 1 januari van het nieuwe jaar ingaat en dan voor een jaar vast staat.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!